Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Jednobuněčné prokaryotní organismy
BAKTERIE Jednobuněčné prokaryotní organismy
2
Bakteriální buňka malá – vysoká rychlost metabolismu
obsahuje: jádro (chromozom = mlk DNA) cytoplazmatická membrána cytoplazma ribozomy plazmid buněčná stěna
3
Plazmid malá mlk DNA není nutný pro život přenos plazmidu: konjugací
transformací transdukcí - bakteriofág
4
Plazmid rezistence na antibiotika rezistence na těžké kovy
produkce antibiotik produkce toxinů schopnost rozkládat biologicky inertní látky
5
Buněčná stěna G+ (gram pozitivní) mechanicky odolnější
neobsahuje lipidy G – (gram negativní) chemicky odolnější vnější membrána, fimbrie bez buněčné stěny
6
Buněčná stěna G+ G - bez stěny Staphylococcus aureus
Clostridium tetani Listeria monocytogenes Salmonella typhymurium Yersinia pestis Bordetella pertussis mykoplazmata
7
Tvary bakterií Kulovitý = koky diplokoky streptokoky stafylokoky
8
Tvary bakterií Tyčinkovitý = bacily schopnost tvořit endospory
9
Tvary bakterií Zakřivené: vibria spirily spirochéty
10
Tvary bakterií S bičíkem: monotricha lofotricha amfitricha peritricha
11
Rozmnožování Dělením
12
Rozmnožování Pučením
13
Fotoautotrofní bakterie
zdroj energie: zdroj uhlíku: zdroj vodíku: světlo CO2 oxygenní H2O anoxygenní např. H2S
14
Fotoheterotrofní bakterie
zdroj energie: zdroj uhlíku: zdroj vodíku: světlo organická látka organická látka
15
Chemoautotrofní bakterie
zdroj energie: zdroj uhlíku: zdroj vodíku: oxidace anorg. látek - NH3 (nitrifikační bakterie) - S (sirné bakterie) CO2 H2O
16
Chemoheterotrofní bakterie
zdroj energie: oxidace organických látek Kvašení oxidace kyslíkem, který je součástí molekuly organické látky tvořící se uvnitř buňky např. alkoholové kvašení 2) Dýchaní oxidace vzdušným kyslíkem
17
Chemoheterotrofní bakterie
zdroj uhlíku: zdroj vodíku: organická látka organická látka
18
Výskyt bakterií všudypřítomné tvoří polovinu živé hmoty na zemi
vzduch až /m3 splašková voda mil./ml ornice /g lidská stolice /g - 1/3 hmotnosti bachor /g
19
Půda Mineralizace Ovlivňují úrodnost
Nezbytné v koloběhu biogenních prvků, zejména dusíku a síry
22
Vzduch Zdroje bakteriíí ve vzduchu: půda lidé
23
Voda Rychle tekoucí vody – malé množství
Splašky, voda z kanalizace – zdravotně závadná Voda z kohoutku – studená voda nezávadná – teplá voda nekontrolována
24
Lidské tělo kůže ústa dýchací cesty střeva
25
vysychá, pro bakterie nevhodná
bakterie v podpaží rozkládají výměšky kožních žláz na zapáchající produkty z
26
prostředí příznivé pro bakterie
zdrojem živin jsou sliny mléčné bakterie přeměňují cukry na kyselinu mléčnou – zubní kaz z
27
velké množství bakterií při dýchání
usazují se na sliznici nosohltanu (obsahuje velké množství bílých krvinek) plíce zdravého člověka bakterie neobsahují z
28
střevní mikroflora - Escherichia coli
produkují látky s antibiotickými účinky antibiotika a nevhodná strava narušují rovnováhu rozvoj nežádoucích bakterií, střevní potíže z
29
Patogenní bakterie pouze malá !!! část způsobují infekční onemocnění
napadají lidi, zvířata, rostliny obligátní a oportunní patogeny epidemie pandemie
30
Šíření nákazy Přímý přenos: přímý styk mezi zdrojem nákazy a novým hostitelem Nepřímý přenos: přenos vzduchem, prostřednictvím předmětů, potravin, vodu ...
31
Využití bakterií potravinářství:
zrání sýrů, výroba jogurtů, výroba octa medicína: syntéza vitamínů, antibiotik, inzulinu průmysl: čištění odpadních vod
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.