Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
KOŽEŠINY
2
Stavba kožešinové kožky
Kožešinová kožka se skládá ze dvou hlavních částí: vlastní kůže (řemen) kožešinová srst (vrstva chlupů) Plošné rozdělení kožky Kožka se dělí na několik částí podle kvality srsti.
3
Celoplošné rozdělení kožky
Čílko Hrdlo Vaz Hřbet Bříško Zadek Chvost Líčko Čumák Hřbítek Zadní a přední slabina Zadní nožky, Přední nožky
4
Kožešinová srst SRST- souborně různé typy chlupů, které tvoří kožešinu zvířete. Vlastnosti - hustota, délka, jemnost, pružnost, lesk, zbarvení, trvanlivost, celkový vzhled. Srst se skládá z různých typů chlupů, které se liší tvarem, strukturou, zbarvením, rozměry a pod. Zvířecí chlupy - vláknité rohovité útvary, mají podobnou základní stavbu, jsou složeny z keratinu. Chlup má dvě hlavní části: kořen(pod pokožkou) 2. stvol(nad pokožkou)
5
Vývoj kořene a růst zvířecího chlupu
Zárodek chlupu, tvorba papily, vznik chlupového kužele, rostoucí( papilový ) chlup.
6
Schéma tvorby nového chlupu
8
Základní tvary šupinek kožešinových chlupů
1-5 neprstencovité, 6-8 prstencovité, 9 dlaždicovité B
9
Různé tvary dřeně 1- chlup bez dřeně, 2 -přerušovaná dřen, 3 -husté ostrůvky dřeně, 4 -nepřetržitá dřen, 5 -podlouhlé ostrůvky dřeně Jaké znáte dřeně vláken?
10
Chlupové proudy Směr srsti na kožešině je udáván držením těla zvířete. Je přizpůsoben stékání vody, proudu vzduchu a pod. V určitých plochách je směr chlupů stejný. Příklad: U lenochoda je směr srsti opačný, od břicha ke hřbetu, protože většinu života visí na stromě břichem nahoru.
11
Chlupové proudy Rozbíhající se a sbíhající se do středu (hvězdičky a víry) Sbíhající se různě do hřebenu Rozbíhající se různě z pěšinek
12
Uspořádání chlupů v srsti
Nerovnoměrné V řádcích Ve svazečcích Ve skupinách
13
Konzervování, sběr a třídění kožišin
Získávání kožišnických kožek: kožešinová zvěř se dělí na domáci chov a volně žijící zvěř. Po lovu, nebo porážky nasleduje stahování kožky, konzervování, skladování, třídění a následuje prvovývoba. Stahování- na plocho, do pytlíku od zadku, do pytlíku od čumáku
14
Konzervování kožek Čerstvě stažená kožka obsahuje kolem 65% vody a organické látky, proto kožka rychle podléhá bakteriologickým a enzymatickým změnám. Bez vhodné konzervace není možná další přeprava a zpracování. Konzervace začíná hned po stažení kožky. Je nutné, aby kožka vychladla. Zbavení krve, tuku, vaziva, bláta, nečistot.
15
Konzervování kožek Zabránění rozkladním procesům: snížení teploty, snížení obsahu vody a tuku, přidání látek, zabraňujících rozkladu, ničí rozkladné bakterie, nebo mění stavbu bílkovin. Způsoby konzervování: sušení, solení (mokrosolení), suchosolení, kvašení, mrazení a chlazení, piklování (pikl - tekutina obsahující směs soli a kyselin). Po konzervaci nastává sběr od výrobců a zpracovatelů, třídění a další výroba.
16
Jakost kožešnické kožky
Vliv na jakost: životní podmínky(zeměpisné a klimatické podmínky, výživa, choroby, způsob chovu), původ (provinience),roční období(výměna srsti- línaní), stáři zvířete, pohlaví, individuální rozdílnosti.
17
Vady kožišnických kožek vznikají
za života zvířete(chov,choroby, špatná výživa, působení kožních chorob, způsob života) při lovu, nebo porážce(průstřely,krevní podlitiny, zakrvavení chlupů ,opálený chlup, potrhání kožky apod.) při stahování kožky při konzervování (poškození chemikáliemi, spálení pokožky, deformace, nesprávná konzervace) při uskladnění (dlouhé skladování, zplesnivění, pohnití, vyrudnutí přírodního odstínu, poškození moly, kožojedy, myšmi, šváby, zapaření) při balení a dopravě při přípravě kožek do výroby
19
Kožešinová zvířata Kožešiny se zpracovávají ze všech kožešinových zvířat. Exotičtější a méně dostupné jsou dražší a známkou luxusnějších výrobků. Názvy vyčiněných kožešin jsou většinou podle zvířat, ale jsou i výjimky: Ondatra – kožešina bizam
20
Kožešiny
21
Další názvy kožešin Pes Králičina Koník - z hříběte domácího Liška
Ovčina Goljak – ze zmetku ovce karakulské Perzián – z jehněte usmrceného tři dny po narození Kozina – charakteristické víry v chlupu Bizam
22
Jak nakupovat kožešiny
Jen v kamenných obchodech – u odborníků Pozor na některé povrchové úpravy – nemusí být stabilní Usně s tukovou úpravou rády pouští – doporučuje se oděv s podšívkou Ověřit zda výrobek má symboly údržby Vyhnout se kombinaci textilu a usně či kožešiny
23
Jak udržovat kožešinové výrobky
kožešinové pláště věšet na tvarovaná ramínka a zapínat neskladovat ve vlhkých místnostech chránit je před prachem a sluncem provlhlé pláště jen kartáčovat po srsti a zvolna sušit při pokojové teplotě nežehlit, opravy a čištění svěřit odborníkům v letním období často větrat
24
Jak udržovat kožené výrobky
k odstranění skvrn nepoužívat minerální oleje nebo rozpouštědla výrobek nesušit v těsné blízkosti tepelného zdroje, je třeba jen zavěsit na tvarované ramínko a nechat volně uschnout neskladovat kožené oděvy v plastikových pytlích čištění svěřit čistírnám speciálně určeným k čištění těchto výrobků k pravidelné údržbě výrobku používat ochranné přípravky
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.