Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH"— Transkript prezentace:

1 Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH

2 princip: oxidativní fermentace pomocí octových tyčinkových bakterií (Acetobacter sp) zařízení: kvasná káď = ocetnice, je rozdělena přepážkami na 3 části, střední část vyplněna bukovými hoblinami s kulturou bakterií

3 postup: do horní části se přivádí zespodu ředina = l0,8 % roztok ethanolu a l,2% roztok k.octové tento roztok pomalu stéká do střední oxidační části, zde stéká v tenkém filmu po bukových hoblinách, alkohol se dehydrogenuje octovými bakteriemi při t= 30°C

4 střední část je od spodního shromažďovacího prostoru oddělena roštem, pod něj se vhání kompresorem vzdušný kyslík roztok obohacený o kyselinu octovou = octovina protéká do spodní sběrné části a vede se nazpátek do horní části recirkulace probíhá tak dlouho, až se ve spodní sběrné části nahromadí l2% kys. octová obsahující 0,3 % zbytkového alkoholu (musí tam být aspoň malé množství, aby neprobíhala oxidace až na CO2)

5 použití: pro průmyslové účely se používá l0-l2% kys. octová, pro konzumní potřebu se filtruje a ředí pitnou vodou na 8 - l0% roztok

6 Výroba kyseliny mléčné
CH3 - CH - COOH OH  princip: zkvašování melasové sacharozy mléčnými tyčinkovými bakteriemi (Lactobacillus delbrückii), sacharoza se enzymatickým systémem zkvašuje na kys. pyrohroznovou CH3 - CO - COOH, ta se dále enzymově hydrogenuje na k. mléčnou

7 výroba: tyčinkové bakterie se namnoží v propagačních nádobách na sterilní l2% melasové zápaře namnožená kultura se přivádí do fermentačního tanku s l4% melasou kvašení probíhá několik dnů při t = 48°C, pH 6,7 do kvasicího roztoku se postupně přidává hydroxid vápenatý prokvašená zápara obsahuje l0% k. mléčné v podobě převážně mléčnanu vápenatého

8 dokončí se neutralizace k
dokončí se neutralizace k. mléčné pomocí hydroxidu vápenatého, kal se odstraní filtrací kalolisy nebo rotačními filtry filtrát se napouští do rozkladné kádě, kam se přivádí H2SO4 uvolní se kyselina mléčná, oddělí se od síranu vápenatého filtrací na kalolisech

9 rafinace k. mléčné: provádí se opakovanou krystalizací přes mléčnan vápenatý nebo zinečnatý
nověji : extrakčně - surová kyselina mléčná se extrahuje etherem v extraktorech

10 Kontinuální fermentace (nepřetržitá):
melasový kvasící roztok plynule protéká 3 fermentory, 1. je rozkvasný (přivádí se do něj zákvas a živiny), 2. probíhá vlastní kvašení, 3. izolace k.mléčné, do všech tří se dává uhličitan vápenatý, rafinace se provádí krystalizací a extrakcí použití: potravinářský prům.- výroba šťáv a nápojů, okyselování, konzervace, průmyslově příprava emulzí

11 výroba: dělí se na 3 úseky: laboratorní fermentační kultivace
Výroba kyseliny citronové H2C-COOH   HO-C-COOH H2C-COOH  princip: aerobní fermentace melasové sacharozy pomocí plísně (Kropidlák černý-Aspergillus niger) výroba: dělí se na 3 úseky: laboratorní fermentační kultivace provozní kvašení izolace a rafinace k. citronové

12 laboratorní fermentační kultivace:
v laboratoří se vypěstuje plíseň na agarové půdě při t = 32°C, příprava trvá asi týden, připravená kultura se přenese do baněk se sterilním karborafinem provozní kvašení: hliníkové vany se naplní l5% melasovou záparou ve sterilní kvasné komoře, nad kvasné vany se vhání sterilní vzduch, který rozprašuje plísňové spory s karborafinem, ty se zaočkují na povrchu melasového roztoku při t > 30 °C

13 kyselina citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za dnů izolace a rafinace : prokvašený melasový roztok obsahuje l0% kyseliny citronové, mycelium se promyje teplou vodou, kyselina se z melasového roztoku sráží při 90°C roztokem hydroxidu vápenatého

14 vzniklý citronan vápenatý se odsaje a promývá horkou vodou na rotačních filtrech, potom se rozkládá H2SO4, uvolněná k. citronová se přefiltruje na pískových filtrech a zahustí v odparce, krystalky se odstředí a suší při 30°C

15 použití: okyselování potravinářských výrobků,výroba kyselin (oxaloctové,akonitové, itakonové = methylenjantarové kyselina)  k. akonitová

16 Obrázek: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH"

Podobné prezentace


Reklamy Google