Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLuboš Mach
1
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Organická chemie Téma: Sacharidy – monosacharidy, disacharidy Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – rozdělení na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy, zástupce mono a disacharidů. Text slouží i jako zápis do sešitu. Červeně psaný text je k doplnění učiva. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
SACHARIDY - CUKRY 1 monosacharidy, disacharidy
3
tříprvkové sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku obsahují karbonylovou skupinu a několik skupin hydroxylových pro organismy jsou zdrojem energie výchozí reakce jejich vzniku je fotosyntéza rovnice fotosyntézy 6 CO 2 + 12 H 2 O → C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 + 6 H 2 O
4
Sacharidy se dělí na: 1. monosacharidy 2. disacharidy 3. polysacharidy (složité cukry)
5
MONOSACHARIDY Glukóza C 6 H 12 O 6 hroznový cukr vzniká při fotosyntéze bílá krystalická látka sladké chuti obsažena ve všech sladkých plodech, v medu, nejvíce ve vinných hroznech Zahřátím na 200°C se glukóza mění na karamel, který se používá v potravinářství k barvení lihovin a octa. Alkoholovým kvašením vzniká ethanol a oxid uhličitý. Pokus se napsat příslušnou chemickou rovnici.
6
V krvi musí být stále stejná hodnota – glykémie 5,5 mmol/l Vyhledej na internetu tyto pojmy a doplň. hypoglykémie hyperglykémie cukrovka diabetes I, typu diabetes II. typu Fruktóza = ovocný cukr
7
DISACHARIDY – obsahuje dvě monosacharidové jednotky vázané glykosidickou vazbou sacharóza - řepný cukr ve všech rostlinách, nejvíce v cukrové řepě a třtině bezbarvá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě zahříváním hnědne a mění se na karamel (potravinářství) maltóza – sladový cukr v klíčících semenech – sladovnický ječmen – výroba piva laktóza – mléčný cukr obsažena v mléce savců, mateřské mléko – 6 – 7%, kravské 4 – 5% získává se ze syrovátky
8
Cukr je přírodní sladidlo, sladká poživatina. Chemicky je to sacharóza, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Vyrábí se v cukrovarech, hlavně z cukrové třtiny a z cukrové řepy a dodává na trh v krystalech, prášku, kostkách atd. Světová produkce cukru činí kolem 160 milionů tun ročně. Termín „cukry“ se někdy používá jako označení pro všechny sacharidy (k nimž potravinářský cukr patří).
9
Výroba Sacharóza je obsažena v mnoha rostlinách, které ji produkují jako rezervu energie. Při výrobě cukru z cukrové řepy se sklizená řepa nejprve pere a zbavuje nečistot, řeže na úzké proužky („řízky“) a ukládá do difuzérů, kde se z ní cukr vyluhuje vodou při různých teplotách. Vyluhované řízky se užívají pro krmení dobytka, cukerná šťáva se čistí, filtruje a čeří přidáváním vápna a působením oxidu uhličitého v saturátoru a nakonec se cedí v kalolisu. Tento postup se dvakrát až třikrát opakuje. Pak se šťáva vaří a odpařuje za sníženého tlaku vzduchu a tato „těžká“ šťáva se opět filtruje. Ve vakuovém stroji pak nastává postupná krystalizace a výsledná vlhká cukrovina se buďto plní do forem nebo suší na surový (hnědý) cukr. Tento kvalitní cukr se pak v rafinérii znovu rozpouští a bělí tím, že se zbavuje různých přísad a nečistot. Naproti tomu „zadní cukr“ čili melasa, který obsahuje asi 40% cukru a ošklivě páchne, se užívá k výrobě lihu. Výroba cukru z cukrové třtiny je obdobná, ale snazší, protože třtina obsahuje méně nečistot. Kromě toho se cukr v menším množství vyráběl také z datlí, z čiroku, z javoru a dalších rostlin.
10
Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN 80-7235-260-1 Přehled středoškolské chemie – Prof. RNDr. Jiří Vacík, DrSc., Doc. RNDr. Jana Barthová, CSc., Prof. RNDr. Josef Pacák, DrSc., Doc., RNDr. Bohuslav Strauch, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, SPN Praha 1995, ISBN 80-85937-08-5 Základy praktické chemie 2 – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc., PhDr. Václav Pumpr, CSc., doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc., nakladatelství Fortuna, 2000, ISBN 80-7168-727-8
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.