Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKristián Kolář
1
Karboxylové kyseliny Kyslíkaté deriváty uhlovodíků s charakteristickou karboxylovou skupinou – RCOOH pH <7, VZNIK OXIDACÍ ALDEHYDŮ V názvu k uhlovodíku přidej kyselina + -ová Př. Kyselina metanová HCOOH, kyselina etanová CH3COOH Typické reakce: Neutralizace: reakce karboxyl.kyseliny s hydroxidem, vzniká sůl + voda př. CH3COOH + NaOH CH3COO Na+H2O
2
2. esterifikace: reakce karboxylové kyseliny s alkoholem, vzniká ester a voda
ZÁSTUPCI: KYSELINA METANOVÁ= KYS. MRAVENČÍ HCOOH V těle mravenců, vzniká oxidací metanolu, konzervuje a dezinfikuje, její soli=mravenčany KYSELINA ETANOVÁ= KYS. OCTOVÁ CH3COOH Leptavá kapalina, štiplavého zápachu, na výrobu plastů, v potravinářství, konzervant Výroba: octovým kvašením z etanolu Př. C2H5OH + O2 CH3COOH + H2O koncentrovaná je silně žíravá = nazývána ledová, její 8% roztok=ocet,její soli= octany
3
MASTNÉ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Výskyt v tucích Kyselina palmitová C15H31COOH –vázaná s glycerolem v mazlavých tucích Kysel. Stearová C17H35COOH – totéž Její sůl –stearan sodný je MÝDLO Kysel. Olejová C17 H33 COOH– nenasycená mastná kyselina, výskyt v tekutých olejích, reaguje s bromovou vodou – proč??? Kysel. Benzoová C6 H5 COOH- v potravinářství, konzervační činidlo, hořčice
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.