Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.10 Technologické procesy v potravinářství - úvod Vytvořeno:02.02.2013 Ověřeno: 12.02.2013 Třída: PV1

2 Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy potravinářské technologie Předmět:Technologie Ročník:1.ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova: Technologie, výroba, princip, proces Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.

3  Technologický nebo výrobní proces je postup, kdy ze surovin nebo polotovarů vznikají hotové výrobky nebo polotovary.

4  Výrobek - materiální produkt práce, který se vyznačuje soubo¨rem užitných vlastností a slouží k uspokojování potřeb lidí.  Polotovar – je rozpracovaný výrobek v určité fázi zpracování.  Surovina - je výchozí materiál, z něhož v průběhu technologického procesu vzniká výrobek nebo polotovar.

5  Operace – technologická operace – je každý úsek technologického procesu, při němž se nějakým způsobem změní charakter opracovaného materiálu.

6  A) přerušovaný – diskontinuální, periodický  B) nepřerušovaný – kontinuální  Při kontinuální výrobě na sebe jednotlivé operace plynule navazují a tok suroviny není přerušen.  Při diskontinuální výrobě se plynulý tok suroviny alespoň u jedné operace přerušuje.

7  Každý obor potravinářství používá charakteristické suroviny a vyrábí určitý sortiment výrobků.  Základní rozdělení technologických principů:  Fyzikální  Biochemické  Chemické  Hranice mezi jednotlivými není příliš ostrá.

8

9  1. Co je to technologický proces?  Je postup, kdy ze surovin nebo polotovarů vznikají hotové výrobky nebo polotovary.  2. Jaké druhy technologických procesů znáš?  Kontinuální – nepřerušovaný, přerušovaný – diskontinuální, periodický.  3. Jak se dělí základní principy ve výrobě?  Na fyzikální, biochemické, chemické.

10 Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://ekonomika.idnes.cz/foto.aspx?r=eko akcie&foto1=JW2376b6_mlekarna_olma.JPGhttp://ekonomika.idnes.cz/foto.aspx?r=eko akcie&foto1=JW2376b6_mlekarna_olma.JPG Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google