Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAlois Štěpánek
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.10 Technologické procesy v potravinářství - úvod Vytvořeno:02.02.2013 Ověřeno: 12.02.2013 Třída: PV1
2
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy potravinářské technologie Předmět:Technologie Ročník:1.ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova: Technologie, výroba, princip, proces Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
3
Technologický nebo výrobní proces je postup, kdy ze surovin nebo polotovarů vznikají hotové výrobky nebo polotovary.
4
Výrobek - materiální produkt práce, který se vyznačuje soubo¨rem užitných vlastností a slouží k uspokojování potřeb lidí. Polotovar – je rozpracovaný výrobek v určité fázi zpracování. Surovina - je výchozí materiál, z něhož v průběhu technologického procesu vzniká výrobek nebo polotovar.
5
Operace – technologická operace – je každý úsek technologického procesu, při němž se nějakým způsobem změní charakter opracovaného materiálu.
6
A) přerušovaný – diskontinuální, periodický B) nepřerušovaný – kontinuální Při kontinuální výrobě na sebe jednotlivé operace plynule navazují a tok suroviny není přerušen. Při diskontinuální výrobě se plynulý tok suroviny alespoň u jedné operace přerušuje.
7
Každý obor potravinářství používá charakteristické suroviny a vyrábí určitý sortiment výrobků. Základní rozdělení technologických principů: Fyzikální Biochemické Chemické Hranice mezi jednotlivými není příliš ostrá.
9
1. Co je to technologický proces? Je postup, kdy ze surovin nebo polotovarů vznikají hotové výrobky nebo polotovary. 2. Jaké druhy technologických procesů znáš? Kontinuální – nepřerušovaný, přerušovaný – diskontinuální, periodický. 3. Jak se dělí základní principy ve výrobě? Na fyzikální, biochemické, chemické.
10
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://ekonomika.idnes.cz/foto.aspx?r=eko akcie&foto1=JW2376b6_mlekarna_olma.JPGhttp://ekonomika.idnes.cz/foto.aspx?r=eko akcie&foto1=JW2376b6_mlekarna_olma.JPG Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.