Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilNella Hájková
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.19 Technologické procesy v potravinářství - filtrace Vytvořeno:27.02.2013 Ověřeno: 01.03.2013 Třída: PV1
2
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:filtrace,filtry, porfiltr Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
3
Je metoda dělení pevné látky od kapaliny či plynu pomocí porézní přepážky - filtru. Jako filtr slouží v laboratorní chemii nejčastěji filtrační papír, ale v určitých situacích lze jako filtr použít i látku nebo písek (např. v čističce odpadních vod). Tekutina = suspenze filtrem protéká, zatímco pevné částice filtr zachycuje. Obdobný mechanismus používají i některé živé organismy k získávání drobné potravy z vody.
4
Kádinka Filtrační papír – filtr Přefiltrovaná tekutina Cvičení v laboratoři Tekutina
6
Pórovitým materiálem neprojde pevná látka, ta se zde zachytí, zatímco kapalina nebo plyn jí projdou. Velikost a kvalita filtrace závisí na velikosti pórů filtru a na materiálu, ze kterého je filtr vyroben.
7
Filtrační papír Filtrační tkanina Filtrační desky Další filtrační materiál – písek, zemina,… S růstem tloušťky filtrační vrstvy se dokonalost filtrace zvyšuje. Filtr se zanáší kalovými látkami - výměna filtru, jeho vyčištění, pomalá filtrace – delší čas výsledku.
8
Filtrace piva – naplavovací filtrace Filtrace šťáv Filtrace při výrobě cukru Filtrace vzduchu – odstranění mikroorganismů, prachových částic.
9
Filtrační vložky jsou tvořeny procesem teplotní úpravy granulí křemíku. Pórovitost materiálu filtru je závislá na velikosti použitého zrna.
10
Filtrace potravinářských tekutin - filtrace pitné vody, minerálních vod, mléka a mnoho druhů nápojů. Filtrace kapalin v chemickém průmyslu - filtrace kyselých a alkalických kapalin, filtrace destilátů, filtrace v chemickém, rafinérském a petrochemickém oboru. Filtrace vzduchu při provzdušňování kapaliny. Filtrace plynů.
11
1. Vysvětli princip filtrace. Při filtraci se odděluje pevná látka rozptýlená v kapalině nebo vzduchu průchodem pórovitého materiálu. 2. Jaké je použití filtrace v potravinářství? Filtrace piva – naplavovací filtrace, filtrace šťáv, filtrace při výrobě cukr, filtrace vzduchu – odstranění mikroorganismů, prachových částic,… 3. Z čeho je porofiltr? Z granulí teplotně upraveného křemíku.
12
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://www.porofiltr.cz/priklady-pouziti- porofiltr.html Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.