Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
LIPIDY
2
LIPIDY Estery vyšších mastných kyselina alkoholu (glycerolu)
Nerozpustné ve vodě,rozpustné v nepolárních org.rozpouštědlech
3
Stavební látkou buněčných membrán
Zdroj energie Prostředí pro vstřebávání některých látek (vitamíny,barviva) Tepelná izolace Mechanická ochrana orgánů
4
Mastné kyseliny vázané v lipidech
Nasycené (palmitová,stearová) Nenasycené (olejová, linolová,linolenová) více násobných vazeb – esenciální (musí být dodávány potravou)
5
kyselina palmitová (CH3(CH2)14COOH)
kyselina stearová (CH3(CH2)16COOH) kyselina olejová (CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH) kyselina linolová CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH kyselina gama-linolenová (CH3(CH2)4CH=CH-CH2CH=CHCH2CH=CH(CH2) 4COOH
6
Dělení Jednoduché – tuky,vosky (pouze estery)
Složené – glykolipidy, fosfolipidy,atd
7
Jednoduché lipidy TUKY = estery vyšších mastných kyselin s glycerolem
VOSKY = estery vyšších mastných kyselin s vyššími jednosytnými alkoholy (16 a více C)
8
TUKY
9
Vysvětlete pojmy: Monoacylglycerol Diacylglycerol
Triacylglycerol (nejvýznamnější)
11
Tuky Tuhé – převážně nayscené MK
Kapalné (oleje) – hlavně nenasycené MK
12
Reakce
13
HYDROLÝZA – kyselá
14
Alkalická hydrolýza (zmýdelnění)
15
Sodné soli – tuhá mýdla Draselné soli – mazlavá mýdla
16
Žluknutí tuků Působením tepla, světla, vzdušného kyslíku a mikroorganismů se glyceridy rozkládají. Vznikají páchnoucí aldehydy a nižší kyseliny, hlavně kyselina máselná.
17
Ztužování olejů Katalytická hydrogenace olejů, kdy se nenasycené kyseliny přeměňují na nasycené a glycerid mění své skupenství. Využívá se v potravinářství
18
Vysychání olejů Některé oleje po rozetření na velkou plochu do tenké vrstvy vytvářejí suché a trvalé filmy. Využívá se při výrobě nátěrových hmot.
19
VOSKY
20
Vosky Nerozpustné ve vodě Stabilní vůči hydrolýze
Původ – rostlinný (plody a listy) - živočišný (včelí,lanolín,vorvaňovina) Užití – lékařství,kosmetika
21
Tuky Živočišné tuky Podkožní tuk,obal vnitřních orgánů
Př.sádlo,lůj,máslo,rybí tuk Použití: potravinářství,kosmetika,léčiva Rostlinné tuky V semenech a plodech Př.řepkový,slunečnicový,olivový,lněný Použití: potravinářství,výroba nátěrových hmot,kosmetika a léčiva
22
Složené lipidy
23
Molekula má dvě složky:
hydrofilní - rozpustná ve vodě, hydrofobní - odpuzuje vodu. Polární lipidy
24
FOSFOLIPIDY Vázána kyselina fosforečná
Výskyt – membrány buněk, játra,ledviny,žloutek,sója
25
GLYKOLIPIDY Obsahují monosacharidové zbytky
V buněčných membránách,v šedé kůře mozkové
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.