Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIPIDY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIPIDY."— Transkript prezentace:

1 LIPIDY

2 LIPIDY Estery vyšších mastných kyselina alkoholu (glycerolu)
Nerozpustné ve vodě,rozpustné v nepolárních org.rozpouštědlech

3 Stavební látkou buněčných membrán
Zdroj energie Prostředí pro vstřebávání některých látek (vitamíny,barviva) Tepelná izolace Mechanická ochrana orgánů

4 Mastné kyseliny vázané v lipidech
Nasycené (palmitová,stearová) Nenasycené (olejová, linolová,linolenová) více násobných vazeb – esenciální (musí být dodávány potravou)

5 kyselina palmitová (CH3(CH2)14COOH)
kyselina stearová (CH3(CH2)16COOH) kyselina olejová (CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH) kyselina linolová CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH kyselina gama-linolenová (CH3(CH2)4CH=CH-CH2CH=CHCH2CH=CH(CH2) 4COOH

6 Dělení Jednoduché – tuky,vosky (pouze estery)
Složené – glykolipidy, fosfolipidy,atd

7 Jednoduché lipidy TUKY = estery vyšších mastných kyselin s glycerolem
VOSKY = estery vyšších mastných kyselin s vyššími jednosytnými alkoholy (16 a více C)

8 TUKY

9 Vysvětlete pojmy: Monoacylglycerol Diacylglycerol
Triacylglycerol (nejvýznamnější)

10

11 Tuky Tuhé – převážně nayscené MK
Kapalné (oleje) – hlavně nenasycené MK

12 Reakce

13 HYDROLÝZA – kyselá

14 Alkalická hydrolýza (zmýdelnění)

15 Sodné soli – tuhá mýdla Draselné soli – mazlavá mýdla

16 Žluknutí tuků Působením tepla, světla, vzdušného kyslíku a mikroorganismů se glyceridy rozkládají. Vznikají páchnoucí aldehydy a nižší kyseliny, hlavně kyselina máselná.

17 Ztužování olejů Katalytická hydrogenace olejů, kdy se nenasycené kyseliny přeměňují na nasycené a glycerid mění své skupenství. Využívá se v potravinářství

18 Vysychání olejů Některé oleje po rozetření na velkou plochu do tenké vrstvy vytvářejí suché a trvalé filmy. Využívá se při výrobě nátěrových hmot.

19 VOSKY

20 Vosky Nerozpustné ve vodě Stabilní vůči hydrolýze
Původ – rostlinný (plody a listy) - živočišný (včelí,lanolín,vorvaňovina) Užití – lékařství,kosmetika

21 Tuky Živočišné tuky Podkožní tuk,obal vnitřních orgánů
Př.sádlo,lůj,máslo,rybí tuk Použití: potravinářství,kosmetika,léčiva Rostlinné tuky V semenech a plodech Př.řepkový,slunečnicový,olivový,lněný Použití: potravinářství,výroba nátěrových hmot,kosmetika a léčiva

22 Složené lipidy

23 Molekula má dvě složky:
hydrofilní - rozpustná ve vodě, hydrofobní - odpuzuje vodu. Polární lipidy

24 FOSFOLIPIDY Vázána kyselina fosforečná
Výskyt – membrány buněk, játra,ledviny,žloutek,sója

25 GLYKOLIPIDY Obsahují monosacharidové zbytky
V buněčných membránách,v šedé kůře mozkové


Stáhnout ppt "LIPIDY."

Podobné prezentace


Reklamy Google