Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

George Washington a revoluce v Americe

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "George Washington a revoluce v Americe"— Transkript prezentace:

1 George Washington a revoluce v Americe

2 G. Washington ( ) Se narodil ve Virginii nedaleko Fredericksburghu v rodině obchodníka a plantážníka, měl 5 sourozenců. V 11 letech mu zemřel otec a v 17 odešel z domova. Stal se zeměměřičem a průvodcem v okolních oblastech – pracoval pro zámožnou rodinu Fairfaxů- poprvé se dostal do styku s politikou a učil se u nich společenskému chování. Roku 1753 byl jmenován okresním zeměměřičem a dostal hodnost majora.

3 Válka s Francií Zanedlouho vyrazil na 1. výpravu- na území dnešního Pittsburghu měli postavit pevnost, prozkoumat terén a navázat kontakty s indiány. Předběhli je ale Francouzi, kteří vystavěli Fort Duqesne. G. Washington dostal za úkol Francouze vyhnat- při jednom ze střetů byl zabit franczouský poručík Jumouville a to rozpoutalo válku v Americe na dalších 9 let. Angličané měli viditelnou převahu, přesto postupovali velmi opatrně. Obsazovali okolí řeky Ohio.Roku 57 dobyli Quebec a získali definitivní převahu. 63 byl uzavřen Pařížský mír, který představoval největší územní změny v celé historii. Britové získali Kanadu, Nové Skotsko, povodí Ohia a část Floridy. A Španělé získali od Francie Louisianu. Washington tak získal první zkušenosti s armádou a také první uznání. Oženil se s Marthou Curtisovou a zdědil usedlost Mount Vermont po svém bratrovi.

4 60. léta V roce 63 byl vydán zákaz osidlování dále na západ, byly zvýšeny daně na pokrytí anglické armády zruinované po Sedmileté válce. Zákon byl však často porušován a Američané odmítali daně platit. Proto přišel v zákon o kolkovném z r. 1765( 22.3.)- zaváděl daň z tisku, úředních listin i z vlastnictví hospod. Američané se rozhodli bojkotovat dovoz z Anglie. Zákon byl zrušen, ale vzápětí byl schválen nový, který zakazoval vyvážet bavlnu, hlavní obchodní artikl jinam než do Anglie. Jiný zákon zakazoval papírové peníze. V Americe začínají vznikat hnutí proti těmto zákonům a za demokracii a za volební právo ( Američané neměli zastoupení v anglickém parlamentu) Objevují se první ozbrojené konflikty, které vyvrcholili v 70. letech.


Stáhnout ppt "George Washington a revoluce v Americe"

Podobné prezentace


Reklamy Google