Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Normané - muži severu na svých cestách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Normané - muži severu na svých cestách"— Transkript prezentace:

1 Normané - muži severu na svých cestách
VY_32_INOVACE_06-05 Vikingové Normané - muži severu na svých cestách

2 Vikingové Skandinávští mořeplavci, kteří se v 8. – 11. století vydávali na „viking“ - loupeživé výpravy do mnoha evropských zemí. Předkové nynějších Švédů, Norů, Dánů a Islanďanů. Skvělí válečníci a mořeplavci. Pro mnohé státy Evropy hrozivé nebezpečí. Náleželi k severským germánským kmenům, dlouho odmítali přijmout křesťanství.

3 Důvody pirátských cest
Nedostatek zemědělské půdy. Nehostinnost severu. Snad přelidnění (mnohoženství). Dědicem půdy jen nejstarší syn – mladší pouze vystěhování nebo pirátství.

4 Cesty Vikingů Norové : - k britským ostrovům, - roku 860 objevili Island a osídlili jej, - Grónsko a odtud další cesty směr západ, - rok ? 1000 Leif Eriksson, první evropský objevitel Ameriky (Newfoundland – lokalita Vinland, pod ochranou UNESCO, nyní vikinský skanzen). Švédové : - na území Rusi, říkáme jim Varjagové, - lodě s nízkým ponorem po řekách. Dánové : - západofranské pobřeží, ale i Anglie, - přepadávali nejen přístavy, ale i kláštery.

5 Pomník Leifa Erikssona
Autor:Mulad, Název:Viking at MN Capitol.jpg Zdroj:

6 Území osídlená Vikingy (zeleně) a trasy jejich plaveb
Autor:Rdnk, Bapti, Název:Territories and Voyages of the Vikings blank.png Zdroj:

7 Dobytá území – Kyjevská Rus, Normandie
Na dobytých územích se Vikingové někdy usadili : A) Zastánci tzv. normanské teorie vzniku ruského státu považují Varjagy za zakladatele Kyjevské Rusi a její původní panovnické dynastie Rurikovců (zakladatel Varjag Rurik). B) Roku 911 udělil západofranský král normanskému náčelníkovi Rollovi (Rolfovi) v léno hrabství Rouen = Normandie.

8 Vikinské lodě Vikinské lodě s nízkým ponorem se plavily po mořích a pronikaly hluboko do vnitrozemí proti toku řek (Volha, Dněpr – k Černému moři, až do Byzance). Stavba lodí dovedena k dokonalosti, posvátné úkony, figury na přídích (dračí hlavy, hadí hlavy).

9 Varjagové jako palácová garda byzantských císařů zobrazení v iluminovaném rukopise kroniky Ioanna Skylitza Autor:CristianChirita , Název:Skylitzis Chronicle iLLUMINATION.jpg Zdroj:

10 Replika vikinské válečné lodi snekkar (dračí hlava), 25 m délky, 9
Replika vikinské válečné lodi snekkar (dračí hlava), 25 m délky, 9.stol. Autor: archiwum własne wikingów, Jarmeryk , Název:Moragsoorm.jpg Zdroj:

11 Obchodní a kolonizátorská loď knarr, 10. – 11. stol
Obchodní a kolonizátorská loď knarr, 10. – 11. stol., 15 m délka, 5 m šíře Autor: Tamtam, Název:Vidfamne-01.jpg Zdroj:

12 Z vikinské lodě knarr vycházela i středověká váleční loď koga v Německu
Autor: Uwe H. Friese , Název:Hansekogge Bremerhaven uf.jpg Zdroj:

13 Skandinávská kultura Obyvatelstvo užívalo zvláštního znakové písmo – runy. Nahrazena latinkou v souvislosti s přijímáním křesťanství. Naslouchali ságám – dílům oslavujícím hrdinské činy. Jelikož křesťanství až kolem roku 1100, ságy podávají svědectví o poměrech v pohanské společnosti v raném středověku.

14 Runové znakové písmo Autor: OlofE , Název:Vaksalastenen.jpg Zdroj:

15 Codex Runicus, pergamenový rukopis cca z roku 1300 n. l
Codex Runicus, pergamenový rukopis cca z roku 1300 n. l. Jeden z nejstarších a nejlépe zachovaných textů skandinávského práva. Autor: Template:Asztalos Gyula, Název:CodexRunicus.jpeg Zdroj:

16 Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková
Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková


Stáhnout ppt "Normané - muži severu na svých cestách"

Podobné prezentace


Reklamy Google