Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

20.1 Světelné jevy – odraz světla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "20.1 Světelné jevy – odraz světla"— Transkript prezentace:

1 20.1 Světelné jevy – odraz světla
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.1 Světelné jevy – odraz světla Často se setkáváme s odrazem světla, kde výsledkem je vytvoření obrazu těles. Jak tento obraz vzniká? Zrcadlové bludiště na Petříně Autor: Mgr. Hana Jirkovská

2 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.2 Co už umíme Vlastnosti látek – látky světlo pohlcují, propouštějí a odrážejí Šíření světla – světlo se šíří stejnorodým prostředím přímočaře Velikost úhlu – měření úhloměrem Přenášení úhlu – kružítkem Kolmice a pravý úhel Osová souměrnost – sestrojit souměrně sdružený obraz v osové souměrnosti podle osy o Oblouk – část kružnice Těleso tvaru koule

3 20.3 Nové pojmy 1) Zákon odrazu Úhel odrazu je roven úhlu dopadu
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.3 Nové pojmy 1) Zákon odrazu Úhel odrazu je roven úhlu dopadu a paprsek odražený leží v rovině dopadu. 2) Rozptyl světla Rovnoběžné paprsky dopadají na nerovnou plochu a každý paprsek se odráží podle zákona odrazu. Proto se světlo dostává i do míst, kam přímo neproniká. Rozptyl světla nastává i na částečkách prachu, na kapkách vody aj. 3) Zrcadla Plochy, které dobře odrážejí světlo. Rovinné zrcadlo – vyleštěná kovová deska nebo deska skleněná s tenkou vrstvou kovu Kulové zrcadlo – vnitřní nebo vnější část povrchu kulové plochy, zrcadlo duté nebo vypuklé

4 20.4 Výklad nového učiva 1) Zobrazení rovinným zrcadlem
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.4 Výklad nového učiva 1) Zobrazení rovinným zrcadlem Vzor a obraz jsou osově souměrné, obraz je stejně velký jako vzor, stranově převrácený a zdánlivý. 2) Kulová zrcadla Duté a vypuklé Zobrazení kulovými zrcadly Význačné paprsky 1. Prochází-li paprsek ohniskem F, odráží se rovnoběžně s optickou osou. 2. Je-li paprsek rovnoběžný s optickou osou, odráží se do ohniska F. 3. Prochází-li paprsek středem křivosti S (C), odráží se po stejné cestě zpět.

5 Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 20.5 Procvičení a příklady 1. Jaké jsou vlastnosti obrazů vytvořených kulovými zrcadly? Odpověď: U vypuklého zrcadla je obraz vždy zmenšený, přímý a zdánlivý. Používají se na nepřehledných křižovatkách. U dutých zrcadel vlastnosti obrazu záleží na vzdálenosti předmětu od zrcadla. Je-li předmět dále než 2f, je obraz převrácený, skutečný a zmenšený. Je-li předmět ve vzdálenosti větší než f a menší než 2f, je obraz převrácený, skutečný a zvětšený. Je-li předmět blíže než f, je obraz přímý, zdánlivý a zvětšený. Toto se užívá u zrcátek zubního lékaře. 2. Jak velký je úhel dopadu paprsku na rovinné zrcadlo, když úhel mezi dopadajícím a odraženým paprskem měří a) 120°, b) 90°, c) 0° ? Odpověď: a) 60°, b) 45°, c) 0°

6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.6 Něco navíc pro šikovné 1) Kolik vidíš obrazů předmětu ve dvou rovinných zrcátkách, která svírají úhel 60°? Odpověď: Pět. 2) Zhotov si periskop se dvěma zrcátky. K čemu slouží? 3) Narýsuj obrazy všech písmen velké abecedy v rovinném zrcadle.

7 20.7 CLIL – Light reflection
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 20.7 CLIL – Light reflection Vocabulary odraz světla – Light reflection rovinné zrcadlo – Plane mirror rozptyl světla – Dispersion of light duté zrcadlo – Concave mirror zrcadlo – Mirror vypuklé zrcadlo – Convex mirror Archimedes Kaleidoscope In the 3rd century B.C. a Greek physicist Archimedes used polished copper shields of soldiers as mirrors to burn enemy ships. It contains two small mirrors and some coloured slides. When we turn the kaleidoscope, we can see coloured shapes.

8 20.8 Test znalostí 1. 3. 2. 4. Vzor a obraz v rovinném zrcadle jsou?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1. 3. 2. 4. Vzor a obraz v rovinném zrcadle jsou? Ohnisková dálka se značí? b) d) a) středově souměrné osově souměrné nesouměrné nelze určit f F r S Mezi kulová zrcadla nepatří? Pro úhel dopadu a odrazu platí, že …? zrcadlo duté zrcadlová kulová plocha zrcadlo vypuklé zrcadlo rovinné Jsou stejné. Úhel dopadu je větší. Úhel odrazu je větší. Jak kdy.

9 Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.9 Použité zdroje Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 2003 (slide 2, 3, 4, 5, 6) Tesař, Jáchim: FYZIKA 3 PRO ZŠ, SPN, 2009 (slide 1, 7) Obrázky: - (slide 1) (slide 1) (slide 1) (slide 2) (slide 2) (slide 2) (slide 3) (slide 3) (slide 3) (slide 3) (slide 4) (slide 4) (slide 4) (slide 5) (slide 5) (slide 5) (slide 6) (slide 6) (slide 6) (slide 7) (slide 7) (slide 7)

10 20.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník 8. ročník Klíčová slova Odraz světla, zákon odrazu světla, rozptyl světla, rovinná zrcadla, zrcadla dutá a vypuklá, zobrazení v zrcadlech Anotace Prezentace popisující odraz světla na rovinném rozhraní, zobrazení v rovinném, dutém a vypuklém zrcadle, zákon odrazu a jeho důsledky.


Stáhnout ppt "20.1 Světelné jevy – odraz světla"

Podobné prezentace


Reklamy Google