Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)"— Transkript prezentace:

1 Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
NOVÉ POZNATKY O PIVU A ZDRAVÍ Vratislav PSOTA Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s. Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)

2 Na začátek trochu historie.
Výzkumný ústav sladařský, vznikl výnosem ministerstva školství a národní osvěty Československé republiky dne 4. srpna 1920 1. ledna 1994 byl ústav privatizován na akciovou společnost V roce 1950 byl sloučen s pražským pivovarským ústavem pod současným názvem Výzkumný ústav pivovarský a sladařský

3 Jaká je současnost? ČSN (461100) Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický Kvalita sladovnických odrůd ječmene Ukazatel sladovnické jakosti Sladovnická kvalita odrůd zkoušených pro registraci v ČR štátné odrodové zkušky v SR

4 Další analýzy zrna ječmene a sladu
Stanovení odrůdové čistoty Stanovení beta-glukanů Stanovení homogenity a modifikace sladu

5 Speciální analýzy Laboratoř plynové chromatografie
Laboratoř plynové chromatografie (PDMS, namořenost, mastné kyseliny) Stanovení mykotoxinů

6 Výzkum (1993-2012) Výzkum v oblasti pivovarského a nepivovarského
využití ječmene a sladu. Výzkum v oblasti využítí sladařské technologie pro nepivovarské účely. Využití moderního přístrojového vybavení pro výzkum v oblasti rostlinných surovin, produktů a výrobků. Pracovníci Sladařského ústavu se podíleli či podílí na řešení 29 projektů různých grantových agentur: GRANTOVÁ AGENTURA ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ AGENTURA PRO ZEMĚDĚLSKÝ VÝZKUM 4. RÁMCOVÝ PROGRAM (COPERNICUS) NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU VÝZKUMNÉ CENTRUM pro studium obsahových látek ječmene a chmele VÝZKUMNÝ ZÁMĚR Výzkum sladařských a pivovarských surovin a technologií Pracovníci Sladařského ústavu spolupracují s praxí především s výrobci sladu a šlechtiteli ječmene.

7 Sladařský ústav VÚPS, a.s. (P 6) v rámci svého zapojení v projektu
- nabízí stáže v oblasti sladařství (hodnocení kvality zrna ječmene, hodnocení kvality odrůd sladovnického ječmene) - nabízí studentům možnost vypracování studentských závěrečných prací na svém pracovišti - nabízí pracovníkům VaV z jiných organizací spolupráci na předkládání nových společných výzkumných projektů a jejich následné řešení, v rámci kterého bude využito vybavení a zkušeností Sladařského ústavu VÚPS

8 Sladařský ústav VÚPS, a.s. (P 6) v rámci svého zapojení v projektu
- využije projektu ke zlepšení transferu výsledků výzkumu do praxe - bude organizovat konferenci 25. Pivovarsko-sladařské dny (podzim 2013) - bude spolupracovat na organizaci a zajištění náplně dalších odborných seminářů a polních dnů zaměřených na oblast sladařství a kvality sladovnického ječmene

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)"

Podobné prezentace


Reklamy Google