Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitamíny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitamíny."— Transkript prezentace:

1 Vitamíny

2 Důležitá složka potravy
Vitamín je látka převážně rostlinného původu, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Vitamíny usnadňují přeměny bílkovin, cukrů a tuků v buňkách živých organismů. Lidský organismus je až na některé výjimky nevyrábí. Při nedostatku vitamínů se mohou objevovat i velmi závažná onemocnění. 1

3 Rozdělení vitamínů 2 3 4 V současné době je známo 13 základních typů vitamínů. Označujeme je písmeny velké abecedy. Rozdělují se do dvou skupin: a/ Rozpustné ve vodě: B-komplex (B1, B2, B6, B12), C b/ Rozpustné v tucích: A, D, E, K Úkol 1: Zařaď správně vitamíny A, B, C k obrázkům:

4 Kontrola úkolu 1 Rajče: C Ořechy: B Mrkev: A

5 Nejdůležitější vitamín C
Zdroje – ovoce a zelenina 200mg / 100g 6 Význam: Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran. 120mg / 100g 2000mg / 100g 7 5 Projevy nedostatku: Snížení odolnosti proti infekci, zvýšená únava, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje). 90mg / 100g Úkol 2: Napiš názvy rostlin bohatých na vitamín C: 8 Doporučená denní dávka vitamínu C je 60 – 100 mg.

6 Kontrola úkolu 2 Paprika, šípek, černý rybíz, brokolice

7 Vitamíny B, B-komplex Úkol 3:
Význam: Ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, nezbytné pro udržení normální krvetvorby 9 10 Zdroje: Kvasnice, játra, srdce, ledviny nebo libové vepřové maso, klíčky obilovin, mléko, ořechy 11 Projevy nedostatku: zvýšená únavnost, křeče svalstva, sklon k zánětům nervů, poruchy ústní sliznice, pomalé hojení zánětů, Úkol 3: Podle obrázků napiš názvy potravin obsahující vitamín B: 12

8 Kontrola úkolu 3 Mléko, kvasnice, ledviny, ořechy

9 Doporučená denní dávka je 0,8 mg
Vitamín A 14 16 15 13 17 Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vejce Doporučená denní dávka je 0,8 mg Význam: je nutný pro tvorbu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Dále je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic - cest dýchacích, trávících i močových. Projevy nedostatku: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazivových struktur. Úkol 4: Podle obrázků napiš, ve kterých potravinách se vyskytuje nejvíce vitamínu A:

10 Kontrola úkolu 4 Ryby, mrkev, máslo, špenát, meruňky

11 Vitamíny D, E, K Vitamín E Vitamín K Vitamín D
19 21 22 20 Význam: ovlivňuje srážlivost krve, proces mineralizace kostí, buněčný růst Zdroje: zelenina, maso, obiloviny, vejce, mléko Projevy nedostatku: velké krvácení i při malém poranění, řídnutí kostí (osteoporóza) Význam: ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu v lidském těle Zdroje: ryby (rybí tuk), vnitřnosti, vejce, mléko Projevy nedostatku: odvápnění kostí a zubů, (zlomeniny, zvýšená kazivost zubů) Význam: důležitý antioxidant, vliv na tvorbu pohlavních buněk a správný průběh těhotenství Zdroje: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna Projevy nedostatku: poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz, neplodnost

12 Úkol 5: Zdroje Vitamínů D, E, K
Podle obrázků na snímku 11 napiš, ve kterých potravinách jsou obsaženy vitamíny D, E, K:

13 Kontrola úkolu 5 Vitamín D - Játra, vejce, ryby
Vitamín E - Rostlinné oleje Vitamín K - Zelenina

14 Úkol 6: Opakovací test: 1. Může nedostatek vitamínů způsobit závažná onemocnění? ano ne 2. Je vitamín C rozpustný v tucích? 3. Způsobuje nedostatek vitamínu C zvýšenou krvácivost dásní? 4. Obsahuje nejvíce vitamínu C citrón? 5. Je vitamín B důležitý pro činnost nervové soustavy? 6. Ovlivňuje vitamín K srážlivost krve? 7. Způsobuje nedostatek vitamínu E šeroslepost? 8. Je doporučená denní dávka vitamínu A větší než 1mg?

15 Kontrola úkolu 6 1. Může nedostatek vitamínů způsobit závažná onemocnění? ano ne 2. Je vitamín C rozpustný v tucích? 3. Způsobuje nedostatek vitamínu C zvýšenou krvácivost dásní? 4. Obsahuje nejvíce vitamínu C citrón? 5. Je vitamín B důležitý pro činnost nervové soustavy? 6. Ovlivňuje vitamín K srážlivost krve? 7. Způsobuje nedostatek vitamínu E šeroslepost? 8. Je doporučená denní dávka vitamínu A větší než 1mg?

16 Mgr. Vaněk Vlastimil, autor
Použité obrázky: Obrázek 1: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 4: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 7: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 9: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 10: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 11: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 12: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: Obrázek 13: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: Obrázek 14: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: Obrázek 15: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 16: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 17: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 18: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 19: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 20: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: Obrázek 21: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 22: Dostupný pod licencí public domain na www: Mgr. Vaněk Vlastimil, autor


Stáhnout ppt "Vitamíny."

Podobné prezentace


Reklamy Google