Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_11 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník 4.ročník VG Anotace Výklad o přírodních látkách – lipidech (klasifikace) Klíčová slova Lipidy, acylglyceroly, vosky, složené lipidy, reakce lipidů Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Přehled o rozdělení lipidů, vlastnostech, reakcích Zdroje a citace STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, ISBN MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN
2
Zdroje a citace dodatek:
VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN Obr. 1: COMET, Renee. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2: SLASTIC. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3: VÍTEK, Antonín. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4: BAUER, Scott. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5: ABALG. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 6: RADEKLIBOWSKI. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
3
Přírodní látky Lipidy - klasifikace
4
I. Jednoduché lipidy => jejich stavebními složkami jsou pouze vyšší mastné kyseliny a alkoholy => dělí se do dvou podskupin podle typy alkoholu: a) Acylglyceroly b) Vosky
5
Acylglyceroly = estery vyšších mastných kyselin a glycerolu
Glycerol díky svým třem hydroxyskupinám může vytvářet jednu až tři esterové vazby s mastnými kyselinami => vznikají tak mono-, di- nebo tri-acylglyceroly
6
Dělení acylglycerolů a) Tuky b) Oleje
Obr. 1 a) Tuky => jsou za normálních podmínek tuhé => obsahují hlavně nasycené mastné kyseliny => jsou živočišného původu (př. sádlo, máslo, lůj) b) Oleje => jsou za normálních podmínek tekuté => obsahují hlavně nenasycené mastné kyseliny => jsou rostlinného původu (př. olivový, lněný, slunečnicový, řepkový, kokosový) Obr. 2
7
Reakce acylglycerolů Žluknutí
=> probíhá, jsou-li acylglyceroly vystaveny určitým podmínkám jako: teplo světlo vlhko vzduch => tím dochází k jejich oxidaci a vznikají látky s nepříjemným zápachem (aldehydy, ketony, nižší karboxylové kyseliny)
8
Reakce acylglycerolů 2. Ztužování
=> je proces hydrogenace tuků (adice vodíků na dvojné vazby) => kapalné oleje se mění na tuhé tuky => dochází tak ke zvýšení odolnosti tuků proti žluknutí
9
Reakce acylglycerolů 3. Alkalická hydrolýza (zmýdelnění)
=> jedná se o reakci acylglycerolu a zásady => vzniká glycerol a sůl vyšší mastné kyseliny (mýdlo) Obr. 3
10
Vosky = estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů Nejběžněji se vyskytují alkoholy: a) Cetylalkohol CH3(CH2)14CH2OH b) Stearylalkohol CH3(CH2)16CH2OH
11
Vosky Podle původu dělíme vosky na: a) rostlinné b) živočišné
Obr. 4 Podle původu dělíme vosky na: a) rostlinné - kutikula na povrchu plodů a listů rostlin b) živočišné vorvaňovina včelí vosk lanolín Obr. 6 Obr. 5
12
II. Složené lipidy => v molekule mají kromě vyšší mastné kyseliny a alkoholu ještě další složku (např. kyselinu fosforečnou nebo sacharid) => nachází se ve všech rostlinných a živočišných buňkách, nejvíce v biologicky aktivních tkáních a orgánech – mozek, srdce, játra, ledviny => alkoholovou složkou je buď glycerol (trojsytný alkohol) nebo sfingosin (nenasycený aminoalkohol)
13
Složené lipidy Dělení složených lipidů:
1. fosfolipidy – obsahují esterově vázanou H3PO4 2. glykolipidy – obsahují sacharidovou složku (glukosa nebo galaktosa)
14
Opakování Do jaké skupiny vosků patří lanolín?
Co se děje se skupenstvím tuků při hydrogenaci? Vyjmenujte 3 podmínky, které způsobují žluknutí tuků. Kolika uhlíky je tvořena molekula cetylalkoholu? Vysvětlete pojem „triacylglycerol“. Jaký jiný název se používá pro alkalickou hydrolýzu?
15
Zdroje STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, ISBN MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN Obr. 1: COMET, Renee. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2: SLASTIC. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3: VÍTEK, Antonín. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4: BAUER, Scott. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5: ABALG. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 6: RADEKLIBOWSKI. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.