Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat."— Transkript prezentace:

1 Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová

2 Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat na jednom serveru – tedy nad typickým centralizovaným DBS (architektura klient-server). Zapišme si nejdůležitější poznatky:

3 Centralizovaný DBS (klient-server) Server SŘBD Data (tab1, tab2,…) Klient1Klient2Klient3 Na straně klienta je prováděna kontrola vstupů a předávání požadavku uživatele na server, kde je požadavek zpracován. Server může obsahovat několik kopií (replik) dat  paralelní I/O operace. Např. stravovací systém.

4 Databázové systémy Nevýhodou řešení je, že při výpadku serveru je celá databáze nefunkční. Zcela jiný pohled nám nabízí distribuované databázová systémy. Na kolika počítačích v nich budou data? Ohrozí pád jednoho (libovolného) PC funkčnost celé databáze?

5 Distribuované databázové systémy PC2 SŘBD, data2 PC3 SŘBD, data3 PC1 SŘBD, data1 PC4 SŘBD, data3

6 Distribuované databázové systémy Distribuovaná databáze je logicky související množina sdílených dat a jejich popisů, fyzicky rozmístěná v síti počítačů. Distribuované SŘBD jsou systémy umožňující řízení distribuovaných databází. Systém umožňuje zpřístupnit data z libovolného uzlu a opačně zpracovává vlastní data pro dotazy ostatních uzlů.

7 Distribuce Existují pět základních možností jak lze data distribuovat.  Distribuce základních dat  Distribuce odvozených dat  Distribuce typu momentka  Replikovaná data  Fragmentovaná data

8 Distribuce základních dat PC2 tab2 PC3 tab3 PC1 tab1 Jednotkou distribuce je tabulka, která je vždy umístěna tam, kde se nejčastěji používá.

9 Distribuce odvozených dat, momentka PC2 Data PC3 Momentka1 PC1 Momentka2 Jednotkou distribuce je tabulka, která vznikne jako výsledek dotazu. U momentky jsou data periodicky aktualizována znovu provedením zdrojového dotazu. U distribuce odvozených dat nemají odvozená data již žádné napojení na databázi.

10 Replikovaná data PC2 tab1 PC3 tab1 PC1 tab1 Vícenásobné kopie jedné tabulky (tabulek) jsou umístěny na různých místech v DDBS. Vyhledávání a čtení dat – zrychlení Pozor na UPDATE. Při něm zamknout záznam v právě neaktualizovaných replikách, zaktualizovat v jednom výskytu, odemknout záznam v replikách a “propsat” změnu.

11 Fragmentovaná data PC2 1_část_tab1 PC3 2_část_tab1 PC1 3_část_tab1 Lze dělit i data jedné tabulky – obvykle podle nějaké logické podmínky (tj. ne náhodně). Obecně lze data dělit nejen po řádcích, ale i po sloupcích.

12 Distribuované databázové systémy Data jsou umístěna v místech, kde jsou nejčastěji využívána. S každou lokální bází dat zapojenou do distribuované databáze je možno pracovat nezávisle na ostatních databázích. Vyšší odolnost systému proti výpadkům jeho částí.

13 Distribuované databázové systémy Nevýhody:  Větší složitost návrhu databáze a jeho správy  Obtížnější dosažení bezpečnosti a utajení. Využití:  Velké obchodní řetězce (distribuce ceníku)  Nadnárodní společnosti


Stáhnout ppt "Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat."

Podobné prezentace


Reklamy Google