Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Mléčná užitkovost skotu
cvičení
2
Terminologie Laktace = úsek od otelení do zaprahnutí
Normální laktace = laktace s řádným průběhem trvající 250 a více dnů , s minimální užitkovosti 2000 kg mléka Nenormální laktace = kratší než 250 dnů, s užitkovostí nižší 2000 kg mléka Normovaná laktace = laktace s řádným průběhem , přepočtená na 305 dnů
3
Terminologie Maximální laktace = nejvyšší celoživotní laktace , 5. laktace nejvyšší Zkrácená laktace = laktace za prvních 100 dnů nebo 200 dnů laktačních Období stání na sucho = 60 dnů, období klidové po ukončení laktace
4
Kriteria kvality-zpeněžování mléka
Zdravý chov, prostý tuberkulózy a brucelózy Do mlékárny 6 den po otelení Dojivost nejméně 2 litry denně Barva = bílá, lehce nažloutlá Konzistence = stejnorodá tekutina Chuť a vůně = čistě mléčná
5
Fyzikálně chemické znaky
Obsah tuku v mléce = 33 g/l Obsah bílkovin v mléce = 32 g/l Bod mrznutí(kryoskopie) = - 0,520( po záhřevu)laktóza + soli Kyselost mléka podle SH = 6,2 – 7,7 Snížení SH = mastitidy, stress, špatné krmení Zvýšení SH = vysoká teplota, výživa
6
Teplota mléka při dodávce
Od začátku dojení do 150 minut vychlazení na teplotu Denní svoz = 4 – 8 °C( max. do 20 hodin) Obdenní svoz = 4 – 6 °C ( do 45 hodin)
7
Třídy jakosti Q a I = standard II / III/ = nestandard
Somatické buňky(SB) : Q = /1 ml mléka I,II,III = /1 ml mléka Inhibiční látky(RIL) = 0 CPM : Q= 50 tis./ml , ostatní do 100 tis.
8
Zpeněžování mléka odběry vzorků
Mléko se odváží 1x denně, ráno (vyjímečně obden) Mlékárna-hodnocení kvality mléka prostřednictvím „centrálních laboratoří“ CL zajišťují: svoz a odběr vzorků Jakostní ukazatele, četnost odběrů - na základě dohody mezi dodavatelem a odběratelem (T,B,laktóza,S,tps, BMM) Sledování ukazatelů kvality mléka, 2x měsíčně (CPM,mikrobiální čistota,RIL a PSB)
9
Zpeněžování mléka podklad pro výpočet ceny
Cena za mléko - základní sazba za tuk a bílkoviny (% T a % B), splnění kvalitativních ukazatelů a množstevní příplatek Příplatky: zvýšení % T a % B= zvýšení ceny , množstevní příplatek- navíc produkce mléka- zvýšení ceny za každý litr Srážky: snížení % T a % B, nesplnění kvalitativních ukazatelů
10
Tepelné ošetření mléka
Zamezit výskytu a zničení nežádoucích mikroorganismů Pasterace(71-74°C, 85°C-doba 20s) Sterilizace(nad100°C,30 minut)v ČR ne UHT (ultratepelná sterilizace) = palarizace- 140–150°C, mžikové hodnoty
11
Laktační křivka
12
Kontrola mléčné užitkovosti
V ČR od roku 1905 (97 % dojnic) zjišťuje se: Množství mléka za 305 dnů Složky mléka (T, B, Laktóza) Ukazatelé kvality mléka (SB, RIL..) Vývin, ranost, plodnost,důvody vyřazení krav
13
Metody a osoby Metoda A = oficiální cestou(plemenáři)
Metoda B = chovatel + dohlíží plemenář Standardní(varianta A4 a AT) Varianta A4 = 1x měsíčně ze všech dojení v průběhu 24 hodin(1 den) večerní a ranní nádoj( 96% dojnic) Varianta AT(alternativní) 1x měsíčně, střídavě 1 měsíc večer a druhý měsíc ráno A4 – odebírá se večer i ráno každý den
14
Systém šlechtění dojného skotu
Kontrola užitkovosti Selekce (data –zisk z KU mléka, z lineárního popisu, z registrace v PK) Kontrola dědičnosti (testace býků) Základem = odhad PH býků na základě užitkovosti potomstva(dcer) Metody = vrstevnice, CC test, BLUP, Animal model, Test Day Animal model,
15
Testace býků (pro zařazení do plemenitby)
KU mléka dcer Zkoušky dojitelnosti dcer Lineární popis dcer Doplnění dat z inseminace Údaje o původu KU = kontra užitkovost
17
Mastitida (onemocnění mléčné žlázy)
Infekční (streptokoky, stafylokoky)= špatná hygiena chovu = akutní zánět(léčitelný antibiotiky) Neinfekční (stress) = subklinická (vysoké hodnoty SB v mléce) Chronický zánět = nevratný stav (změna sekretu, atrofie vemene) Zánět mléčné žlázy
18
Dojení, dojírny četnost dojení( 2 – 3x denně)
Dojení ruční Dojení konvové Dojení na stání (vazná stáj) Dojení v dojírně (volná stáj) Robotizované dojení
19
Dojení (fáze stisku, sání)
20
Dojení na stání
21
Postup dojení Omytí vemene Odstříknutí prvních střiků
Nasazení přístroje - dojení 5-7 minut Dodojení strojem Přerušení podtlaku – sejmutí přístroje Dezinfekce struků
22
Správný postup při dojení
23
Typy dojíren Tandemová (autotandemová) – stojí za sebou
Rybinová (normální výstup, rychlý výstup, polygonový, trigonový typ) – stojí šikmo Paralerní = dojení zezadu Rotační (rototandem, rotoradiál, rotorybina) – do kruhu
24
Identifikace dojnic
25
Tandemové dojírny
26
Rybinové dojírny
27
Paralerní(side by side/ dojírna
28
Kruhové(rotační) dojírny
29
Robotizované dojení Nový způsob řízení farmy Bez lidské práce
Vícečetné dojení (3x denně) Výhody Nárůst produkce mléka denní (+ kg T, kg B / laktaci) Snižování počtu SB Úspora času
30
Robotizované dojení Nevýhody Vyšší příjem krmiva
Snížení přírůstků hmotnosti (hubnutí) Zhoršení zdravotního stavu končetin Reprodukční problémy Pořizovací cena
31
Robotizované dojení
32
Složení mléka zralého Voda 87,5% Sušina 12,5% Bílkoviny 3,2–4 %
Mléčný tuk 3,5-7 % Laktóza (cukr) 4,7-5 % Minerální látky, vitaminy lipofilní, vitaminy rozpustné ve vodě
33
Složení mléka nezralého (mleziva)
Voda % Sušina % Bílkoviny %/imunoglobuliny/ Mléčný tuk % Laktóza/cukr/ % Minerální látky / Mg/, vitaminy / skupina B/
34
Charakteristika a význam mleziva
Okrově žlutá barva, srážení při teplotě 60°C Chuť hořkoslaná Převažují syrovátkové bílkoviny, vysoký obsah imunoglobulinů 1. potrava pro tele Pasivní forma imunity Projímavé účinky
35
Ošetření mléka po nadojení
Provádí se v mléčnici Mléčnice - místnost, kde probíhá ošetření mléka po nadojení, sanitace, přejímka mléka Filtrace mléka - odstranění mechanických nečistot Chlazení mléka (4–8°C) Uchovávání mléka (obdenní svoz)
36
Sanitace mléčnice (čištění,dezinf., proplach)
Odstranění organických,anorganických látek a mikroorganismů Denní - po každém dojení Týdenní (měsíční) Kyseliny = odstranění anorganických sloučenin Zásady = odstranění organických sloučenin
37
Mléčnice
38
Technologie chovu jednotlivých kategorií skotu
39
Způsoby odchovu telat v ČR, období telat, vnitřní a venkovní systémy
Odchov telat Způsoby odchovu telat v ČR, období telat, vnitřní a venkovní systémy
40
Období mléčné a rostlinné výživy
Období mléčné výživy (zahrnuje i mlezivové období) od narození do odstavu 0 – 2 měsíce jalovičky, 0 – 3 měsíce býčci Období rostlinné výživy od odstavu do 6 měsíců stáří
41
Mlezivové období systémy ustájení
Trvá 0 – 5 dnů Venkovní individuální boxy (VIB) 80% Profylaktorium (součástí porodny) Ustájení společně s matkami (masná plemena - BTPM) Ustájení telat u kojných krav Teletníky
42
Venkovní individuální box charakteristika
Po porodu - dokonalé osušení telete, napojení mlezivem, označení Ustájení individuální (6 – 8 hod po porodu VIB) Přístřešek se vstupním otvorem a výběhem, odnímatelná střecha Materiál – dřevo, plast, stanové dílce Nastýlání výběhu, boudičky 1kg/den
43
Venkovní individuální box charakteristika
Odstranění hnoje až po ukončení turnusu Krmivo – mlezivo (příjem 3 – 4 x denně, Teplota mléka 38°C) Mlezivové období (denně 6 l mleziva) Výhody – minimální šíření nemocí Rychlá výstavba a dezinfekce Nevýhody – riziko ekologického zatížení Vysoká pracovní náročnost
44
Mlezivové období „plachťák“
45
Mlezivové období (umělohmotné výlisky)
46
Období mléčné výživy Navazuje na mlezivové období a trvá do 2 – 3 měsíců stáří (odstavu) Odchov ve venkovním skupinovém přístřešku Zpevněné podloží ( asfalt, beton) Přístřešek-3 stěny pevné, 1 otevřená, návaznost na výběh- zastýlání obou částí, množství 1 kg slámy/kus/den Počet zvířat ve skupině 5 – 10 kusů
47
Období mléčné výživy
48
Období mléčné výživy
49
Období mléčné výživy
50
Období mléčné výživy
51
Krmiva používaná v období mléčné výživy
Mléčné období (základ tvoří mléko) Teplota mléka při podávání 38°C MKS, plnotučné mléko, syrovátka, okyselené nápoje, zakysané nápoje Od 15. dne stáří seno, startér (ČOT) Ad libitně voda MKS = mléčná krmná směs
52
Období rostlinné výživy technologie ustájení
Venkovní skupinové boxy (VSB) Přístřešky- boxová lože-nepropustné podloží a spádovaná podlaha (do 3%) Nastýlání 3 x týdně Obecné požadavky na přístřešek 1 strana otevřená, stelivový typ, nezamrzající napajedla, kryté krmiště,počet zvířat ve skupině =u žlabu
53
Období rostlinné výživy
54
Období rostlinné výživy
55
Období rostlinné výživy
56
Období rostlinné výživy
57
Varianty přístřešků Přístřešek s boxovými loži pro 40 – 120 ks
Přístřešek- spádové lože a vysoká podestýlka(sklon 7 – 10 %) Přístřešky s hlubokou podestýlkou Posuvné přístřešky ( posun na lyžinách ) Přístřešky z adaptovaných kůlen, skladů, stodol ……
58
Přístřešky (mléčné, rostlinné období)
59
Krmiva období rostlinné výživy
Základ krmné dávky- konzervovaná píce - siláže, senáže Doplňková krmiva – seno Granulované šroty Ad libitně voda
60
Příklady KD od 3 do 6 měsíců na přírůstek 800 g/den
měsíce 3 - 4 4 - 5 5 - 6 Seno (kg) 2 3 4,5 Senáž (kg) 7 8 Siláž(kg) 5,5 13 11 Jádro (kg) 1,5 1 0,50 Zelená píce - 18 KD – krmná dávka
61
technologie ustájení, krmení, napájení, dojení
Chov dojnic technologie ustájení, krmení, napájení, dojení
62
Volné boxové ustájení Zásady Snadná orientace při vstupu
Pohodlí při uléhání a vstávání (dlouhé stání 270 – 280 cm) Pevnost a trvanlivost podlahy a bočního hrazení Minimální pohyb po hnojných chodbách Sociální kontakt
63
Stelivové, bezstelivové stáje
64
Uspořádání stáje Sekce reprodukční zahrnuje krávy v období stání na sucho (60 dnů před porodem) a porodnu (krávy se nedojí - mléko není určeno pro prodej) Sekce produkční je rozdělena na úseky podle fáze laktace (3 – 4 úseky rozdojovací - plná laktace – zasušovací), Krávy jsou dojeny – mléko prodáno ke zpracování
65
Stavební řešení kravína (základní poznatky)
Stáje průjezdné – krmení je řešeno uvnitř Stáje neprůjezdné – krmiště je řešeno po obvodu stáje Stáje nezateplené, studené, dobře větratelné (střešní štěrbiny) V letních měsících systém ochlazování – evaporizační systém Stáje dvouřadé, čtyřřadé, víceřadé
66
Stelivová volná stáj charakteristika
Stání dojnic vyvýšeno nad podlahu, 2x denně steleme Vyhrnování hnoje – 2 x denně z hnojných chodeb - malotraktor s radlicí Druhy steliva – sláma, piliny, separát z kejdy, písek Denní potřeba slámy 4 kg/kus
67
Volná stelivová stáj
68
Volná, vzdušná stáj
69
Volná stáj
70
Volná stáj
71
Technika krmení, napájení
Míchací krmný vůz – fázový způsob krmení (krmná dávka směsná - všechny komponenty promíchané) Jadrná krmiva - součástí směsné dávky nebo samostatný krmný automat ve stáji Napájení – viz normy pro stavby napájecí žlaby (důležitý přítok vody) Množství výkalů (krávu/den 20 l+ 35 kg) Denní potřeba vody (l/krávu/90-150l)
72
Fázový způsob výživy dojnic (4 fáze)
I. období- stání na sucho (60 dnů do porodu), porodna kvalitní seno, bílkovinná senáž, postupně od 20. dne jádro,minerální látky, vitaminy II. období – rozdojování (od porodu do 100 dnů/krmíme siláž, senáž, seno, vysoké dávky jádra/10-12 kg/den) III. období (od 100 dnů do 200 dnů laktace),dávky jádra snížíme, ostatní krmiva stejná, dostatek miner. látek IV. období (od 200 dnů do zasušení), změna KD, snížit jadrná krmiva až absence
73
Krmiva pro dojnice Seno (obsah S) nad 85%
Zelená píce (obsah S) 15 – 25% Siláž (obsah S) 22 – 27 % Senáž (obsah S) 35 – 50 % Sláma (obsah vlákniny) kolem 40 % Základ krmné dávky – objemná krmiva Doplňková krmiva (cukrovarnický průmysl, pivovarský průmysl) Jadrná krmiva (směs obilovin) Minerální liz
74
Komponenty krmných dávek pro dojnice
Seno/kg/den/kus 7 – 9 Sláma kg/den/kus 2 – 5 Siláž nebo senáž kg/kus/den 20 – 30 Zelená píce kg/den/kus
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.