Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor): 3.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast: Restaurační moučníky Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění výrobních postupů pečených moučníků – žemlovky, nákypy. Šablona číslo materiálu: III/2-25 III/2-25-8
2
Pečené moučníky 2. Žemlovky, nákypy Autor: Parazi
Žemlovky, nákypy
3
Jablková žemlovka Výrobní postup
nakrájené žemle polijeme mlékem s rozšlehanými žloutky 1/3 žemlí klademe do vymazaného pekáče na žemle naneseme nastrouhaná jablka a posypeme cukrem, rozinkami, skořicí poklademe 2/3 žemlí s jablky doplníme 3/3 žemlí, pokropíme zbylým máslem a dáme péct před vyjmutím povrch potřeme ušlehaným bílkovým sněhem a zapečeme 5 minut po upečení krájíme a podáváme na dezertní talíř, sypeme moučkovým cukrem
4
Tvarohová žemlovka Výrobní postup připravuje se podobně jako jablečná
místo jablek dáváme tvarohovou náplň, kterou připravíme z měkkého tvarohu, moučkového cukru, citronové kůry a rozinek poslední vrstvu netvoří bílkový sníh Autor: Chmee2
5
MAKOVÝ NÁKYP Výrobní postup tuk s moučkovým cukrem ušleháme
postupně přidáváme žloutky pak přidáme jemně mletý mák, hladkou mouku, kypřící prášek a sodovku vmícháme pevný bílkový sníh a upečeme ve vymazaném pekáči v mírně vyhřáté troubě nakrájíme na jednotlivé kousky ( 60g ) a podáváme na dezertním talíři přelitý žloutkovým krémem
6
RÝŽOVÝ NÁKYP Výrobní postup
do uvařené rýže s mlékem přidáme polovinu cukru, sůl, citronovou kůru a žloutky z druhé poloviny cukru a bílků vyšleháme pevný sníh a vše lehce promícháme polovinu hmoty poklademe na vymazaný pekáč, na kterou se nanesou jablka (oloupaná, nakrájená, pocukrovaná, posypaná skořicí) směs přikryjeme druhou polovinou rýžové hmoty, rozetřeme a upečeme ve středně vyhřáté troubě hmotnost 1ks / 110g, povrch posypeme moučkovým cukrem a podlijeme malinovou šťávou
7
KRUPICOVÝ NÁKYP Výrobní postup postup je stejný jako u rýžového nákypu
místo rýže se připraví krupicová kaše Autor: Maciarka
8
TVAROHOVÝ NUDLOVÝ NÁKYP
Výrobní postup široké nudle uvaříme v osolené vodě část uvařených nudlí rozložíme na vymazaný pekáč na ně rozetřeme tvarohovou náplň a zakryjeme zbývajícími nudlemi po krátkém zapečení zalijeme mlékem do kterého rozšleháme vejce a dopečeme ve středně vyhřáté troubě po upečení sypeme moučkovým cukrem podáváme nakrájené na čtverce na teplém talíři.
9
zápis Pečené moučníky - žemlovky, nákypy Výrobky: Jablková žemlovka
Tvarohová žemlovka Makový nákyp Rýžový nákyp Krupicová nákyp Tvarohový nudlový nákyp
10
Použité zdroje pg?uselang=cs uselang=cs akyp.JPG?uselang=cs Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.