Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : D R U H Y D Ř E V I N – l i s t n á č e

2 Habr ( Carpinus betulus L. )
Dřevo má šedobílou a žlutobílou barvu, působí jednoduše. Je tvrdé a houževnaté, přitom má velkou pružnost. Lze jej dobře a čistě opracovat. Z důvodu velké odolnosti proti opotřebení se používá především ve strojírenství a při výrobě nástrojů.

3 Habr ( HB ) Hustota při 15 % vlhkosti : Barva dřeva : Vlastnosti :
770 kg / m3 Barva dřeva : Běl a jádro žlutavě bílé až šedé, bez zbarvení jádra. Vlastnosti : Velmi tvrdé,těžké, tuhé a ohebné, při sušení hodně sesychá, trhá se a bortí, těžko se opracovává, dobré zpracování povrchu.

4 Habr ( HB ) Použití : Odolnost : Zvláštnosti :
Plaz hoblíků, držadla nástrojů, topůrka pro kladiva a jiné nástroje. Odolnost : Neodolné proti povětrnostním vlivům, náchylné vůči napadení houbou a hmyzem, snadno se zapaří. Zvláštnosti : Ohoblované plochy podélného řezu slabě lesklé, letokruhy sotva znatelné, často vlnité, rádo žloutne, nutné pečlivé opracování povrchu.

5 Jasan ( Fraxinus excelsior L. )
Tuhé, avšak elastické a pevné dřevo, které má dekorativní žilkování. Je ceněno jako surovina pro vnitřní části budov. Dobře se moří a umožňuje snadné provádění povrchových úprav. Používá se především pro výrobu jednotlivých kusů nábytku, dýhování a na podlahy.

6 Jasan ( JS) Hustota při 15 % vlhkosti : Barva dřeva : Vlastnosti :
690 kg / m3 Barva dřeva : Běl bílošedá až bíložlutá, zralé dřevo stejně zbarvené, u starších stromů tmavší; nepravé jádro se nazývá olivový jasan. Vlastnosti : Tvrdé, těžké, pevné, tuhé a ohebné, málo sesychá, dobrá rozměrová a tvarová stálost, středně dobře se suší, dobře se opracovává, dobré zpracování povrchu

7 Jasan ( JS ) Použití : Odolnost : Zvláštnosti :
Stavba vozů a karosérií, sportovní náčiní, okrasné dýhy a nábytek. Odolnost : Velmi málo odolné proti povětrnostním vlivům, neodolné vůči napadení houbou a hmyzem, sklon ke změnám zbarvení. Zvláštnosti : Ohoblované plochy podélného řezu matně lesklé, nápadně velké póry;dřevo s vlnitou kresbou se nazývá vlnitý jasan.

8 Javor ( Acer platanoides L. )
Dřevo je až načervenalé, velmi dekorativní, poměrně tvrdé a elastické, lze ho snadno obrábět. Vytváří pěkný povrch. Je vyhledávaným materiálem pro interiéry a výrobu nábytku a je vhodné pro výrobu parket a pro schodiště.

9 Javor ( JV ) Hustota při 15 % vlhkosti : Barva dřeva : Vlastnosti :
610 kg / m3 Barva dřeva : Dřevo bílé až žlutobílé, barva při stárnutí šedobílá Vlastnosti : Středně tvrdé, středně těžké, pevné, elastické a tuhé, středně sesychá, dobrá rozměrová a tvarová stálost, má tendenci se trhat , musí se pomalu sušit, dobře se opracovává, dobré zpracování povrchu.

10 Javor ( JV ) Použití : Odolnost : Zvláštnosti :
Dýhy, přístroje do domácnosti, hudební nástroje Odolnost : Neodolné proti povětrnostním vlivům, náchylné k napadení houbou a hmyzem, při chybném sušení barevné pruhy. Zvláštnosti : Ohoblované plochy podélného řezu hedvábně lesklé, často vlnitý, zvlněný průběh vláken, v radiálním řezu jsou vidět malá , lesklá „zrcátka“.

11 Jilm ( Ulmus laevis Pall )
Dřevo má živé zabarvení, šedohnědé až červenohnědé, částečně také tmavě hnědé až čokoládově hnědé a působí velmi dekorativně. Je obzvláště vhodné pro výrobu nábytku a pro vnitřní části budov : obklady stropů, vestavěný nábytek, schody a parkety.

12 Jilm ( JM ) Hustota při 15 % vlhkosti : Barva dřeva : Vlastnosti :
680 kg / m3 Barva dřeva : Běl žlutavě bílá, zralé dřevo tmavší, jádro světle hnědé až hnědé, barva vzniklá stárnutím vyvážená Vlastnosti : Středně tvrdé, středně těžké, pevné, středně sesychá, dobrá rozměrová a tvarová stálost, musí se pomalu sušit, má sklon se trhat, těžko se opracovává, dobré zpracování povrchu.

13 Jilm ( JM ) Použití : Odolnost : Zvláštnosti :
Dýhy, nábytek, sedací nábytek, sportovní náčiní, podlahy a parketové podlahy. Odolnost : Neodolné proti povětrnostním vlivům, snadno se trhá a bortí, náchylné vůči napadení houbou a hmyzem. Zvláštnosti : Ohoblované plochy podélného řezu matné až lesklé, v radiálním řezu jsou vidět malá „zrcátka“, zubovité fládrování v tangenciálním řezu.

14 Jírovec ( Aesculus hippocastanum L. )
Dřevo má bíložluté až červenavé nebo hnědavé tónování, je měkké, málo pružné a pevné. Lze jej snadno a čistě opracovat, hodí se pro soustružení a řezbářské práce. Používá se pro výrobu dveří a nábytku.

15 Jírovec ( KS ) Hustota při 15 % vlhkosti : Barva dřeva : Vlastnosti :
550 kg / m3 Barva dřeva : Běl a jádro křídově bílé s červeným tónováním nebo hnědavě žíhané, oxidačně tmavne, často žloutne. Vlastnosti : Měkké, středně těžké, málo sesychá, velmi malá rozměrová a tvarová stálost, dobře se suší, středně se trhá, středně dobře se opracovává, za určitých podmínek dobré zpracování povrchu.

16 Jírovec ( KS ) Použití : Odolnost : Zvláštnosti :
Soustružnické a řezbářské práce, ortopedické pomůcky, stavba klavírů, poddýžky a laťovkové středy. Odolnost : Neodolné proti povětrnostním vlivům, náchylné vůči napadení houbou a hmyzem. Zvláštnosti : Ohoblované plochy podélného řezu matně lesklé, málo dekorativní, nepravidelný průběh vláken, v radiálním řezu malá lesklá „zrcátka“.

17

18


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google