Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vesmír Marie Dvořáková 9.B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vesmír Marie Dvořáková 9.B."— Transkript prezentace:

1 Vesmír Marie Dvořáková 9.B

2 OBSAH Teorie vzniku Vesmíru Slunce a Sluneční soustava Měsíc Hvězdy
Pulsary, mlhoviny, kvasary Meteority Komety

3 ?Co je to Vesmír? Je to nekonečný prostor jehož součástí je i Naše „modrá“ planeta Země …

4 Teorie vzniku Vesmíru Za počátek Vesmíru dnes považujeme velký třesk.Neznamená to však žádný velký výbuch.Je to označení pro krátké,zlomek vteřiny trvající období,v němž„vznikl“ prostor a čas zároveň s hmotou, pro které začaly platit fyzikální zákony. Pozorování a výpočty ukazují,že k velkému třesku došlo asi před 15miliardami let.

5 Slunce Slunce je koule žhavých plynů tvořena především vodíkem a héliem (H, He).Je to naše nejbližší hvězda.Nachází se ve středu sluneční soustavy.Tepelné a světelné záření, které vyzařuje, umožnilo vznik života na Zemi.Na jeho povrch je teplota přes 6000°c a vnitřní teplota je více než 16milionů °c.

6 Slunce Skutečný průměr Slunce je asi 1 392 000 km
Na tomto obrázku je vidět zrnitost slunečního povrchu a proud plynů,vyvržených sluneční erupcí. Slunce spálí každou vteřinu až 4miliardy tun vodíku.Stáří Slunce je přibližně 5miliard let.

7 Sluneční soustava Sluneční soustavu tvoří Slunce, osm planet,jejich přirozené družice, planetky, komety a meteorická tělesa. Blízké planety:Nejbližší planety Slunci jsou Merkur,Venuše,Země a Mars. Všechny čtyři jsou tvrdé a skalnaté. Vzdálené planety:Jupiter,Saturn,Uran a Neptun jsou obrovské planety tvořeny tekutinami a plyny.

8 Merkur Rovníkový průměr a rotační doba: 4 879km 58dní 15h 31min

9 Merkur Je nejmenší planeta.Má kovové jádro a kůru. Má povrch pokrytý krátery.Teplota na jeho povrchu kolísá od -180°C do 420°C. Hlavním plynem v jeho atmosféře je hélium.

10 Venuše Rovníkový průměr a rotační doba: 12 104km 243dní 0h 27min

11 Venuše Má povrch pokrytý krátery,horskými pásmy a sopkami. Venuše je tak horkou planetou, že se na jejím povrchu taví olovo. Teplota na jejím povrchu dosahuje až 500°C. Hlavní složkou husté atmosféry je oxid uhličitý.

12 Rovníkový průměr a rotační doba:
Země Rovníkový průměr a rotační doba: km 23h 56min

13 Země Přibližně 70% jejího povrchu pokrývá voda,zbytek tvoří pevnina s horskými pásmy, nížinami i sopkami.Hlavní složkou atmosféry je dusík 78%, kyslík 21% a 1%ostatních plynů. Je to jediná planeta o které víme, že je na ní existuje život. Země se skládá z několika vrstev: Zemské jádro (vnitřní a vnější) Zemský plášť (vnitřní, střední a vnější) Zemská kůra (oceánská a pevninská)

14 Rovníkový průměr a rotační doba:
Mars Rovníkový průměr a rotační doba: 6 794 km 24h 37min

15 Mars Má povrch rozčleněný hlubokými údolími, krátery i sopkami. Jeho polární čepičky tvoří zmrzlá směs vody a oxidu uhličitého. Průměrná teplota na jeho povrchu je asi -60°C. Hlavní složkou atmosféry je oxid uhličitý.

16 Rovníkový průměr a rotační doba: 142 984km
Jupiter Rovníkový průměr a rotační doba: km 9h 56min

17 Jupiter Je největší planeta sluneční soustavy. Jeho povrch dosud neznáme. Jupiter tvoří především vodík a hélium. Teplota se na Jupiteru pohybuje okolo -140°C.

18 Saturn Rovníkový průměr a rotační doba km 10h39min

19 Saturn Proslul především svým dalekohledem viditelným prstencem, ve skutečnosti několika prstenci. Tvoří je prachové a pevné částice o rozměrech až několik metrů. Na jeho povrchu panuje teplota asi -170°C.

20 Uran Rovníkový průměr a rotační doba: km 17h14min

21 Uran I Uran tvoří hlavně vodík a hélium. Na jeho povrchu panuje také věčný mráz a teplota se pohybuje okolo °C.Zvláštností Uranu je sklon jeho osy.

22 Neptun Rovníkový průměr a rotační doba: km 16h7min

23 Neptun Tvoří ho vodík a hélium a teplota na jeho povrchu dosahuje asi °C.Je přibližně 4*vetší než Země.

24 Pluto Podle posledních průzkumů vědců se zjistilo že Pluto není planetou

25 Měsíc

26 Měsíc Je přirozenou družicí Země.Je tvořen horninami.Měsíc se otáčí kolem své osy,kolem Země a společné sní kolem Slunce.Oběh Měsíce kolem Země trvá 28dní.Měsíc je bez vzduchu i vody.Na jeho povrchu je 6*menší zemská přitažlivost.Povrch Měsíc je pokryt krátery nejrůznějších velikostí až 250km.Jsou to stopy po dopadu meteoritů.

27 Fáze Měsíce Fáze Měsíce: nov, dorůstá, úplněk,couvá.
Měsíc sám o sobě světlo nevydává.Jeho svit je odražené sluneční světlo.Osvětlená část je vždy přivrácená ke Slunci.Vlivem oběhu Měsíce kolem Země mění poměr osvětlené a neosvětlené části jeho přivrácené strany.Tento jev označujeme jako střídání fází Měsíce. Fáze Měsíce: nov, dorůstá, úplněk,couvá.

28 Hvězdy Hvězdy jsou koule žhavých plynů.Jejich svit se zdá menší než sluneční ,to protože jsou velmi daleko.Světlo k nám z nejbližší hvězdy dorazí za několik let. Vznik hvězd:Neustále dochází ke vzniku nových hvězd.Masy plynu a prachu se díky gravitaci postupně stlačují a houstnou.Teplota a tlak v nitru prachoplynového oblaku roste a při dosažení určitých teplot dojde k zážehu termojaderné reakce-vzniká hvězda.

29 Zbarvení hvězd Hvězdy mají rozličné barvy:bílou, modravou nebo načervenalou.Příčinou odlišného zbarvení je rozdíl jejich teplot.Červené hvězdy jsou chladnější a modravé a bílé žhavější-jejich teplota je °C i více.

30 Pulsary, mlhoviny, kvasary
Pulsary jsou zvláštní hvězdy, které vysílají radiové impulsy. Kvasary jsou nejvzdálenější objekty pozorovatelné ve vesmíru Mlhoviny jsou matně zářící objekty,které nejsou hvězdami.Jsou to zářící oblaka prachu.

31 Galaxie Slunce i jiné viditelné hvězdy náleží do obrovské skupiny hvězd-galaxie.Naše galaxie se nazývá Mléčná dráha.Naše galaxie je spirálního typu,její průměr je asi světelných let.Galaxie má sklon ke sdružování.Existují i galaxie eliptické a některé nemají pravidelný tvar.

32 Meteority

33 Meteority Některá tělesa jsou tak velká,že při průletu atmosférou neshoří a dopadnou na zem.Nazývají se meteority a dělí se na tři skupiny:kamenné,železité a smíšené.

34 Meteority při dopadu na zem vytvoří rozsáhlé krátery.

35 Komety Kometa se vyznačuje zářícím chvostem.Komety viditelné pouhým okem jsou velmi vzácné.Kometa se skládá z ledu,plynu a prachu.Pohybují se v meziplanetárním prostorem po oběžných drahách okolo Slunce a odrážejí sluneční světlo.Většina komet proletí kolem Slunce jen jednou.Vymaní se z gravitačního pole a opustí sluneční soustavu.

36 Historie dobývání vesmíru
první umělá družice Země- Sputník 1 první automatická sonda zkoumá povrch Měsíce – Luna 1 první meteorologická družice – Tiros 1 první člověk ve vesmíru – Jurij Alexejevič Gagarin na lodi Vostok 1 první výzkum Marsu sondou Marinek 4 první automat pronikl k povrchu Venuše – Veněra 3 první umělá družice Měsíce – Luna 10 první lidé na Měsíci – Neil Armstrong a Edwin Aldrin z lodi Apollo11 první orbitální stanice pracující na oběžné dráze kolem Země-Saljut první umělá družice Marsu – Mariner9 první měkké přistání na Marsu – Mars 3 první český kosmonaut ve vesmíru Vladimír Remek na lodi Sojuz 28

37 Děkuji za pozornost!!!


Stáhnout ppt "Vesmír Marie Dvořáková 9.B."

Podobné prezentace


Reklamy Google