Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti"— Transkript prezentace:

1 LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
RNDr. Jitka Šedivá

2 Charakteristika a rozdělení
Biologicky významné látky v organismech Zásoba energie, ochrana orgánů, tepelná izolace Dělení: a) jednoduché lipidy (tuky, oleje, vosky) b) složité lipidy (fosfolipidy, glykolipidy)

3 Složení tuků a olejů Estery vyšších mastných kyselin a glycerolu
Kyselina palmitová C15H31COOH Kyselina stearová C17H35COOH Kyselina olejová C17H33COOH Kyselina linolová C17H31COOH Kyselina linolenová C17H29COOH Kyselina arachnidová C17H27COOH Glycerol CH2(OH)CH(OH)CH2(OH)

4 Esenciální mastné kyseliny
Jsou nenasycené karboxylové kyseliny Kyseliny, které organismus neumí syntetizovat, musí je získat v potravě Jsou měřítkem biologické hodnoty rostlinných olejů

5 Vlastnosti tuků a olejů
Čisté jsou bez barvy, chuti a zápachu Lehčí než voda Hydrofobní Rozpustné v nepolárních rozpouštědlech Rozpouštějí vitamíny, barviva, léčiva Vysýchají (výroba fermeží, sikativa) Žluknutí tuků (oxidace – vzduch, bakterie) Ztužování tuků (katalytická hydrogenace)

6 Žluknutí a ztužování tuků
Tuk + kyslík + bakterie → aldehydy, ketony, kyselina máselná ZTUŽOVÁNÍ

7 Syntéza tuků Esterifikací vyšších mastných kyselin a glycerolu
3 C17H35COOH + CH2(OH)CH(OH)CH2(OH) CH2-O-CO-C17H35 I → CH -O-CO-C17H H2O

8 Získávání tuků Živočišné tuky : vyškvařování vytavování extrakcí
Rostlinné oleje: lisování ze semen extrakcí

9 Opakování 1. Definujte tuky 2. Jaký je rozdíl mezi tuky a oleji?
3. Co jsou esenciální mastné kyseliny? 4. Jaká je podstata žluknutí tuků? 5. Jak lze tomuto ději zabránit? 6. Jak se vyrábí ztužený tuk? 7. Jak získáváme tuky? 8. Proč jsou tuky hydrofobní?


Stáhnout ppt "LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google