Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRadim Ovčačík
1
Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Jsme státní příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem zemědělství. Hlavní činnosti ÚZEI: - základní a aplikovaný výzkum a vývoj v oboru zemědělské ekonomiky a politiky - provádíme vzdělávání a poradenství pro specifické skupiny v resortu zemědělství a na venkově - k tomu máme Zemědělskou a potravinářskou knihovnu - je u nás pracoviště FADN – které vytváření a spravuje síť testovacích podniků kompatibilní s EU a organizace výběrových šetření v agrárně-potravinářském sektoru 14.12.20141
2
Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ (určen pro 2. stupeň ZŠ) Školní rok 2011-2012 – na vybraných školách Měl by být zařazen do ŠVP od školního roku 2012 - 2013 14.12.20142
3
Výukové programy pro děti 6-10 let netradiční škola Sdružení Tereza Nevládní nezisková organizace s celostátní působností, která pomáhá dětem a mládeži vytvářet zdravé prostředí pro život a stát se aktivními členy občanské společnosti
4
Výukové programy pro děti 3-6 let Soubor Vanda a Standa realizuje hudební programy pro dětí předškolního a mladšího školního věku. 14.12.20144
5
Celodenní programy pro spotřebitele Dny bezpečnosti potravin v regionech Den bezpečnosti potravin v ZOO Ústí nad Labem Den bezpečnosti potravin na výstavě ZŽ Dny zdraví ve spolupráci se ZŠ Mobilní Infopult (kvízy, dotazy, distribuce materiálů) Hudební pořady pro děti Přednášky pro spotřebitele 14.12.20145
6
Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ Tento výukový programu, nazvaný „Výživa ve výchově ke zdraví“, byl vytvořen ve spolupráci ministerstev zemědělství, zdravotnictví, školství, mládeže a tělovýchovy, 3. LF Univerzity Karlovy, Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a Společností pro výživu. 14.12.20146
7
Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ Cíl: 1 ) Zlepšit výuku žáků 2. stupně ZŠ v oblasti zdravé výživy 2) Nabídnout učitelům rezortu MŠMT kvalitní produkt pro výuku 14.12.20147
8
Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ Základní témata: 1. výživa a voda, 2. výživová doporučení, 3. výživa a nemoci, 4.nákazy potravin a jejich prevence 5.potravní nákazy a otravy z jídla 6.potravinová bezpečnost. 14.12.20148
9
9
10
10
11
14.12.201411
12
Systém bezpečnosti potravin v ČR 14.12.201412
13
MZe: Ministerstvo zemědělství MZ: Ministerstvo zdravotnictví MPO: Ministerstvo průmyslu a obchodu MŽP: Ministerstvo životního prostředí MV: Ministerstvo vnitra MD: Ministerstvo dopravy MF: Ministerstvo financí MO: Ministerstvo obrany SÚJB: Státní úřad pro jadernou bezpečnost KDO BDÍ NAD BEZPEČNOSTÍ POTRAVIN Sekretariát KS: Odbor bezpečnosti potravin MZe SZPI: Státní zemědělská a potravinářská inspekce SVS: Státní veterinární správa SRS: Státní rostlinolékařská správa ÚKZÚZ: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský HS: Hygienická stanice SZÚ: Státní zdravotní ústav ČOI: Česká obchodní inspekce ČIŽP: Česká inspekce životního prostředí CEU: Český ekologický ústav GŘ cel: Generální ředitelství cel Producenti surovin a výrobci potravin: - PK: Potravinářská komora - AK: Agrární komora - SOCR: Svaz obchodu a cestovního ruchu Spotřebitelské organizace: - KOSA - SOS - SČS - Spotřebitelé cz Vědecký výbor pro potraviny Vědecký výbor veterinární Vědecký výbor výživy zvířat Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí Vědecký výbor pro GMO KDE SE ZEPTAT 14.12.201413
14
Kdo sleduje kvalitu a bezpečnost potravin? Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) Státní veterinární správa (SVS) Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) Orgány ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví 14.12.201414
15
SZPI: www.szpi.gov.cz kontroluje potraviny při výrobě a uvádění do oběhu (velkoobchodní a maloobchodní síti) kontroluje správnost označování výrobků 14.12.201415
16
SVS ČR: www.svscr.cz kontroluje výrobu, skladování, dovoz, vývoz potravin a surovin živočišného původu sleduje nákazovou situaci zvířat zabezpečuje veterinární ochranu území ČR 14.12.201416
17
ÚKZÚZ: www.ukzuz.cz kontroluje krmiva zajišťuje odrůdové zkušebnictví provádí dozor v oblastech agrochemie, výživy rostlin apod. 14.12.201417
18
Orgán veřejného zdraví: www.mzcr.cz (Ministerstvo zdravotnictví) hodnotí zdravotní rizika pro obyvatele provádí dozor při poskytování stravovacích služeb (restaurace, jídelny, catering) 14.12.201418
19
ČOP - Česká obchodní inspekce http://www.coi.cz/ Kontroluje právnické a fyzické osoby: - prodávající nebo dodávající výrobky na vnitřní trh -poskytující služby na vnitřním trhu
20
Kdo řídí činnost Informačního centra bezpečnosti potravin Dokument Usnesení vlády ČR Ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin výživy na období 2010-2013 ze dne 18. ledna 2010 č. 61 Dlouhodobá strategie zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky – Zdraví pro všechny v 21. století 14.12.201420
21
o zdravotní nezávadnosti potravin o vědeckých výsledcích a doporučeních o činnostech dozorových orgánů o výskytu zdravotně nevyhovující potravin o zdravé výživě 14.12.201421
22
základní aktivity Ministerstvo zemědělství ČR 14.12.201422
23
Webové aplikace bezpecnostpotravin.cz, foodsafety.cz Internetová stránka (česká a anglická verze) poskytuje informace ze všech oblastí bezpečnosti potravin Cíl: Zajistit maximální informovanost široké veřejnosti Zviditelnit český systém bezpečnosti potravin doma i v zahraničí 14.12.201423
24
14.12.201424
25
14.12.201425
26
Zprávy rizika z potravin aplikace pro spotřebitele Ověřená zpráva od dozorových orgánů Info z rizikových produktech do vašeho PC nutná registrace konkrétního uživatele 14.12.201426
27
Chci zasílat zprávy o závadných potravinách na svůj počítač ? 14.12.201427
28
14.12.201428
29
14.12.201429
30
14.12.201430
31
14.12.201431
32
14.12.201432
33
14.12.201433
34
A-Z slovník bezpe č nosti potravin Obsahuje cca 800 základních hesel z problematiky bezpečnosti potravin Cílová skupina: spotřebitelská veřejnost Distribuční kanál: www.bezpecnostpotravin.czwww.bezpecnostpotravin.cz Cíl 1: Zlepšení komunikace s veřejností Cíl 2: Zlepšení informovanosti veřejnosti o systému BP
35
14.12.201435
36
14.12.201436
37
14.12.201437
38
14.12.201438
39
14.12.201439
40
14.12.201440
41
ZEPTEJTE SE, NA CO CHCETE, VÁM ODPOVÍ 227 010 227 info@uzei.cz 14.12.201441
42
www.foodsafety.cz Cílem je zviditelnění systému bezpečnosti potravin ČR v zahraničí Poskytujeme informace: o funkčnosti systému bezpečnosti potravin v ČR o napojení ČR do evropského systému BP o spolupráci s EFSA 14.12.201442
43
14.12.201443
44
o Nové Webové stránky pro spotřebitele 14.12.201444
45
internetová aplikace pro dospělé spotřebitele Spolupráce: MZe, MZ ČR, lektor z 3. LF UK, SZÚ a další Cílová skupina: spotřebitelé Cíl 1: zlepšení komunikace mezi spotřebitelem a odborníkem Cíl 2: lepší informovanost laické veřejnosti Cíl 3: zlepšení komunikace s resortem Ministerstva zdravotnictví 14.12.201445
46
14.12.201446
47
14.12.201447
48
14.12.201448
49
14.12.201449
50
Internetová aplikace „www.viscojis.cz/teens“ Výukový program pro resort MŠMT„Výživa ve výchově ke zdraví“ Spolupráce: MZ ČR, MZe, 3. Lékařská fakulta UK, MŠMT, Společnost pro výživu Cílová skupina: mládež 13-17 let Cíl 1: Změny stravovacích návyků mládeže, výživová doporučení Cíl 2: Zlepšení komunikace s resortem Ministerstva školství 14.12.201450
51
14.12.201451
52
14.12.201452
53
14.12.201453
54
14.12.201454
55
Děkuji za pozornost Kontakt: Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Josef Sívek 604 205 637 Sivek.josef@uzei.cz Informační centrum bezpečnosti potravin MZe Olaf.deutsch@mze.cz 14.12.201455
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.