Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Lipidy
2
Co jsou to lipidy chemicky?
Chemicky nejednotné – deriváty (například estery) vyšších mastných kyselin a hydroxy (např. glycerol, cholesterol) nebo aminosloučenin (např. sfingosin) Nízkomolekulární sloučeniny sfingosin
3
Mastné kyseliny Máselná CH3(CH2)2COOH Kapronová CH3(CH2)4COOH
Kaprylová CH3(CH2)6COOH Kaprinová CH3(CH2)8COOH Laurová CH3(CH2)10COOH Myristová CH3(CH2)12COOH Palmitová CH3(CH2)14COOH Stearová CH3(CH2)16COOH Arachidová CH3(CH2)18COOH Behenová CH3(CH2)20COOH Olejová CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH Eruková CH3(CH2)7CH=CH(CH2)11COOH Linolová CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Linolenová CH3CH2CH=CH(CH2)CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH
4
Jaké jsou vlastnosti lipidů?
Hydrofobnost (proč?), lipofilní, v čem rozpustné (CS2, C6H6, C2H5OC2H5 , CHCl3), co rozpouštějí? Hořlavost – dříve svícení. Pozor: Nehasit vodou!!!
5
Jak se lipidy získávají?
Extrakce nepolárními rozpouštědly Lisování – domácí pokus:Filtrační papír, 2 čtverce, mezi nimi rozmáčknout vzorek (např. jádro ořechu). Mastná skvrna. Vyškvařování
6
Biologický význam lipidů
Zásobárna energie – rostliny semena, plody, živočichové podkožně, mezi svaly Zdroj energie – 38 kJ/g, dáno obsahem H Ochranné funkce (ledviny) Struktura biomembrán Přenos nervových vzruchů
7
Jednoduché Složené (i polární část, obsahují „něco navíc“)
Rozdělení lipidů Lipidy Jednoduché Složené (i polární část, obsahují „něco navíc“) Glyceridy Vosky Tuky Oleje
8
Acylglyceroly Největší skupina lipidů (90% tukových zásob živočichů), glyceridy Estery glycerolu a mastných kyselin (alifatické, monokarboxylové) Hydrolýza esterů (kyselá, zásaditá). Co je to mýdlo? Pere hospodyňka v tvrdé vodě?
9
Kyselina Počet C Počet = Teplota tání (oC) Výskyt (přibližný) Myristová 14 58 Máslo 10 Sádlo 2 Palmitová 16 65 Máslo 25 Sádlo 24 Olivový olej 14 Stearová 18 73 Máslo 12 Sádlo 14 Olivový olej 3 Olejová 1 -4 Sádlo 40 Olivový olej 72 Linolová 2 -13 Máslo 2 Sádlo 10 Eruková 22 -30 Acylglyceroly - typy Pevné – tuky – sádlo, lůj, máslo (kašovité a tuhé, rybí tuk kapalný) Kapalné – oleje – olivový, lněný, slunečnicový, řepkový, kokosový (převážně nenasycené karboxylové kyseliny)
10
Tuky a oleje Co je to? Je hlavním představitelem živočišného tuku. Je bílé mazlavé a tuhé struktury. Sádlo Co je to? Tuhý tuk přežvýkavců. Obsahuje nasycené mastné kyseliny (stearovou, palmitovou) a nenasycené mastné kyseliny (olejovou, linolovou). Lůj Co je to? Mléčný výrobek, který obsahuje výhradně mléčný tuk a to ve formě emulze vody a tuku. Máslo
11
Vosky Estery vyšších alkoholů (cetylakohol C16, cerylalkohol C20, myricylalkohol C30) a mastných kyselin, směsi Bílé, nažloutlé pevné látky Rostlinné, živočišné (včelí vosk, lanolin, vorvaňovina – lebeční dutina vorvaně) Ochranné vrstvy plodů, listů (voděvzdorná vrstva , kutikula) Pozor: Parafinové vosky x Přírodní vosky
12
Tuky a oleje - vlastnosti
Bez barvy, zápachu, směsi, ne ostrá teplota tání Skladováním žluknou – mikrobiální rozklad, hydrolýza, oxidace (nejsnadněji = ), vznik zapáchajících produktů (aldehydy, kyseliny) . Jak hospodyňka zabrání žluknutí másla? Zvýšení trvanlivosti – ztužování – margarin (referáty?) Objev margarínu
13
Význam olejů Esenciální látky – nenasycené karboxylové kyseliny s více =, v rostlinných olejích, nazývány vitamínem F, dnes esenciální jen linolová CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Vysychání olejů – oxidační polymerace, zesíťování kyslíkovými můstky, u olejů s několika =, trvalé filmy, fermeže (s přídavky urychlujícími oxidaci a pigmenty)
14
Složené lipidy Obsahují i polární složku
Fosfolipidy – esterově vázaná kyselina fosforečná, biomembrány, v nervové tkáni až 40%, lecithin – fosfoglycerid ze slepičích vajec Glykolipidy – vázaný cukr lecithin
15
Struktura fosfolipidů v membráně
16
Složené lipidy Lipoproteiny
plazmové lipoproteiny – kulovité, uvnitř lipidová část, často s fosfolipidy transport lipidů a cholesterolu krví do tkání Špatná funkce – ateroskleroza – ukládání lipidů na vnitřních stěnách tepen Dělení dle hustoty HDL, LDL, … Označení vycházející z dělení při ultracentrifugaci Český název Označení vycházející z dělení při elektroforéze CL chylomikra CL remnants zbytky chylomiker VLDL lipoproteiny o velmi nízké hustotě preb frakce IDL lipoproteiny o střední hustotě pomalá preb frakce LDL lipoproteiny o nízké hustotě b frakce HDL lipoproteiny a vysoké hustotě a frakce
17
Úkol: Které z následujících látek bude glyceridem, která voskem a která složeným lipidem?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.