Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVeronika Havlíčková
1
Eva Pechová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
2
Proč barviva používáme? nejen z hlediska estetického chceme znovu získat barevný vzhled potraviny, který se během výrobního procesu změnil chceme zajistit uniformitu výrobku ve všech šaržích chceme zvýšit spotřebitelskou atraktivnost výrobku
3
Rozdělení barviv přírodní syntetická
4
Přírodní barviva jsou nejčastěji rostlinného původu použití: v potravinářství, farmaceutickém průmyslu, kosmetice nejdůležitější skupiny: karotenoidy, flavonoidy, anthrachinony, betalainy, pyrrolová barviva
5
Syntetická barviva jsou barevné sloučeniny, které se syntetizují z velkého množství polotovarů založených na produktech zpracování ropy a dehtu Mnohé mají negativní účinky: karcinogenní, hemolytické působení, inhibice některých enzymů, negativní působení na žaludeční sekreci, mohou obsahovat různé těžké kovy, způsobují alergie
6
nejdůležitější skupiny: azobarviva, fenylmathanová, nitrobarviva, pyrazonová, xanthenová, antrachinonová, chinolinová, indi g oidní
7
Označení potravinářských barviv barviva jsou označena pomocí evidenčního symbolu, tzv. E- kódu na obalu výrobku kód pro barviva je v rozmezí od E- 100 do E- 182
8
Charakteristika některých barviv Kurkumin E – 100: přírodní žluť nebo Turmeric yellow přírodní barvivo polyenového typu získává se z oddenku kurkumy (Curcuma longa), která se pěstuje v Asii nalezneme jej v kari koření, polévkách, rybích prstech, omáčkách udává se, že má protizánětlivé účinky
9
Tartrazin E – 102: syntetické azobarvivo ze všech azobarviv nejméně vhodné pro alergiky (zejména pro astmatiky a lidi citlivé na aspirin) používá se do nápojů, ovocných sirupů, cukrovinek, pudingů, želatin, zmrzlin při smísení s brilantní modří vzniká zelené barvivo – v peprmintových nápojích, KIWI sirupech
10
Chinolinová žluť E – 104: syntetické barvivo možné alergické reakce používá se k barvení zmrzliny, cukrovinek, pudingů, uzených ryb, sirupů, želatin
11
Žluť SY E – 110: jiný název je oranžová žluť S nebo sunset yellow syntetické azobarvivo možné alergie u lidí nesnášejících aspirin používá se do marmelád, jogurtů, želatin, omáček a sirupů
12
Košenila E – 120: jiné názvy jsou pravý karmín, šarlat nebo magenta jde o přírodní C – glykosid (kyselina karmínová) získává se z rozdrcených těl oplodněných samiček červce nopálového (Coccus cacti) žijícího na opunciích v Mexiku a Střední Americe
13
Nepravá košenila – kermes: získává se ze zaschlých samiček Coccus ilicis žijících na některých dubech v Evropě použití: dříve barvení textilií, dnes v nápojích Campari, ovocných džemech, salámech, polévkách
14
Azorubin E – 122: jiný název karmoisin syntetické azobarvivo použití: do sirupů, alkoholických nápojů jako je griotka nebo punč, džemů, zmrzlin vhodné do potravin, které se ještě po kvašení tepelně upravují
15
Ponceau 4R E – 124: jiný název cochenilla červená A syntetické azobarvivo použití: jahodové jogurty, ovocné konzervy, alkoholické nápoje
16
Erytrosin E – 127: syntetické barvivo řazené mezi xanthiny použití: do tiskových inkoustů, jako fluorescenční indikátor, do konzerv. ovoce – např. třešní, na lososové maso podezření z ovlivnění činnosti štítné žlázy
17
Allura červeň E – 129: syntetické azobarvivo náhražka amarantu alergické reakce jsou ojedinělé použití: do koření, sušenek, cukrovinek, nápojů
18
Indigotin E – 132: jiný název indigokarmín barvivo odvozené od indolu možné alergické reakce náhražka přírodního barviva indigo, které se používalo k barvení džínoviny použití: cukrovinky, nápoje, polévky
19
Chlorofyl E – 140: přírodní barvivo snadno se extrahuje acetonem nebo chloroformem získává se z trávy, vojt ě šky, kopřivy používá se : na barvení žvýkaček, cukrovinek, zmrzliny
20
Karoteny E – 160: polyenová přírodní barviva získávají se z rostlin, nebo z řas extrakcí nepolárním rozpouštědlem nejznámější beta - karote n: vysoký obsah v mrkvi a meruňkách používá se k přibarvování margarínů,másla, sýrů, jogurtů, zmrzlin
21
Lykopen E – 160: polyenové přírodní barvivo patří do skupiny karotenoidů získává se extrakcí z rajčat nebo červených grapefruitů vyskytuje se také v paprice použití: v rajčatovém protlaku, kečupu, přidává se do omáček
22
Betanin E – 162: přírodní barvivo odvozené od indolu získává se z červené řepy lze ho použít jako acidobazický indikátor přidává se do jogurtů s např. borůvkovou příchutí, dále do salámů, cukrovinek, zmrzlin
23
Požadavky na potravinářská barviva: Nesmí nepříznivě ovlivnit ostatní organoleptické vlastnosti, zejména chuť a vůni. Musí mít vysokou barevnou mohutnost. Musí být dobře rozpustná ve vodě. Nesmí docházet k interakcím s jinými složkami potravin. Musí být stálé vůči změnám pH, světlu, teplu a vlhkosti. Musí být ekonomicky dostupné.
24
Stav v ČR: Povolení využívání barviva je autorizováno státem. Musí zajistit spotřebiteli zdravotní nezávadnost. V ČR upravuje barvení potravin zákon č. 110/1997 Sb. O potravinách a tabákových výrobcích a vyhláškou MZ č. 298/1997 Sb.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.