Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilNikol Pospíšilová
1
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Výhledy hotelnictví a jeho trendy pro další období Roman Vacho www.romanvacho.cz generální ředitel Grandhotelu PUPP Karlovy Vary, a.s.
2
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Rok 2004 Co významného se stalo ? - Vystoupili jsme do EU - Změnila se nám vláda - Máme nejvyšší daně ve střední Evropě, nejvíce je zdaněna práce - Přijetí € se nám vzdaluje - Korupce v našem státě roste - Přijíždí stále více turistů
3
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 - Válčíme v Iráku - Terorismus je nepředvídatelnou hrozbou pro rozvoj cestovního ruchu kdekoliv na světě - Lidé vyhledávají bezpečné a klidné destinace
4
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Vše okolo nás se mění nepředstavitelným tempem
5
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Abychom pochopili trendy musíme si uvědomit několik zásadních momentů vývoje v hotelovém a restauračním průmyslu ve světě - Globalizace - Brandizace hotelových řetězců, prodej značky - Stále více společností využívá management kontraktů, franchisingu, mění se vlastnictví hotelových budov - Outsoursing
6
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Výrazně se začíná měnit obchodní strategie hotelových společností - Nízkonákladové letecké společnosti - Nové distribuční a informační kanály - Boj o provize za cestování - Zkracování délky pobytu, nová dělba času na odpočinek - Zjednodušování systému obsluhy, snižování počtu pracovníků, velký tlak na produktivitu práce - Konkurenční boj přiostřuje, vymyslet a prodat nové služby je výhodou po velmi krátkou dobu
7
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Na co se musíme orientovat,co nás čeká u nás doma ? Výrazný tlak na růst mezd ze strany našich spolupracovníků ! Proč ? - Růst mezd celkově a především ve státní správě - Uvolnění trhu práce po vstupu do EU - Obor je celkově v nízké průměrné mzdě proti ostatním odvětvím národního hospodářství - Je nutné počítat, že mzdové náklady vzrostou za příštích 5- 7 let o více než 50% - Musíme více zaměstnávat vzdělané, ale i dražší spolupracovníky - Zaměstnanec si bude muset více uvědomit svoji návratnost zaměstnavateli
8
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Cenová tvorba se bude muset změnit !!! - Všechny náklady porostou - Nebude místo ani prostor nabízet menu za 80,- Kč - Ceny ubytování v nižších kategoriích zatím dosahují cca 60% v Evropě realizovaných - Všechny tyto problémy je nutné řešit ihned a ne až při přiblížení přijetí €
9
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Budeme muset dostat odvahu jasně pojmenovat nekalé praktiky v našem oboru! - Zaměstnávání na černo, kterému nemohou slušní podnikatelé konkurovat - Prodej produktů mimo právní rámec zákonného podnikání - Nerovné podmínky pro podnikání - Obor musí jasně deklarovat svojí korektnost a poctivost
10
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Pomalu, ale jistě si začneme uvědomovat význam domácího cestovního ruchu - Cca 4 miliony klientů - Máme jim co nabídnout? - Jsme zapojeni do tvorby plánů rozvoje regionů ? - Uvědomujeme si dopad do zaměstnanosti ?
11
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Musíme mnohem více bojovat o postavení našeho oboru ve společnosti - Na obor je pohlíženo jako na obor okrajový - Nikdo není ochoten přemýšlet a mít vizi změn, které přijdou - Vznikají právní rámce bez důkladného zhodnocení dopadu /ZP, DPH, otevírací doby, hygienické předpisy, atd. / - Obor potřebuje silnou a jednotnou reprezentaci
12
Czech HORECA SUMMIT 2004 3. 11. 2004 Je před námi hodně práce, ale není třeba se obávat ! Držím nám všem palce a děkuji za pozornost www.nfhr.cz www.romanvacho.cz
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.