Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc"— Transkript prezentace:

1 Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová

2 Školní stravování v číslech (rok 2007)
počet školních jídelen: 9 028 počet dospělých strávníků: počet dětských strávníků: 100 % dětí mateřských škol (pokrývá asi 60 % denního příjmu energie) 78 % dětí ze základních škol 58 % studentů středních škol (v obou skupinách tvoří asi 35 % denního příjmu stravy)

3 Výživa odpovídající fyziologickým potřebám dítěte
předpokladem pro adekvátní růst a vývoj (mozek a další tělesné orgány, tělesné složení apod.) zajištění dobrého zdravotního stavu v dětství i dospělosti význam školního stravování praktické místo aplikace praktické místo výuky k výživě dítěte, později dospělého člověka

4 Společnost pro výživu ustanovena v roce 1945
zaměřena na komplexní problematiku školního stravování uznávaná odborná společnost pro výživu (Ministerstvo zdravotnictví) člen Federace evropských nutričních společností (FENS) a Fóra mezinárodních nutričních společností(IUNS) pořádá konference v Pardubicích internetové zpravodajství a poradenství pro školní jídelny časopis Výživa a potraviny (6x ročně)

5 Spotřební koš základní kritérium posuzování pestrosti stravy ve školních jídelnách zákonná norma kontrolován ČSI, zřizovatelem a hygienou obsahuje 10 základních komodit potravin

6 Školní stravování v popředí pozornosti
odborný zájem o nové vědecké poznatky různé životní filozofie ekonomický zájem

7 Školní stravování v pozornosti odborníků a médií
vychází z trendu posledních let doporučení nového přístupu k výživě dětí i dospělých v rámci doporučených denních dávek (v ČR nebyla oficiálně měněna tato doporučení za posledních 20 let) odborné publikace – vyšší příjem bílkovin v časném věku může vyvolat větší tvorbu tukové tkáně ve věku pozdějším v médiích prezentováno tak, že školní stravování podporuje rozvoj obezity nikdo se nezabýval hlubší analýzou těchto údajů, které jsou tak vytrženy z kontextu dalších poznatků

8 Příjem bílkovin v dětském věku
bílkoviny potencují růst a vývoj všech tkání organizmu, součástí většiny metabolických reakcí méně významný zdroj energie než ostatní živiny některé aminokyseliny si organizmus nedovede sám vytvořit (odkázán na příjem z potravy) u dětí na jednotku hmotnosti potřeba těchto aminokyseliny několikanásobně vyšší než u dospělých = dítě ve své výživě potřebuje kvalitní bílkovinu studie SPV prokazují, že příjem bílkovin je vyšší v domácí stravě než ve školní jídelně

9 Školní stravování v prevenci rozvoje civilizačních onemocnění
školní jídelna směřování výživy dětí ke zdravému způsobu výživy způsob výživy dětí podřízen určitému systému = nerušme tento systém, ale přizpůsobujme ho vědeckým poznatkům! školní stravování významná základna pro prevenci rozvoje obezity i jiných onemocnění, která se objevují při nutričně a energeticky nevyvážené stravě

10 Důvody konání dnešního tiskového setkání:
Závěr Důvody konání dnešního tiskového setkání: školní stravování má celospolečenský význam výživa dítěte i dospělého má řadu aspektů, které spolu souvisí a nelze je pouze zjednodušovat existují organizace, které se problematikou výživy člověka a obyvatel zabývají dlouhodobě školní stravování má řadu dalších problémů, na které chceme upozornit

11 Děkuji Vám za pozornost!


Stáhnout ppt "Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc"

Podobné prezentace


Reklamy Google