Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypráví se příhoda, která se odehrála ve městě Džápátí, kde žil Veliký Rhún z Džápátí. Ten měl 59 synů a palác s šedesáti komnatami. Každý syn měl svou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypráví se příhoda, která se odehrála ve městě Džápátí, kde žil Veliký Rhún z Džápátí. Ten měl 59 synů a palác s šedesáti komnatami. Každý syn měl svou."— Transkript prezentace:

1

2 Vypráví se příhoda, která se odehrála ve městě Džápátí, kde žil Veliký Rhún z Džápátí. Ten měl 59 synů a palác s šedesáti komnatami. Každý syn měl svou komnatu. V poslední žila obluda jménem Gindža se třemi rozeklanými jazyky, jejímž jediným smyslem života bylo pojídat lidské maso. Král slíbil své syny kterékoli dívce, která však musela najít syna v komnatě a přinést věno. Svého budoucího manžela hledala tak, že si vybrala číslo z následujícího tajuplného čtverce:

3 Vybrané číslo zakroužkovala a ostatní čísla se v řádku i sloupci vyškrtla. Tak tedy vybrala třeba:

4 Podle stejných pravidel vybrala další čtyři čísla:

5 Jestliže všechna vybraná čísla sečetla, dostala číslo 39. To je číslo pokoje, ve kterém byl její vyvolení. Jaké však bylo její překvapení, když v něm našla obludu. Samozřejmě věno, které měla přinést do manželství propadlo Velikému Rhúnu. Jak si Veliký Rhún zajistil své velké bohatství? Jednoduše. Ať vyškrtáme jakoukoli pětici čísel, vždy dostaneme součet 39.

6 Jak vytvořit tajemný čtverec? 1. nejprve si vytvoříme čtverec 5 x 5 políček 2. vybereme nějaké číslo větší než dvacet 3. do spodního řádku doplníme čísla 0, 1, 2, 3, 4 4. od vybraného čísla odečteme součet spodního řádku (10). 5. číslo vzniklé odečtením, rozdělíme na čtyři menší čísla (můžou být i stejná) 6. čísla vepíšeme do sloupce nad nulu. 7. dál postupujeme tak, že do každého dalšího sloupečku vyplňujeme číslo o jedno větší. 8. složitější čtverec získáme promícháním jednotlivých sloupečků.


Stáhnout ppt "Vypráví se příhoda, která se odehrála ve městě Džápátí, kde žil Veliký Rhún z Džápátí. Ten měl 59 synů a palác s šedesáti komnatami. Každý syn měl svou."

Podobné prezentace


Reklamy Google