Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRenata Němcová
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:12.3.2013 Ročník (obor):KČ 1. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Zeleninové přílohy ze syrové zeleniny Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů zeleninových salátů Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/2-20-19
2
Z ELENINOVÉ PŘÍLOHY ZE SYROVÉ ZELENINY www. commons wikimedia.cz
3
J EDNODUCHÉ SALÁTY Jednoduché saláty připravujeme: z čerstvých a kvalitních surovin Předběžná úprava: důkladná www. commons wikimedia.cz zeleninu tvarujeme podle druhu salátu( plátky, kostky, měsíčky apod.) přidáváme přísady: kopr, česnek,cibule,křen zaléváme salátovou zálivkou, promícháme Saláty můžeme spojit(vázat) majonézou, smetanou, jogurtem,tvarohem, můžeme doplnit strouhaným sýrem Dávkování jednoduchých salátů 120g
4
Z ÁLIVKY ( DRESINKY ) Základní zálivka: voda, ocet, sůl, cukr Rajčatová zálivka: kečup,smetana, sůl, citrónová šťáva Smetanová zálivka: smetana, citrónová šťáva, sůl, bílý pepř Francouzská zálivka: ocet, hořčice, sůl,mletý pepř, olej( olivový olej) Olejová zálivka: voda, ocet, sůl, cukr, pepř mletý, olej
5
Z ÁLIVKY, DRESINKY www. commons wikimedia.cz
6
J EDNODUCHÉ SALÁTY : TECHNOLOGICKÉ POSTUPY Hlávkový salát: Předběžná úprava: jednotlivé listy salátu rozebereme a pod tekoucí vodo několikrát propláchneme natrháme na kousky nebo nakrájíme na nudličky omytý a okapaný hlávkový salát zalijeme základní zálivkou Podáváme na dezertním talíři nebo v salátové misce Zálivkou zaléváme bezprostředně před podáváním www. commons wikimedia.cz
7
D ALŠÍ JEDNODUCHÉ SALÁTY Mrkvový salát Okurkový salát Paprikový salát Rajčatový salát Ředkvičkový salát Salát z kysaného zelí www. commons wikimedia.cz
8
O VOCNÉ SALÁTY Podávají se ve skleněných miskách vychlazené. Používá se ovoce čerstvé, kompotové, z jednoho i více druhů. Dělí se na dva druhy: Sladké nálevy – připravuje se z cukrového sirupu, ovocných šťáv, vína, likéru (destilátu) - salát jahodový, meruňkový, pomerančový, míchaný Smetanové majonézy – připravují se z majonézy, smetany, cukru, citr. šťávy. Povrch salátu zdobíme šlehanou smetanou, pokládáme ovocem
9
O VOCNÉ SALÁTY 77-78 Smíšený ovocný salát Meruňkový salát Pomerančový salát www. commons wikimedia.cz
10
P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.cz Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032-302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80-7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80- 7032-588-7
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.