Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor): KČ 3. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast: Technologické postupy minutkových pokrmů z hovězího masa Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů minutkových pokrmů z hovězího masa Šablona číslo materiálu: III/

2 Technologické postupy minutkových pokrmů z hovězího masa
wikipedia. org

3 Technologické postupy z pravé svíčkové
Svíčkové řezy (Tournedos) 2 plátky masa, silné2cm hmotnost cca 150 gramů,formování,anglická úprava, krájené z tenčí části svíčkové používáme doplňky a vložky do šťáv, jejich kombinací získává pokrm svou charakteristiku: svíčkové řezy Opera (šťáva s drůbeží játrou, kečup, červené víno, máslo), zdobené opečenou slaninou svíčkové řezy se šunkou a vejcem svíčkové řezy s husími játry – maso položené na opečených plátcích housky, šťáva ze žampiónů svíčkové řezy Djulbastia – potřené česnekem

4 Svíčkové řezy Biftek http:// http://data.labuznik.cz/labuznik/images

5 Technologické postupy z pravé svíčkové
Bifteky - silnější řezy masa ze střední části anglická úprava – 4-5 min. - nejméně 150 gramů - formujeme (možno tenkým motouzem) biftek s vejcem biftek se žampióny – obložený dušenými žampióny a chřestem biftek na pražský způsob – prošpikovaný šunkou a husími játry, obložený sázeným vejcem, plněným rajčetem s dušenými žampióny a plátky anglické slaniny, jemná vínová šťáva Vhodné úpravy: různé úpravy brambor

6 dvojitý biftek (chateaubriand)
ze střední části svíčkové, nejméně 300 gramů. v předběžné přípravě – solit, špikovat, kořenit, potřít olejem, nechat odležet,opečený biftek možno krátce podusit různými pochoutkovými másly flambujeme,dranžírujeme, připravujeme před hostem zhledem k velikosti většinou jako 2 porce, podáváme krájený na plátky, upravené do původního tvaru různé kombinace surovin V Vhodné přílohy: různé úpravy brambor 

7 Tatarský biftek- jí se za syrova- příprava:
škrabáním, jemně umeleme, dochucení, žloutek, cibule na drobno, dochucovací prostředky, toust, topinka

8 Technologické postupy z nízkého roštěnce
Roštěná na roštu - plátek z nízkého roštěnce, uvnitř růžový, povrch zdobený dozlatova. Šťávu zahušťujeme moučným máslem. Vídeňská roštěná - plátek z nízkého roštěnce, uvnitř růžový, povrch zdobený dozlatova osmaženými kolečky cibule. Tip na cibuli- obalit v mouce a po osmažení ještě horké jemně prosolit - má lepší chuť a déle si zachová křupavost Roštěná po orientálsku Roštěná po milánsku Roštěná na žampionech

9 Roštěná se šunkou a vejcem

10 Dvojitá roštěná(Rumpsteak)
g, - 2-3cm vysoké plátky, na pánvi, roštu, solíme, kořeníme, potíráme olejem, 1/2 hod. odležet, ostatní stejné jako u předchozího postupu (bylinková másla,obložení). Dvojitý rampsteak(Entercote) g,4-5 cm vysoké plátky na pánvi, roštu, v troubě možno připravovat jako rosbíf (tepelnou úpravu) Vhodné přílohy: Lyonské - obložené smaženými brambory a na kolečka krájenou smaženou cibulí

11 Vnitřnosti Býčí žlázy: Předběžná úprava: blanšírujeme
Tepelná úprava: smažíme – trojobal Vhodná příloha: různé úpravy brambor

12 Použité zdroje http://data.labuznik.cz/labuznik/images
www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"

Podobné prezentace


Reklamy Google