Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14."— Transkript prezentace:

1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14. 1. 2013 Ročník (obor):1. – 3. ročník Tematická oblast:Získávání informací z textu Předmět:Český jazyk a literatura Anotace:prostřednictvím textů spojených s každodenním životem žáci procvičují svou čtenářskou gramotnost Šablona číslo materiálu I/2 I/2-1-28

2 Získávání informací z textu Skladování potravin http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MB900406537.jpg

3 Uvedení do situace Máte před sebou odborný text. Úkol zní – prostudujte ho. Je vaše studium efektivní? Odpověď vám dá následující testu. Pusťte se do řešení! www.office.microsoft.com

4 Práce s textem Pozorně si přečtěte text. K textu patří i tabulka! Myšlenkově si ujasněte, co je podstatou sdělení v odborném textu. Čtení textu opakujte. Vyřešte test. http://www.office.microsoft.com

5 1. Označte křížkem správnou odpověď. Správný způsob skladování potravin ovlivňuje jejich: a)kvalitu; b)zdravotní nezávadnost; c)znehodnocení během skladování; d)délku trvání data spotřeby.

6 2. Označte křížkem správnou odpověď. Rozlišujeme sklady: a)chladící; e) chlazené; b)mrazící; f) příruční; c)záruční; g) chladné; d)suché; h) pomocné.

7 3. Označte křížkem správnou odpověď. V suchých skladech neskladujeme: a)luštěniny; b)maso; c)zeleninu; d)čisticí prostředky; e)mouku; f)těstoviny. www.office.microsoft.cz

8 4. Z uvedených skutečností označte křížkem ty, které jsou uloženy v chlazeném/mrazícím skladu. a) nápoje; g) ryby; b) prádlo; h) maso; c) cukr ch) uzeniny; d) konzervy; i) inventář; e) drůbež; j) káva; f) zelenina; k) tuky.

9 5. Doplňte neúplné informace. Se syrovým masem__________ tepelně opracované pokrmy. Mléčné výrobky neskladujeme s_________. Se silně aromatickými potravinami neskladujeme ___________________. Rozmražené potraviny ihned ___________. Zbytky potravin odkládáme do __________.

10 6. Doplňte neúplné informace Krátkodobě skladujeme při teplotě +8°C až +10 °C ______________. Které potraviny krátkodobě skladujeme při teplotě pod bodem mrazu? __________________________________ Při teplotě okolo +4°C krátkodobě skladujeme ________________________ _________________________________.

11 Řešení 1. a), b), c) 2. b), d), e), f), g), h) 3. b), c),d) 4. e), f), g), h), ch), k) 5. neskladujeme; rybami; potraviny snadno přijímající pachy; zpracujeme; chladničky

12 Řešení 6. nápoje; mražené výrobky; mléčné výrobky, vejce, cukrářské výrobky, ovoce a zeleninu. Za každou správnou odpověď si připište bod. Výsledky: 1.max. 3 b. 2.max. 6 b. 3.max. 3 b. 4.max. 6 b. 5.max. 5 b. 6.max. 7 b. 30 - 21 efektivní studium 20 – 11 neefektivní studium 10 – 0 ztracený čas

13 Zdroje Šebek, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha, SEPTIMA, 2000. s. 152. ISBN 80-7216-120-2 http://officeimg.vo.msecnd.net/en- us/images/MB900406537.jpghttp://officeimg.vo.msecnd.net/en- us/images/MB900406537.jpg www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14."

Podobné prezentace


Reklamy Google