Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_07 Název DUMu: Pokrmy z rýže a krup Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:
2
Bezmasé pokrmy Rozdělení bezmasých pokrmů Podle chuti – sladké, slané
Podle základní suroviny – z brambor, těstovin, bramborového těsta, rýže, krup, zeleniny, hub, sýrů, tvarohu, luštěnin, výrobků ze sóji, vajec Podle teploty – teplé, studené
3
Bezmasé pokrmy Správné biologické hodnoty připravovaných hlavních bezmasých pokrmů je možné dosáhnout kombinací základních potravin. Například: těstoviny – tvaroh, zelenina – vejce, zelenina – sója, rýže – tvaroh, rýže – zelenina, kroupy – houby, halušky – bryndza (ovčí sýr)… Je nutné dodržovat technologické postupy přípravy pokrmů.
4
Pokrmy z rýže Zeleninové rizoto
Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži vložíme na osmaženou cibulku, osolíme, opepříme, můžeme přidat mletou papriku. Zalijeme horkou vodou v poměru 1:1,5 a dusíme doměkka Do hotové rýže vmícháme na cibulce podušenou zeleninu (mrkev, petržel, papriku, rajčata, hrášek, kukuřici …). Podáváme sypané sýrem, zdobené petrželkou.
5
Na cibuli podusíme zeleninu
Zeleninové rizoto Na cibuli podusíme zeleninu
6
Pokrmy z rýže Rýžová kaše
Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži uvaříme v mléce doměkka, přidáme špetku soli, cukr. Podáváme posypané kakaem, moučkovým cukrem a přelité máslem. Můžeme podávat i se skořicí.
7
Jak připravujeme rýžovou kaši?
8
Pokrmy z rýže Rýžový nákyp s ovocem
Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži uvaříme v mírně osoleném mléce, s máslem doměkka. Do vychladlé rýže vmícháme žloutky utřené s cukrem, citronovou kůrou a lehce vmícháme sníh z bílků a vanilkového cukru. Pečící formu vymastíme máslem, vložíme polovinu rýže, kterou pokryjeme ovocem (broskve, jablka, švestky, meruňky…), přidáme spařené rozinky, posypeme cukrem a pokryjeme druhou polovinou rýže, kterou pokapeme rozpuštěným máslem a zapečeme v troubě dozlatova. Podáváme sypané moučkovým cukrem, zdobené meduňkou.
9
Jak připravujeme rýžový nákyp s ovocem?
10
Pokrmy z krup Kroupy a krupky patří mezi zdravou výživu. Upravujeme je s chuťově výraznou zeleninou, s houbami, slaninou, česnekem, majoránkou, s luštěninami.
11
Pokrmy z krup Kuba s houbami Kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka.
Osmažíme si cibulku dozlatova. Namočíme si houby a uvaříme s kmínem a solí doměkka. Vše smícháme, ochutíme pepřem, česnekem a vložíme do sádlem vymazaného pekáče, pokapeme rozpuštěným sádlem a zapečeme v troubě.
12
Vyber správné suroviny
Na přípravu zeleninového rizota použijeme: Hrášek, kukuřici, rajčata, papriku… Cibuli Rýži Vodu horkou 1:1,5 Vepřová plec Černý pepř Vodu horkou 1:2 Olej Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Vodu studenou 1:1,5 Sůl Strouhaný sýr
13
Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.