Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012 Ročník (obor):KČ 2. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Vepřové maso smažené Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva Vepřové maso smažené a technologické postupy pokrmů Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/2- 21-18

2 www.commons wikipedia. org

3  Smažení je velmi častý způsob úpravy vepřového masa.  Ke smažení nejčastěji používáme:  vepřovou kýtu  vepřovou pečeni(karé, kotletu)  vepřovou krkovičku  smažení se řadí do minutkových úprav Vepřová kýta Vepřová krkovička Vepřová pečeně www.commons wikipedia. org

4  je tepelná úprava za použití menšího nebo většího množství tuku (130 – 180 °C)  smažit můžeme na pánvi (130 – 160°C)  při tomto způsobu se kůrka vytváří pouze na jedné straně a potravina se musí obracet  smažení ve fritéze, smažících pánvích (160 – 180 °C)  potravina je celá ponořená v oleji a povrchová kůrka se vytváří po celém obvodě  při překroční 200 °C dochází k přepalování tuku

5 Příloha strana 73,75 Technologie příprava pokrmů I. Nakladatelství Merkur, 1983,1994 ISBN 80-7032-482-1

6  maso předběžně upravíme:  odblaňujeme, omyjeme, krájíme na jednotlivé porce přes vlákna,(plátky, žebírka) naklepáváme,  nasekáváme okrajové blány, formujeme, plníme (u kotlety vytváříme kapsu),osolíme  obalujeme v trojobalu ( hladká mouka,vejce, sůl, strouhanka) nebo  v těstíčku (mléko, vejce, sůl, hladká mouka popř. ochucení, přísady), bramborové těstíčko.  obalené maso vkládáme do rozpáleného tuku a smažíme  smažené potraviny podáváme ihned po usmažení  Tepelná příprava vepřového masa smažením spadá do minutek a bude probrána později

7  předběžně upravený plátek masa z kýty  (1p. 150g), naklepeme, nasekáme okrajové blány,osolíme  a obalíme v trojobalu  smažíme v rozpáleném tuku do zlatova ihned podáváme  připravujeme na objednávku  vhodná příloha:  Vařené brambory  Šťouchané brambory  Bramborová kaše  Bramborový salát www.commons wikipedia. org

8  Smažené vepřové žebírko  Smažená vepřová krkovice  Řízek Ondráš Br  Brněnský vepřový řízek  Moravský vepřový řízek  Cordon – blue www.commons wikipedia. org

9  www. commons wikimedia.org.  Technologie příprava pokrmů I. Nakladatelství Merkur, 1983,1994 ISBN 80-7032- 482-1  Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032- 302-7  Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80- 7168-952-2  Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google