Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta
2
Makromolekuly buňky Cukry Tuky Bílkoviny
3
Makromolekuly buňky Cukry Tuky Bílkoviny
4
Cukry Jsou sladké Přehled strukturních forem sacharidů Monosacharidy
Disacharidy Polysacharidy
5
Ketotriosa a aldotriosy
6
Stereoizomerie cukrů D- a L- izomery Epimery a anomery
7
Stereoizomerie cukrů D- a L- izomery Epimery a anomery
8
významné jsou D-monosacharidy
zrcadlo D- a L- izomery = zrcadlové obrazy (enantiomery) významné jsou D-monosacharidy
9
Stereoizomerie cukrů D- a L- izomery Epimery a anomery
10
Stereoizomerie cukrů D- a L- izomery Epimery a anomery
11
= izomery cukrů lišící se polohou pouze jedné –OH skupiny
Epimery = izomery cukrů lišící se polohou pouze jedné –OH skupiny Man = 2-epimer Glc Gal = 4-epimer Glc 10
12
Stereoizomerie cukrů D- a L- izomery Epimery a anomery
13
Stereoizomerie cukrů D- a L- izomery Epimery a anomery
14
(optická otáčivost anomerů se liší) -D-Glc
a anomery pouze cyklické formy -/-OH = anomerní (poloacetalová) hydroxylová skupina při rozpouštění cukru ve vodě se ustanovuje rovnováha mezi anomery = mutarotace (optická otáčivost anomerů se liší) -D-Glc -D-Glc
15
V roztoku převládají monosacharidy cukrů
v cyklické formě. Aldehydy tvoří poloacetalové, ketony poloketalové.
16
Stereoizomerie cukrů D- a L- izomery Epimery a anomery
17
Monosacharidy
18
D-Aldosy – se třemi až šesti uhlíky
20
20
23
D-Ketosy se třemi až šesti uhlíky
24
Disacharidy
26
Volný anomerní (= poloacetalový) hydroxyl redukční účinky
-Glc(1→4)Glc -Gal(1→4)Glc -Glc(1→2)- Fru
27
Polysacharidy Homopolysacharidy Heteropolysacharidy
28
Polysacharidy Homopolysacharidy Heteropolysacharidy
30
30
31
Polysacharidy Homopolysacharidy Heteropolysacharidy
32
Polysacharidy Homopolysacharidy Heteropolysacharidy
33
Agarósa a agar
34
Glykosaminoglykany
35
Glykosaminoglykany – aniontové polysacharidy
Opakující se disacharidové jednotky obsahující glukosamin nebo galaktosamin. Vazbou na proteiny tvoří proteoglykany.
36
Heteroglykosidy
37
Pektiny 300 až 1000 jednotek kyseliny galakturonové
a jejího methylesteru spojených vazbou 1α→4
38
Funkce cukrů v organismu:
krátkodobý zdroj energie (glukóza, fruktóza) zásobní látky (škrob, glykogen, inulin, agar, pektiny) stavební materiál (celulóza, chitin) složka jiných molekul (koenzymy, proteiny, NK)
39
Funkce cukrů v organismu:
krátkodobý zdroj energie (glukóza, fruktóza) zásobní látky (škrob, glykogen, inulin, agar, pektiny) stavební materiál (celulóza, chitin) složka jiných molekul (koenzymy, proteiny, NK)
40
Funkce cukrů v organismu:
krátkodobý zdroj energie (glukóza, fruktóza) zásobní látky (škrob, glykogen, inulin, agar, pektiny) stavební materiál (celulóza, chitin) složka jiných molekul (koenzymy, proteiny, NK) 40
41
Funkce cukrů v organismu:
krátkodobý zdroj energie (glukóza, fruktóza) zásobní látky (škrob, glykogen, inulin, agar, pektiny) stavební materiál (celulóza, chitin) složka jiných molekul (koenzymy, proteiny, NK)
42
Funkce cukrů v organismu:
krátkodobý zdroj energie (glukóza, fruktóza) zásobní látky (škrob, glykogen, inulin, agar, pektiny) stavební materiál (celulóza, chitin) složka jiných molekul (koenzymy, proteiny, NK)
43
Cukr jako složka jiných biomolekul Koenzym A
44
Glykoproteiny Glykosidové vazby mezi proteiny a sacharidy
Glykoproteiny Glykosidové vazby mezi proteiny a sacharidy. Vazby přes Asn (N-glykosidy), vazby přes Thr nebo Ser (O-glykosidy). GlcNAc = N-acetylglukosamin. Obecně: N-glykosylace začíná v ER a pokračuje v Golgiho komplexu. O-Glykosylace probíhá pouze v Golgiho komplexu.
45
Makromolekuly buňky Cukry Tuky Bílkoviny
46
Makromolekuly buňky Cukry Tuky Bílkoviny
47
Tuky Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.)
Látky extrahovatelné organickými rozpouštědly Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.) Esterifikace Zásobní Strukturní
48
Tuky Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.)
Látky extrahovatelné organickými rozpouštědly Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.) Esterifikace Zásobní Strukturní
49
Tuky Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.)
Látky extrahovatelné organickými rozpouštědly Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.) Esterifikace Zásobní Strukturní
50
Syntéza triacylglycerolu
50
51
STRUKTURA LIPIDŮ
52
Značení uhlíkových atomů mastných kyselin
53
Mastné kyseliny – nositelky hydrofobních vlastností
54
Mastné kyseliny
55
Tuky Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.)
Látky extrahovatelné organickými rozpouštědly Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.) Esterifikace Zásobní Strukturní
56
Tuky Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.)
Látky extrahovatelné organickými rozpouštědly Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.) Esterifikace Zásobní Strukturní
58
Tuky Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.)
Látky extrahovatelné organickými rozpouštědly Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.) Esterifikace Zásobní Strukturní
59
Tuky Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.)
Látky extrahovatelné organickými rozpouštědly Estery vyšších MK a alkoholu (glycerol aj.) Esterifikace Zásobní Strukturní
60
Tři typy membránových lipidů
Fosfolipidy Glykolipidy Cholesterol Fosfolipidy sestávají ze čtyř složek: mastné kyseliny, glycerol – základ na který se váží mastné kyseliny, fosfát a na něj vázaný alkohol. Kromě glycerolu se jako základ může uplatňovat alkohol sfingosin. Fosfolipidy odvozené od glycerolu se nazývají fosfoglyceridy. Fosfoglyceridy obsahují glycerol na který jsou vázány dvě mastné kyseliny a fosforylovaný alkohol.
61
Schematická struktura fosfolipidu
60
62
Alkoholy, které se váží esterovou vazbou na fosfatidát
63
Struktura sfingosinu a sfingomyelinu
64
Glykolipidy - sacharidy obsahující lipidy
Glykolipidy jsou odvozeny od sfingosinu, jehož aminoskupina je acylována jako ve sfingomyelinu mastnou kyselinou. Na rozdíl od sfingomyelinu je na hydroxylu sfingosinu vázán sacharid.
65
Cholesterol Cholesterol je lipid na bázi steroidního skeletu – steranu. V membránách je cholesterol orientován rovnoběžně se řetězci mastných kyselin. Je až 25 % součástí membránových lipidů nervových buněk, ale je nepřítomen v intracelulárních membránách. Cholesterol neobsahují prokaryotní membrány.
66
Funkce v organismu
67
Funkce v organismu Struktura membrán (fosfolipidy)
Nejvýhodnější skladování energie (triacylglyceroly) Vitaminy, hormony, signální molekuly Žlučové kyseliny (emulgace tuků)
68
Funkce v organismu Struktura membrán (fosfolipidy)
Nejvýhodnější skladování energie (triacylglyceroly) Vitaminy, hormony, signální molekuly Žlučové kyseliny (emulgace tuků)
69
Strukturní lipidy v plasmatické membráně savčí buňky
70
Propustnost membrán Které typy molekul mohou procházet volně přes membránu ? A které ne ?
71
70
72
Funkce v organismu Struktura membrán (fosfolipidy)
Nejvýhodnější skladování energie (triacylglyceroly) Vitaminy, hormony, signální molekuly Žlučové kyseliny (emulgace tuků)
73
Funkce v organismu Struktura membrán (fosfolipidy)
Nejvýhodnější skladování energie (triacylglyceroly) Vitaminy, hormony, signální molekuly Žlučové kyseliny (emulgace tuků)
74
Funkce v organismu Struktura membrán (fosfolipidy)
Nejvýhodnější skladování energie (triacylglyceroly) Vitaminy, hormony, signální molekuly Žlučové kyseliny (emulgace tuků)
75
Makromolekuly buňky Cukry Tuky Bílkoviny
76
Makromolekuly buňky Cukry Tuky Bílkoviny
77
Základní struktura α-aminokyselin.
78
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
79
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
80
Rozdělení aminokyselin podle vlastností vedlejšího řetězce
Nepolární řetězec glycin, alanin, valin, leucin, izoleucin, prolin, fenylalanin. Polární řetězec -OH, -SH, -CONH2 nebo heterocyklus tyrosin, tryptofan, serin, threonin, cystein, methionin, asparagin a glutamin Kyselé dikarboxylové kyselina asparagová a glutamová. Zásadité - více než jedna aminová skupina lysin, arginin, histidin
81
Rozdělení aminokyselin podle funkce v metabolismu
Esenciální aminokyseliny aminokyseliny s rozvětvenými řetězci valin, leucin, izoleucin, methionin aminokyseliny s aromatickým cyklem tryptofan, fenylalanin, tyrosin Glukogenní a ketogenní aminokyseliny Glukogenní (vznik glukózy) alanin, asparagová k. asparagin, glutamová k., glutamin a prolin Ketogenní (vznik MK) leucin 80
82
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
83
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
84
Peptidická vazba
85
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
86
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
87
Ionizační stavy aminokyselin jako funkce pH
88
Určení pK1, pK2 a pI alaninu pI = pK1 + pK2 / 2 (izoelektrický bod, pI = 6, 11 )
89
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
90
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech 90
91
Třírozměrná struktura aminokyseliny
Aminokyseliny, izomery L a D
92
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
93
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
94
Aromatické aminokyseliny absorbují světlo v UV oblasti
95
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
96
Bílkoviny Stavební jednotka - aminokyseliny (20)
Kondenzace (trans - amidická vazba) Chemické a fyzikální vlastnosti amfolity optická aktivita a izomerie absorbce světla v UV oblasti rozpustnost v polárních rozpouštědlech
97
Terciární struktura fibrilární globulární
98
Bílkoviny Funkce v organismu
99
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin)
100
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin) 100
101
Keratin Kolagen Fibroin
102
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin)
103
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin)
104
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin)
105
Hemoglobin Aktin Myosin
106
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin) 106
107
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin) 107
108
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin) 108
109
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin) 109
110
Bílkoviny Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin)
Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory...) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, hadí jedy...) Udržování osmotického tlaku a pH krve (albumin) 110 110
111
Struktura bílkovin Primární - lineární pořadí aminokyselin v řetězci
(N-konec .... C-konec) - určuje chemické vlastnosti bílkovin Sekundární - prostorové uspořádání části řetězce - alfa šroubovice, struktura skládaného listu, otočka, neuspořádaná struktura Terciární - trojrozměrné uspořádání celého peptidového řetězce Kvartérní - proteinový aglomerát, tvořící funkční bílkovinu - spojeny nekovalentními interakcemi
112
Struktura bílkovin Primární - lineární pořadí aminokyselin v řetězci
(N-konec .... C-konec) - určuje chemické vlastnosti bílkovin Sekundární - prostorové uspořádání části řetězce - alfa šroubovice, struktura skládaného listu, otočka, neuspořádaná struktura Terciární - trojrozměrné uspořádání celého peptidového řetězce Kvartérní - proteinový aglomerát, tvořící funkční bílkovinu - spojeny nekovalentními interakcemi
113
Struktura bílkovin Primární - lineární pořadí aminokyselin v řetězci
(N-konec .... C-konec) - určuje chemické vlastnosti bílkovin Sekundární - prostorové uspořádání části řetězce - alfa šroubovice, struktura skládaného listu, otočka, neuspořádaná struktura Terciární - trojrozměrné uspořádání celého peptidového řetězce Kvartérní - proteinový aglomerát, tvořící funkční bílkovinu - spojeny nekovalentními interakcemi
114
Sekundární struktura Beta-skládaný list Alfa-helix
115
Struktura bílkovin Primární - lineární pořadí aminokyselin v řetězci
(N-konec .... C-konec) - určuje chemické vlastnosti bílkovin Sekundární - prostorové uspořádání části řetězce - alfa šroubovice, struktura skládaného listu, otočka, neuspořádaná struktura Terciární - trojrozměrné uspořádání celého peptidového řetězce Kvartérní - proteinový aglomerát, tvořící funkční bílkovinu - spojeny nekovalentními interakcemi
116
Struktura bílkovin Primární - lineární pořadí aminokyselin v řetězci
(N-konec .... C-konec) - určuje chemické vlastnosti bílkovin Sekundární - prostorové uspořádání části řetězce - alfa šroubovice, struktura skládaného listu, otočka, neuspořádaná struktura Terciární - trojrozměrné uspořádání celého peptidového řetězce Kvartérní - proteinový aglomerát, tvořící funkční bílkovinu - spojeny nekovalentními interakcemi
118
Struktura bílkovin Primární - lineární pořadí aminokyselin v řetězci
(N-konec .... C-konec) - určuje chemické vlastnosti bílkovin Sekundární - prostorové uspořádání části řetězce - alfa šroubovice, struktura skládaného listu, otočka, neuspořádaná struktura Terciární - trojrozměrné uspořádání celého peptidového řetězce Kvartérní - proteinový aglomerát, tvořící funkční bílkovinu - spojeny nekovalentními interakcemi
119
Struktura bílkovin Primární - lineární pořadí aminokyselin v řetězci
(N-konec .... C-konec) - určuje chemické vlastnosti bílkovin Sekundární - prostorové uspořádání části řetězce - alfa šroubovice, struktura skládaného listu, otočka, neuspořádaná struktura Terciární - trojrozměrné uspořádání celého peptidového řetězce Kvartérní - proteinový aglomerát, tvořící funkční bílkovinu - spojeny nekovalentními interakcemi
120
Kvarterní struktura Molekula hemoglobinu složená ze čtyř podjednotek
120
122
Biosyntéza bílkovin
123
Centrální dogma molekulární biologie
124
Proteosyntéza
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.