Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková."— Transkript prezentace:

1 Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková

2 Předmět: Zařízení provozoven  Obor: Kuchař-kuchařka, Kuchař-číšník, Číšník – servírka – I. ročník  Téma: Moderní technologie – Konvektomat a doplňková zařízení  Počet vyučovacích hodin: 2  Metody výuky: -Výklad doplněný vytvořenou prezentací s obrázky, opakování a porovnávání se zařízeními v provozech

3

4  Na rozdíl od zastaralých postupů vaření zůstávají při přípravě v konvektomatu minerální látky obsaženy v potravině. Navíc Vám konvektomat díky své nízké spotřebě elektrické energie, vody, času a náhradě mnohých kuchyňských zařízení ušetří nemalé finanční prostředky. Také možnost vaření zcela odlišných druhů pokrmů (např. jablečný závin a grilované kuře) najednou, bez promísení chutí a pachů, je kuchaři velmi oceňována.

5  Veškeré hodnoty při vaření potraviny jsou hlídány pomocí mikroprocesoru, díky kterému lze dosáhnout vynikajících výsledků vaření.  Do výbavy konvektomatů patří i teplotní sonda měřící aktuální teplotu v jádře potraviny. Tyto hodnoty jsou důležité, má-li být dodržena analýza kritických bodů – zvaná HACCP.  Díky chytrému software se konvektomat velmi jednoduše připojí k jakémukoliv počítači, hodnoty přípravy potravin jsou ukládány a konvektomat lze počítačem dokonce kontrolovat na dálku.

6  Kombinovaný režim  Horký vzduch  Parní režim

7  V tomto režimu se jídla připravují působením horkého vzduchu, který rovnoměrně cirkuluje v celém varném prostoru při teplotách od 30 do 280°C. Využití: pečení a grilování kuřat, minutková kuchyně, smažení řízků, pečení buchet, moučníků, croissantů a baget.

8  Spojení horkého vzduchu a páry. Ideální pro přípravu masa (minimalizuje váhové ztráty), umožňuje dosažení šťavnatosti. Využití: příprava masa a zapékání těstovin, francouzských brambor, žemlovek.

9  VAŘENÍ BRAMBOR, KNEDLÍKŮ, RÝŽE, ZELENINY, VAJEC, HOVĚZÍHO A UZENÉHO MASA. REŽIM JE TAKÉ VHODNÝ PRO BIO VAŘENÍ, NEBOLI ŠETRNÉ VAŘENÍ V ROZSAHU NÍZKÝCH TEPLOT, PŘI KTERÝCH JSOU MINIMALIZOVÁNY VÁHOVÉ ZTRÁTY, POTRAVINY NEZTRÁCEJÍ VŮNI, BARVU, MINERÁLY, VITAMÍNY A VÝŽIVNOU HODNOTU.

10  Úspora masa  V porovnání s přípravou masa v tradičních troubách jsou váhové ztráty při vaření v konvektomatu až o polovinu nižší  Úspora tuků  tradičního způsobu tepelného zpracování je značná spotřeba tuku při smažení, pečení a fritování. K tepelné úpravě v parním konvektomatu není zapotřebí téměř žádného tuku..

11  Úspora vařením v páře  Při tradičním vaření ve vodě ztrácí pokrm váhu, čerstvou barvu, velké množství minerálních látek a vitamínů. Naopak při použití parního režimu konvektomatu jsou všechny výživné hodnoty, váha a barva pokrmu zachovány.  Úspora energie  Rychlý náběh teploty, malé ztráty tepla, regulace proudění vzduchu ve varné komoře a tím větší výměna tepla mezi potravinou a prostředím umožňují uspořit až 50 % nákladů na energii.

12  Úspora vody  Spotřeba vody pro vyvinutí páry je cca 20 l za hodinu provozu. V porovnání s klasickým vařením v kotlích je tato spotřeba zanedbatelná.  Úspora prostoru  Parní konvektomat zabírá v kuchyni cca 1 m² a nahrazuje hned několik technologických zařízení.  Úspora práce a času  Se změnou organizace práce s parními konvektomaty šetříte svůj drahocený čas.

13 Ve spojení s vakuovou baličkou a šokovým zchlazovačem získáváte nástroj pro zcela revoluční typ přípravy a uchovávání potravin. Díky tomuto spojení budete schopni připravovat ještě kvalitnější pokrmy s úsporou ještě většího množství času a peněz.

14  vakuovou baličkou vakuovou baličkou  hold-o-matem hold-o-matem  šokovým zchlazovačem/zmrazovačem šokovým zchlazovačem/zmrazovačem

15  Balení potravin ve vakuu přináší do moderní gastronomie nové trendy a postupy, které umožňují hygieničtější a komfortnější práci se surovinami. Při správném používání dokáže vakuová balička v komerčním gastronomickém provozu uspořit nemalé množství času i peněz. Proto poptávka po vakuových baličkách neustále stoupá.

16  Pro udržování pokrmů byl tento přístroj sestrojen. Chytré technické řešení vnitřního prostoru RETIGO Hold-o-matu umožňuje při 65°C-75°C neuvěřitelně dlouho udržet nejrůznější druhy mas a ryb teplé a připravené k servírování. Doba udržování se ideálně doporučuje po dobu třech hodin, ale může být i delší. Někdo by řekl: "A neztratím tak kvalitu masa?" Naopak - kvalita masa je stejná (ne-li lepší), než u čerstvého masa přímo z grilu. V mase se totiž stihnou ustálit všechny masné šťávy a nedochází k jejich přepálení, a tím k znehodnocování masa. Tuto technologii můžete využít například pro servis "á la carte". Maso či ryby připravíte před příchodem hostů. Jakmile dosáhnete požadovaného stupně propečení masa, umístěte pokrm do RETIGO Hold-o-matu a udržujte jeho ideální vnitřní teplotu. Hostům pak podávejte pokrm v té nejlepší kvalitě.

17  Díky šokovým zchlazovačům je možné potraviny velmi rychle zchladit, popřípadě zmrazit, což umožní zachovat vůni, chuť, barvu jídla. To znamená výrazné prodloužení trvanlivosti takto zmrazených potravin.   Používáním šokových zchlazovačů a zmrazovačů vyjdete vstříc nejpřísnějším hygienickým normám a zároveň uspokojíte požadavky Vašich zákazníků na kvalitu, čerstvost a pravost podávaného jídla. 

18  Modulová varná technika hloubky 700mm je určena pro většinu menších/středních restaurací a kuchyní. Nabízí pokročilé technologie a dostatek místa pro přípravu jídla. Naše firma nabízí varnou technologii 700 značky Kogast. V modulové řadě 700 najdete tyto výrobky: Sporáky, fritézy, grilovací desky, varné kotle, smažící pánve, vařiče těstovin a vodní lázně. Většina výrobků je v elektrické i plynové variantě

19  Popiš tepelné úpravy, které lze provádět v konvektomatu.  Jaké jsou výhody přípravy pokrmů v konvektomatu?  Popiš doplňková zařízení ke konvektomatům.

20  www.profikuchyne.cz/konvektomaty-retigo www.profikuchyne.cz/konvektomaty-retigo  www.gastroservis-hofman.cz www.gastroservis-hofman.cz  www.gastroform.cz www.gastroform.cz


Stáhnout ppt "Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková."

Podobné prezentace


Reklamy Google