Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_13 Název DUMu: Drůbež Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:
2
Drůbež
3
Charakteristika a složení drůbežího masa
Drůbeží maso: je maso dietní, lehce stravitelné obsahuje mnoho bílkovin proměnlivé množství tuků minerální látky a vitamíny malé množství sacharidů vody
4
Kvalitu masa ovlivňuje
krmení druh stáří ustájení (možnost pohybu)
5
Rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso rozlišujeme na: tmavé bílé bílé maso má více bílkovin a méně tuků tmavé maso je tučnější, hůře stravitelnější lehce stravitelné a dietní je maso kuřecí
6
Druhy drůbeže Hrabavá drůbež – slepice, pulard, kohout, kapoun, kuře, brojler, perlička, krocan, krůta, holub Pulard – kastrovaná mladá slepice Kapoun – kastrovaný kohout, speciálně krmený, zabíjí se po 15 – 20 týdnech Brojler - krmené kuře, obojího pohlaví o hmotnosti 1,5 kg tzv. rychlovýkrmem
7
Drůbež hrabavá
8
Anglický pávik bílý černoocasý
2. Vodní drůbež - husa, kachna maso mají tmavé je tučnější, více kalorické velmi chutné 3. Holubi Prácheňský pávik Anglický pávik bílý černoocasý
9
Drůbež vodní
10
Označ hrabavou drůbež Slepice Husa domácí Perlička Holubi Krůta bílá
Kapoun Pulard Krocan Kachna divoká Kuře
11
Výrobky z drůbežího masa
drůbeží šunka, salámy, klobásy,huspenina, tlačenka, drůbeží sekaná, drůbeží aspik s paprikou, uzené kuře, uzené kuřecí čtvrtky, uzená kuřecí stehna, kuřecí párky, měkký krůtí salám, kuřecí šunkový nářez, uzené krůtí stehno, uzená krůtí rolka, krůtí šunka, krůtí šunkový salám…… Uzená krůtí rolka
12
Tržní druhy drůbeže Drůbež se na trh dodává: celá dělená porcovaná
Kuřata a slepice půlené kuře, půlená slepice, kuřecí stehna, kuřecí čtvrtky, kuřecí polévková směs, kuřecí prsa, kuřecí motýlky
13
kuřecí stehýnka, kuřecí křídla, kuřecí běháky, kuře na roládu, kuřecí steaky, kuřecí plátek, slepičí stehna, slepičí prsa, slepičí polévková směs Kuřecí křídla Kuřecí běháky
14
2. Krůta krůtí stehna s kostí a kůží, krůtí prsa bez kostí a kůže, krůtí spodní prsní sval, krůtí řízky, krůtí polévková směs, krůtí stehno horní s kostí a kůží, krůtí stehenní plátek,krůtí křídlo celé
15
Skladování drůbeže Čerstvá drůbež skladuje se krátce v chladničkách
teplota se pohybuje kolem 0 – 5°C Mražená drůbež skladujeme v mrazícím boxu, mrazničkách nebo v mrazících stolech teplota se pohybuje při -18ºC
16
mraženou drůbež před tepelnou úpravou necháme rozmrazit v chladnici a potom můžeme upravovat podle druhu a stáří: vařením dušením pečením smažením
17
Vady drůbeže zapaření hniloba zatuchnutí plíseň potrhaná kůže
modřiny a sražená krev
18
Mezi vady drůbeže patří
zapaření plíseň potrhaná kůže malá váha
19
Drůbeží konzervy jsou výrobky, jejíž základní složku tvoří poživatelné části drůbeže ve vhodné úpravě, neprodyšně uzavřené v různých obalech a sterilované oblíbené jsou: paštiky hotová jídla
20
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.