Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Pomocné stoly Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/2-SL-1/4 Název DUM Pomocné stoly Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Technika obsluhy Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: popis a účel pomocných stolů v odbytovém středisku. Pomocné stoly příruční, servírovací, ohřívací, nabídkový a bufetový stůl Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Pomocné stoly – příruční, servírovací, ohřívací, nabídkový a bufetový Datum
3
Pomocné stoly Náplň výuky
Popis a využití pomocných stolů: Příručního Servírovacího Ohřívacího Nabídkové Bufetové
4
Pomocné stoly Příruční – absac, vpravo od vchodu z kuchyně Servírovací – keridon, 40 x 80 cm Ohřívací – režon, na předehřívání inventáře Nabídkové, bufetové – při rautech, nabídka pokrmů a nápojů Odkládací stoly
5
Příruční stůl – absac Bývají umístěné po pravé straně při příchodu na pracoviště - jeden příruční stůl na 12 – 40 míst (podle úrovně obsluhy) - ukládáme do něj pouze potřebný a čistý inventář - příruční stůl připravený z jídelních stolů prostíráme ubrusy 15 – 20 cm od země Inventář připravujeme z levého horního rohu do pravého v pořadí (inventář na pokrmy, na nápoje, dochucovací prostředky a pomocný inventář, příbory a ubrousky, tácky, dole bývá manipulační prostor sloužící k odložení plat apod.) Pevný příruční stůl se zásuvkami neprostíráme ubrusy Během provozu dbáme na neustálý pořádek na příručním stole Obr. 1
6
Servírovací stůl – keridon
Prostíráme naperonem Připravujeme zpravidla na 2 jídelní stoly 1 keridon Stavíme je k volným čelům jídelních stolů 3 až 5 překládacích příborů v pravém rohu vložených do sebe na dezertním talířku, nebo v kapse Obr. 2
7
Ohřívací stůl – režon Slouží k ohřívání nádobí před výdejem a ke krátkodobému uchování pokrmů, které snášejí suché teplo. Posuvná dvířka bývají na obou stranách, takže lze nádobí z jedné strany vkládat a z druhé vyjímat. U stolů je vyhřívaná i vrchní plocha, která se používá k expedici pokrmů. Zdrojem tepla bývá pára, plyn nebo elektřina. Obr. 3
8
Nabídkový bufetový stůl
Z lehké kovové konstrukce z nerezavějící oceli, nebo pochromovaný. Je rozdělen etážemi pro uložení více pokrmů. Slouží pro nabídku a prodej studených předkrmů, salátů moučníků apod. Obr. Č. 4
9
Odkládací stoly Na odkládání použitého inventáře například umýváren.
Ve velkých restauracích také přímo v místnosti . Umístit se může pouze na nejnutnější dobu. Obr. 5
10
Kontrolní test 1. Příruční stoly slouží k a) odložení tašek hostů b) uložení potřebného inventáře c) uložení váz s květinami a popelníků 2. Režony jsou a) ohřívací stoly b) servírovací stoly c) pojízdné stoly 3. Ohřívací stoly se používají a) k ohřívání inventáře na teplé pokrmy v přípravnách nebo kuchyni b) k ohřívání inventáře na studené pokrmy ve výčepu c) k ohřívání hotových pokrmů v nočním baru
11
4. Servírovací stolky mají základní rozměr a) 40 x 90 cm b) 40 x 80 cm c) 50 x 85 cm
5. Servírovací stolky se používají na a) odkládání použitého inventáře b) překládání pokrmů při složité obsluze c) ukládání náhradního inventáře 6. Odkládací stoly se používají na a) odkládání použitého inventáře u stolu hosta b) odkládání inventáře u umýváren c) odkládání výrobků studené a teplé kuchyně při slavnostních hostinách 7. Nabídkové stoly se používají k a) dekoraci a výzdobě restaurace b) dekoraci, reklamě, nabídce a prodeji zboží c) nabízení teplých a studených nápojů a květin
12
Správné řešení testu 1. Příruční stoly slouží k b) uložení potřebného inventář 2. Režony jsou a) ohřívací stoly 3. Ohřívací stoly se používají a) k ohřívání inventáře na teplé pokrmy v přípravnách nebo kuchyni 4. Servírovací stolky mají základní rozměr b) 40 x 80 cm 5. Servírovací stolky se používají na b) překládání pokrmů při složité obsluze 6. Odkládací stoly se používají na b) odkládání inventáře u umýváren 7. Nabídkové stoly se používají k b) dekoraci, reklamě, nabídce a prodeji zboží
13
Seznam obrázků: Obr. 1: asac, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 2: vlastní Obr. 3: režon, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 4: bufetový stůl, autor anonym, [vid ] dostupné z: Obr. 5: odkládací stůl, autor anonym, [vid ] dostupné z:
14
Seznam použité literatury:
[1] Gustav Salač, MVDr. Milan Pribula, Hana Sedláčková: Technika obsluhy a služeb, vydalo SNP – pedagogické nakladatelství, Praha 1996, ISBN [2] Gustav Salač: Stolničení, vydalo nakladatelství učebnic Fortuna, Praha, 2001, ISBN 8O
15
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.