Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lipidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lipidy."— Transkript prezentace:

1 Lipidy

2 Proč jsou lidé obézní? Mnoho civilizačních chorob
dnešní doby jako obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak je způsobeno nadměrnou konzumací potravin obsahujících tuky. Ty spolu s vosky patří do skupiny látek zvaných lipidy. 1

3 Jaké složení mají tuky? Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin
a glycerolu (propantriolu). Úkol 1: a/ Napiš vzorce kyseliny palmitové, stearové a olejové: b/ Napiš vzorec glycerolu: 2

4 Kontrola úkolu 1 1a/ Kyselina palmitová: C15H31COOH
Kyselina stearová: C17H35COOH Kyselina olejová: C17H33COOH 1b/ Glycerol: CH2OH – CHOH – CH2OH

5 Rozdělení tuků podle původu
Živočišné tuky Rostlinné tuky 3 Zdroje 5 Zdroje 4 6 7

6 Úkol 2: Zdroje tuků Podle snímku 5 napiš, jaké jsou zdroje
živočišných a rostlinných tuků:

7 Kontrola úkolu 2 Zdroje živočišných tuků: mléko, maso
Zdroje rostlinných tuků: slunečnice, řepka olejka

8 Skupenství tuků Podle skupenství lze tuky rozdělit na
pevné (máslo, sádlo) a kapalné neboli oleje. Pevný tuk obsahuje nasycené kyseliny, olej kyseliny nenasycené. Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně cholesterolu, jenž se usazuje v cévních stěnách a způsobuje tzv. "ucpávání cév . Rostlinné oleje se ztužují, čímž získáme pevné margaríny (Hera, Stella, Rama). Úkol 3: Jaký je rozdíl mezi nasycenou a nenasycenou kyselinou? 8

9 Kontrola úkolu 3 Nasycená kyselina neobsahuje v uhlíkovém
řetězci žádné násobné vazby . Nenasycená kyselina obsahuje v uhlíkovém řetězci dvojné nebo trojné vazby .

10 Vlastnosti tuků Skupinová práce:
Pozorujte vlastnosti stolního oleje – barvu, skupenství, zápach. Pak nalijte trochu oleje do zkumavky s vodou a do zkumavky s benzinem. Protřepejte a pozorujte. A B C A/ Olej B/ Voda + olej C/ Benzin + olej

11 Úkol 4: Vlastnosti stolního oleje
Svá pozorování zapište do tabulky: Látka Barva Skupenství Zápach Rozpustnost voda benzin

12 Kontrola úkolu 4 Látka Barva Skupenství Zápach Rozpustnost voda benzin
Olej nažloutlá kapalné bez zápachu ne ano

13 Význam tuků Tuky jsou důležitou složkou potravy. Chrání organismus před ztrátou tělesné teploty, usnadňují vstřebávání vitamínů a podílejí se na tvorbě hormonů. Měly by však tvořit jen 30 – 35% denní dávky živin. Rostlinné tuky jsou obsaženy v olejích, semenech, oříšcích. Živočišné tuky jsou máslo a sádlo. Obsaženy jsou v masných i mléčných výrobcích. Obsah tuků v potravinách Potravina 100g Tuk (g) Brambory 0,2 Čokoláda mléč. 32,1 Jablka 0,5 Mrkev syrová Olej stolní 98,2 Párky 16,7 Pomeranče Sýr Eidam 15,3 Vejce 11,0

14 Úkol 5: Obsah tuků v potravinách
Který druh potravin má v tabulce na snímku 13 nejméně tuku?

15 Kontrola úkolu 5 Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.

16 Vosky Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů. U rostlin je lze najít na povrchu těla v tenké ochranné vrstvě (kutikula), která je chrání před vysycháním a průnikem choroboplodných zárodků, u živočichů obvykle v srsti, kde brání jejímu promáčení. Včelí vosk slouží včelám k ukládání medu a pylu a vývoji včelího plodu.

17 Vosky rostlinné a živočišné
11 9 12 10 13 Vosky živočišné ↑

18 Úkol 6: Výskyt vosků v přírodě
Podle snímku 16 napiš: a/ Jak se nazývají dvě známé rostliny pokryté vrstvou vosku? b/ Jak se jmenuje včelí produkt a vosk obsažený v srsti ovcí ( výroba mastí)?

19 Kontrola úkolu 6 a/ Rostliny pokryté vrstvou vosku :
voskovka (obr.9) a aloe (obr. 10). b/ Včelí produkt je včelí vosk (obr. 11), vosk obsažený v srsti ovcí je lanolin (obr. 12).

20 Co se vyrábí z vosku? E901 Úkol 7: Napiš, co se vyrábí z vosku: 14 15
16 17 E901 Úkol 7: Napiš, co se vyrábí z vosku:

21 Kontrola úkolu 7 Svíčky, krémy na boty, masti, lyžařské
vosky, přísada do potravin E901, leštidla na nábytek.

22 Úkol 8: Shrnutí učiva: Tuky jsou …… vyšších mastných kyselin a ……… .
Zdrojem rostlinných tuků je ………. a ….. olejka. Podle skupenství lze tuky rozdělit na ….. a kapalné neboli ….. . Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně ……….. . Tuky nejsou rozpustné ve …., zato jsou dobře rozpustné v ……. . Vosky lze u rostlin najít na …… těla, u živočichů obvykle v ….., popřípadě slouží včelám k ukládání …., pylu a vývoji včelího plodu.

23 Kontrola úkolu 8 Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu . Zdrojem rostlinných tuků je slunečnice a řepka olejka. Podle skupenství lze tuky rozdělit na pevné a kapalné neboli oleje. Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně cholesterolu. Tuky nejsou rozpustné ve vodě, zato jsou dobře rozpustné v benzinu. Vosky lze u rostlin najít na povrchu těla, u živočichů obvykle v srsti, popřípadě slouží včelám k ukládání medu, pylu a vývoji včelího plodu.

24 Seznam použitých obrázků:
Obrázek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 2, 3: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 4: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 7: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 9: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license na www: Obrázek 10: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 11: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 12: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www: Obrázek 13, 16: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 14: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www: Obrázek 15: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 17: Dostupný pod licencí public domain na www: Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor


Stáhnout ppt "Lipidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google