Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Tuky Mgr. Lenka Fasorová
2
Tuky přírodní nízkomolekulární látky
důležitá a nepostradatelná složka potravy
3
Rozdělení tuků podle původu
rostlinné tuky – slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej živočišné tuky – máslo, sádlo, rybí tuk
4
Rozdělení tuků podle původu
rostlinné tuky živočišné tuky
5
Rozdělení tuků 2. podle skupenství
pevné, popř. mazlavé – estery kyseliny palmitové a stearové - máslo, sádlo, lůj kapalné - estery kyseliny olejové a dalších nenasycených vyšších karboxylových kyselin - slunečnicový, řepkový, olivový olej, rybí tuk
6
Rozdělení tuků podle skupenství
pevné kapalné
7
Funkce tuků v organismu
termoizolační funkce ochrana vnitřních orgánů zásobní funkce zdroj energie – uvolňují dvakrát více energie než sacharidy jsou v nich uloženy vitamíny rozpustné v tucích E A D K
8
Tuky a výživa denní dávka tuků pro dospělého člověka
60 – 80 g ( v závislosti na tělesné námaze) průměrná spotřeba na jednoho člověka 135 g nadbytek tuků ve stravě – obezita nedostatek tuků ve stravě – zdravotní problémy – nedostatek esenciálních nenasycených mastných kyselin – linolové, linolenové … nejtěžší člověk světa vážil 485 kg
9
Cholesterol látka obsažená v tucích savců způsobuje aterosklerozu
graf –přehled množství cholesterolu (mg/kg) v potravinách Vejce Máslo Sýry Játra Drůbež Vepřové maso Hovězí maso (libové)
10
DÚ: Proč je pro člověka nebezpečná obezita?
Jaké zdravotní komplikace způsobuje? Sestav týdenní jídelníček, ve kterém je obsažena denní dávka tuků pro člověka. V čem spočívá nebezpečí zvýšené hladiny cholesterolu v krvi?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.