Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
červen VY_32_INOVACE_TOS_080301 ZÁKLADNÍ KLASIFIKACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Dopřát si něco výjimečného, oddechnout si po stresujícím všedním dni, tento malý sen se nejlépe splní za přispění skleničky sektu či jiného šumivého vína. obr. 1

3 Základní klasifikace vín
TICHÁ VÍNA PERLIVÁ VÍNA ŠUMIVÁ VÍNA obr. 2

4 TICHÁ VÍNA Do této kategorie spadají všechny nápoje, které známe pod označením víno. Tiché víno se lisuje z rozdrcených hroznů jedné odrůdy, případně odrůd vícerých. Poté se víno nechá jednou vykvasit, přičemž vzniká alkohol (9-14 % objemu) přírodní oxid uhličitý (CO2), který ovšem na konci kvasného procesu vyprchá. Tlak v láhvi u tichého vína (měřeno při 20 °C) je méně než 1 bar.

5 PERLIVÁ VÍNA Rovněž tato vína pocházejí z jednoho jediného druhu révy (např. Proseeco) nebo z více druhů. Minimální obsah alkoholu činí u perlivých vín 7 %. CO2 je výsledkem jednoho nebo dvou kvašení. Je ovšem také povoleno přidávat CO2 do vína uměle. U hotového produktu činí tlak uvnitř láhve 1-2,5 baru. Na německých etiketách najdeme označení Perlwein, na anglických Semi sparkling wine, na francouzských Vin pétillant a na italských Vino frizzante. obr. 3

6 ŠUMIVÁ VÍNA Obsahují zpravidla směs rozličných mladých vín, která již prošla kvašením, Předepsaný minimální obsah alkoholu činí 9,5 % a tlak CO2 nejméně 3 bary. Šumivé víno získává své perlení buď pomocí speciálního procesu, nebo umělým přidáním CO2. Převážně se ovšem používá metoda sekundárního kvašení. obr. 4

7 Použitá literatura PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN

8 Citace zdrojů obr. 1: Champagne Spa Treatments [online] [cit ] . Dostupné z: obr. 2: IHNED.CZ [online] [cit ] . Dostupné z: obr. 3: EAT LOVE SAVOR Luxury Magazine [online] [cit ] . Dostupné z: obr. 4: Champagne Spa Treatments [online] [cit ] . Dostupné z:


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google