Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilBoris Fišer
1
PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní) VÝZNAM
2
PRODUKCE OVOCE A ZELENINY PŘÍMÝ KONZUM ZPRACOVÁNÍ - KONZERVACE využití sklizených plodin prodloužení údržnosti překlenutí sezónnosti zachování nutriční a senzorické kvality VYUŽITÍ
3
OVOCE A ZELENINA VE VÝŽIVĚ VYSOKÝ OBSAH VODY – nízký obsah hlavních živin nízký energetický obsah VÝZNAMNÝ ZDROJ VITAMÍNŮ, MINERÁLNÍCH LÁTEK, VLÁKNINY LÁTKY SE SPECIFICKÝMI FYZIOLOGICKÝMI ÚČINKY KONTAMINANTY - těžké kovy, agrochemikálie
4
FYZIOLOGICKY AKTIVNÍ LÁTKY POZITIVNÍ ÚČINKYvitamíny, karotenoidy pektiny flavonoidy sirné sloučeniny fytoncidy NEGATIVNÍ ÚČINKYkyanogenní glykosidy šťavelany dusičnany glykoalkaloidy strumigeny alegreny
5
OVOCE PLODY VYTRVALÝCH KULTURNÍCH NEBO PLANĚ ROSTOUCÍCH ROSTLIN POŽIVATELNÉ V ČERSTVÉM NEBO UPRAVENÉM STAVU VYSOKÁ KYSELOST TEKUTÉHO PODÍLU (ŠŤÁVY) – pH<4,3
6
ROZDĚLENÍ OVOCE JÁDROVÉ – jablka, hrušky, kdoule PECKOVÉ – se slupkou neojíněnou, ojíněnou, plstnatou DROBNÉ – jahody, bobuloviny, složené peckovice, lesní plody SKOŘÁPKOVÉ – ořechy, madle, kaštany VINNÁ RÉVA JIŽNÍ OVOCE – citrusy, banány
7
PRODUKCE OVOCE SPOTŘEBA V ČR 70 kg/os/rok DOPORUČENÁ SPOTŘEBA80 – 100 CELKOVÁ SKLIZEŇ OVOCE 400 000 t 50 mil. ovocných stromů a keřů DOVOZ 300 000 t 200 – 250 000 t jižní ovoce 50 % banány
8
PRODUKCE OVOCE PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ NA CELKOVÉ SKLIZNI jablka 63 % rybízy6,3 % hrušky 5,8 % švestky 5,7 % jahody 4,2 % třešně 3,7 % PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVÁNO80 000 t 67 000 t jablka
9
ZELENINA RŮZNÉ ČÁSTI ROSTLIN VYTRVALÝCH NEBO JEDNOLETÝCH, RESP. DVOULETÝCH S RŮZNÝM STUPNĚM FYZIOLOGICKÉ AKTIVITY POŽIVATELNÉ V ČERSTVÉM NEBO UPRAVENÉM STAVU NÍZKÁ KYSELOST ŠŤÁVY
10
ROZDĚLENÍ ZELENIN KOŠŤÁLOVÉ - zelí, kapusta, květák, kedlubna SALÁTOVÉ, LISTOVÉ - salát, špenát, čekanka ŘAPÍKOVÉ, STONKOVÉ - reveň, chřest KOŘENOVÉ - mrkev, celer, červená řepa, ředkev CIBULOVÉ - cibule, česnek, pór PLODOVÉ TYKVOVITÉ - okurky, dýně LILKOVITÉ - rajče, paprika LUSKOVÉ - hrášek, fazolka OBILOVINY - kukuřice NAŤOVÉ - petržel, pažitka, kopr
11
PRODUKCE ZELENINY SPOTŘEBA V ČR 84 kg/os/rok DOPORUČENÁ SPOTŘEBA100 – 120 košťálová 31 %, plodová 29 % listová 3 %, lusková 1 % CELKOVÁ SKLIZEŇ ZELENINY572 000 t 35 000 ha pěstitelských ploch hlavní plodiny zelí, mrkev, cibule
12
PRODUKCE ZELENINY DOVOZ 255 000 t rajčata, okurky, melouny, paprika, cibule PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVÁNO146 000 t 53 000 t zelí DOVOZ ZPRACOVANÉ ZELENINY47 000 t RYCHLENÁ ZELENINA4500 t 20 ha skleníků rajčata, okurky, papriky
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.