Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast: Mikroprocesorová technika Téma: Atmel AVR – konfigurace pinů Ročník: 4. Datum vytvoření: listopad 2012 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Nastavení vstupů a výstupů Atmel AVR. Materiál inovativním způsobem zužuje vztah mezi teoretickou a praktickou výukou. Je určen pro praktická cvičení na výukových panelech. Bohatá fotografická dokumentace, vlastní schémata a výstřižky získané pomocí nástroje Windows 8 provázejí žáka krok za krokem úzce specializovaným tématem a usnadňují jeho porozumění. Multimediální výuka se stává názornější a podporuje zájem a aktivitu i u slabších žáků. Metodický pokyn:  Prezentace je primárně určena pro výklad v hodině, v odborném výcviku tvoří vhodný doplněk při odborných instruktážích před zahájením praktických činností, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Mikroprocesory Atmel AVR
Konfigurace I/O na vývojové desce.

3 Mikroprocesory Atmel AVR
konfigurace I/O Na vývojové desce nastavte piny RA jako vstupy a RB jako výstupy, Piny RB propojte s LED. LED 0-3 budou svítit, LED 4-7 budou zhasnuté.

4 Mikroprocesory Atmel AVR
konfigurace I/O Programátor Presto propojte s vývojovou deskou podle obrázku:

5 Mikroprocesory Atmel AVR
konfigurace I/O V programu Bascom AVR vytvořte nový soubor. Napište hlavičkový soubor, který budete stále používat, proto si soubor pojmenujte a uložte. Překladač si pomocí hlavičkového souboru provede vnitřní konfiguraci procesoru.

6 Mikroprocesory Atmel AVR
konfigurace I/O Za hlavičkový soubor začněte psát vlastní program. Text za apostrofem překladač nevidí a slouží jako poznámka pro programátora.

7 Mikroprocesory Atmel AVR
konfigurace I/O Poté program přeložte pomocí tlačítka Napište tělo programu

8 Mikroprocesory Atmel AVR
programátor ASIX V programu ASIX UP vyberte přeložený HEX soubor.

9 Mikroprocesory Atmel AVR
programátor ASIX V záložce součástka vyberte rodinu AVR a v ní ATmega644.

10 Mikroprocesory Atmel AVR
programátor ASIX Nastavte konfiguraci pojistek: Neměnit !!! Vypnout dělič frekvence Zvolit krystalový oscilátor

11 Mikroprocesory Atmel AVR
programátor ASIX Přepište program z PC do procesoru. Zvolte při prvním programování Při následujících programováních stejné součástky volte tuto možnost (vnitřní konfiguraci procesoru již máte nastavenou). Po úspěšném naprogramování budou LED svítit podle zadání.

12 Použité zdroje: Návod k použití EvB 4.3 v4 [on line] [cit ] Dostupné z: VÁŇA, Vladimír. Mikrokontroléry ATMEL AVR – programování v jazyce Bascom. 1. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 2004, 143 s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Peter Podoba.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google