Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2 Finanční gramotnost AUTOR:Müllerová TEMATICKÁ OBLAST:Matematika NÁZEV DUMu:Pojištění POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu:19 KÓD DUMu:DM_FIN_MAT_19 DATUM TVORBY:10.8.2013 ANOTACE (ROČNÍK):Prezentace určena pro 4. ročník gymnázií(oktáva). prezentace seznamuje studenty s různými druhy pojištění a varuje před uzavíráním nesmyslných životních pojištění. Dále poukazuje na penzijní pojištění a na modelovém příkladu ukazuje jaké jsou jeho výhody.Myslím si, že jde o velmi aktuální prezentaci.

2 Pojištění

3 Pojištění dnes „frčí“. Prakticky si dnes můžete pojistit téměř cokoliv. Existují pojišťovny, které vás pojistí i proti špatnému počasí na vaší dovolené, nebo si můžete pojistit třeba kočku proti úmrtí i šperky uložené v ložnici, ale asi se vám bude jen těžko sjednávat pojištění domu v blízkosti řeky. Nejen, že vám ho nebude chtít žádná pojišťovna pojistit, ale vy ho pravděpodobně ani neprodáte.

4 K tématu pojištění patří řada pojmů, které si nejprve zopakujeme. Pan K vlastní auto, které běžně používá. V tomto případě musí mít pan K zaplaceno …………………. Pan J také vlastní auto, ale bydlí v lokalitě, kde se rozvodňují řeky a kde se krade, tudíž si pro ochranu svého auta sjedná …………………...... Pan Z vlastní dům, ve kterém bydlí jeho rodina. Pan Z bude mít patrně sjednáno a zaplaceno …………………......................... Pan F má dvě děti školou povinné. Dcera dělá závodně sportovní gymnastiku a syn závodí na kole. V tomto případě bude dobré, budou-li mít obě děti sjednané …………………..... Hlavní náplní pravidelné práce pana M jsou opravy střech, fasády kostelů … prostě výškové práce. Jeho zaměstnavatel pro něho sjednal …………………..... Téměř každý občan naší republiky starší 30 let ví, že ve stáří už stát pro něho nebude mít žádné peníze a proto si uzavře …………………..... Hitem dnešní společnosti se stalo pojištění, které vás má pojistit proti smrti či invaliditě či trvalým následkům. Jedná se o …………………... Poznámka: Povinné ručení správně pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je povinné a je z něho hrazena škoda, kterou jste zbůsobili druhému, kdežto havarijní pojištění je pojištění vašeho vozu např. proti krádeži, poničení, ale i odcizení atd. Poznámka: Životní pojištění zejména investiční se dnes stalo jakousi módou a spousta pojišťovacích agentur jako například OBV, AWID, Partners, Fincentrum z něho má nehorázné zisky a doslova oškubává lidi. Poznámka: Vzhledem k absolvovaným školením vás důrazně varuji před zkreslenými informacemi o investičním životním pojištění ze strany pojišťovacích agentů. havarijní pojištění povinné ručenípojištění domu a domácnosti úrazové pojištění rizikové pojištění penzijní připojištění životní pojištění havarijní pojištění povinné ručenípojištění domu a domácnosti úrazové pojištění rizikové pojištění penzijní pojištěníživotní pojištění

5 Dalším varováním je nezaplatit pojistné. Je spousta lidí, kteří mají nějakou pojistku, ale protože třeba už ani nevědí na co, řeknou si, tak to nebudeme platit. Sepsáním smlouvy o pojistném se zavazujete k pravidelné úhradě a tím, že nezaplatíte, porušujete smlouvu, což může mít i horší následky než jen obrovské penále.

6 Penzijní pojištění garantuje státní příspěvek od roku 2013 až po vložení měsíční částky 300 Kč. Do roku 2013 to bylo i z nižších částek. Hodnoty státního příspěvku pak s vyšší částkou stoupají, i když maximální výše státního příspěvku za 1 rok může být 2 760 Kč viz. tabulka: A teď už zase budeme počítat: měsíční příspěvek účastníkastátní příspěvek 100 – 200 Kč0 Kč 300 – 399 Kč90 Kč 400 – 499 Kč110 Kč 500 – 599 Kč130 Kč 600 – 699 Kč150 Kč 700 – 799 Kč170 Kč 800 – 899 Kč190 Kč 900 – 999 Kč210 Kč 1 000 Kč230 Kč

7 Pan K si ve svých 40 letech začal spořit na penzi právě penzijním připojištěním. Peníze z penzijního připojištění mohou být vyplaceni účastníkovy po 60 letech věku. Pan K je aktivní člověk a tak si plánuje po 60 letech v době pracovního volna cestovat. Rád by absolvoval několik cest v hodnotě 30 tisíc korun. Chtěl by navštívit Aljašku, Amazonii, podívat se do Skandinávie, do Mexika atd. Pan K zvolil nejvýnosnější formu penzijního připojištění a tak si měsíčně spoří 1 000 Kč. Vypočítejte: a) Kolik Kč bude mít u penzijního fondu pan K v 60 letech? b) Kolik Kč získal pan K za dvacet let státu? c) Kolik cest bude moci pan K podniknout? Příklad 1

8 vložené peníze pana K: státní příspěvek: celkový součet: počet cest: Pan K bude moci podniknout téměř 10 cest s průměrnými výdaji 30 000 Kč.

9 Příklad 2: Jak by vypadala situace, kdyby pan K volil nejnižší státní příspěvek tj. 90 Kč měsíčně? vložené peníze pana K: státní příspěvek: celkový součet: počet cest: V tomto případě by si pan K mohl dovolit jen 3 cesty s průměrnými výdaji 30 000 Kč. Poznámka: Uvedené částky nejsou přesné, protože každý z penzijních fondů (v naší republice jich je okolo 10) má ještě nějaké procentuální zhodnocení podle počtu klientů, podle nákladů atd. Částky by byly pravděpodobně vyšší.

10 Zdroje: Vlastní (z absolvovaných školení a vlastních výpočtů) osobní finanční poradce


Stáhnout ppt "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google