Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vzdělávací obor: Svět práce
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.13 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Kynuté pečivo Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky s pracovním postupem při přípravě pečiva vhodného k dekoraci velikonočního stolu. Metodické zhodnocení: Obrazová forma pracovního postupu pomáhá zvláště žákům méně zkušeným, vede k rozvoji jemné motoriky , fantazie a tvůrčích schopností. Využito SP-PP 6.B Autorem materiálu a všech jeho částí je Ivana Skalická
2
Kynuté velikonoční pečivo
Svět práce Příprava pokrmů 6.ročník Lze využít i pro společné pečení tříd 1. stupně s dopomocí žáků 2.stupně.
3
Potřebujeme suroviny 1:
Na těsto: Hladká mouka Cukr moučka Mléko Hera (jiný žlutý tuk) Vejce Droždí (= kvasnice)
4
Potřebujeme suroviny 2:
Na dokončení před pečením: Vejce rozšlehané s mlékem Na zvířátka: Nové koření Hřebíček
5
Potřebujeme pomůcky 1: Kuchyňskou váhu
6
Potřebujeme pomůcky 2: Na přípravu těsta: Velkou mísu Menší misku
Vařečku Lžíci Odměrku Nůž
7
Pracovní postup - těsto 1:
Příprava kvásku: Do misky rukou rozdrobíme droždí (=kvasnice). Přidáme vrchovatou lžíci cukru moučka.
8
Pracovní postup - těsto 2:
Kvásek: Odměříme 100 ml mléka. Vlijeme do misky. Vše promícháme. Necháme vykynout na teplém místě (nebo v mikrovlnné troubě).
9
Pracovní postup - těsto 3:
Připravíme: Mouku Cukr Sůl
10
Pracovní postup - těsto 4:
Odvažování: Odvážíme 950g hladké mouky a 400g cukru.
11
Pracovní postup - těsto 5:
Míchání: Odváženou mouku a cukr promícháme vařečkou v míse se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek.
12
Pracovní postup - těsto 6:
Příprava tuku: V kastrolku rozpustíme na ploténce spuštěné na třetinový výkon 150g Hery (jiného žlutého tuku).
13
Pracovní postup - těsto 7:
Do důlku uprostřed surovin v míse přilijeme vykynutý kvásek, rozpuštěný tuk, 300 ml mléka a 2 vejce předem rozbitá do misky. Tuk nesmí být horký, aby nespařil kvásek.
14
Pracovní postup 8: Zpracování těsta: Nejprve vařečkou suroviny promícháme a spojíme. Pak dlouhými tahy vařečkou propracujeme, až se těsto nelepí na mísu ani na vařečku. Těsto v míse podsypeme trochou mouky, ve které ho obalíme. Pak můžeme vypracování dokončit rukama tak, že od středu nahoře bochánek těsta natahujeme a dospod zabalujeme, abychom ho provzdušnili. Vznikne vláčné těsto, které odložíme kynout.
15
Pracovní postup – beránek 1:
Na pomoučeném válu rozkrájíme vykynuté těsto na 3 stejné části. 1.část těsta: Válečkem vyválíme z jedné části asi půl cm tlustý oválek.
16
Pracovní postup – beránek 2:
Druhou část rozpůlíme. Z poloviny vyválíme dva 1 cm silné válečky. Válečky ohneme a přitlačíme je k oválku.
17
Pracovní postup – beránek 3:
Kraje válečků nakrojíme půl centimetru, aby vznikla kopýtka. Druhou půli z 2.části těsta rozdělíme na 4 dílky, z jednoho dílku vyválíme kratší váleček a připevníme ocásek.
18
Pracovní postup – beránek 4:
Z dalších dvou dílků válečkem vyválíme placičku. Z ní vytvarujeme přiměřeně velkou hlavu a připevníme ji.
19
Pracovní postup – beránek 5:
Ze zbývajícího kousku vymodelujeme rohy. Přitlačíme je na horní část hlavičky.
20
Pracovní postup – beránek 6:
Rohy stočíme a konce přitlačíme k hlavě.
21
Pracovní postup – beránek 7:
Zbylé těsto (=poslední třetina) rozválíme na válečky. Pokrájíme je na stejné kousky.
22
Pracovní postup – beránek 8:
Kuličky přitlačíme špejlí a vtlačíme oči ze hřebíčku (=koření). V dlani vyválíme kuličky a položíme je na hlavičku.
23
Pracovní postup – beránek 9:
Z válečku a kuliček vytvarujeme tlamu a nozdry. Ze zbývajících dílků vyválíme a špejlí přitlačíme kuličky jako vlnu.
24
Pracovní postup – beránek 10:
Beránka přeložíme na pomaštěný plech. Zdeformování při přenášení beránka můžeme zabránit tím, že ho tvarujeme na papíru na pečení nebo přímo na plechu.
25
Pracovní postup – beránek 11:
Směsí beránka potřeme. V misce promícháme vejce se 100 ml mléka.
26
Pracovní postup – beránek 11:
Pečení: Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dozlatova.
27
Správné upečení Beránek je zvláště v dolní části nedopečený.
Tyto tvary jsou připálené.
28
Pracovní postup – motýl 1:
Vyválíme dlouhé válečky 1 cm silné.
29
Pracovní postup – motýl 2:
Naznačíme si polovinu válečků a konce válečků proti sobě stočíme. V polovině přehneme a stlačíme k sobě.
30
Pracovní postup – motýl 3:
Přiložíme obě části k sobě a stlačíme.
31
Pracovní postup – motýl 4:
Širší konec nakrojíme. Vyválíme kousek těsta do tvaru mrkve.
32
Pracovní postup – motýl 5:
Rozkrojené konce vytáhneme a ztenčíme. Přiložíme na spojené válečky, zploštíme a přitlačíme špejlí.
33
Pracovní postup – motýl 6:
Přeneseme na pomaštěný plech, vytvarujeme tykadla. Dále pokračujeme stejně jako u beránka.
34
Pracovní postup – ptáček 1:
Silnější konec necháme v dlani, slabší otočíme kolem ukazováčku. Kousek těsta vyválíme do tvaru mrkve.
35
Pracovní postup – ptáček 2:
Do vzniklého otvoru vložíme i prostředníček a táhneme prsty od sebe, tím otvor zvětšíme. Otvorem prostrčíme slabší konec válečku těsta.
36
Pracovní postup – ptáček 3:
Protažený konec vytáhneme do špičky, tím vznikne zobáček. Vtlačíme oči ze hřebíčku, druhý konec válečku zploštíme.
37
Pracovní postup – ptáček 4:
Položený ocásek roztáhneme do šířky. Nožem stejnoměrně nakrojíme.
38
Pracovní postup – ptáček 5:
Přeneseme na pomaštěný plech a dotvarujeme. Dále pokračujeme stejně jako u beránka.
39
Pracovní postup – věnec 1:
1 váleček odložíme stranou, pak krajní přeložíme přes prostřední. Vyválíme 4 stejně dlouhé válečky.
40
Pracovní postup – věnec 2:
Krajní váleček z druhé strany přeložíme přes prostřední. Stejně pokračujeme, strany po jednom přeložení střídáme.
41
Pracovní postup – věnec 3:
Po přeložení stáhneme válečky k sobě, aby spletení bylo pravidelné. Konce stlačíme k sobě do špičky.
42
Pracovní postup – věnec 4:
Válečky spleteme po celé délce. Konce opět stlačíme k sobě.
43
Pracovní postup – věnec 5:
Stočíme do kolečka. Konce spojíme k sobě.
44
Pracovní postup – věnec 6:
Odložený váleček vložíme do věnce, v místě spojení přeložíme. Část vyčnívající zpod věnce přeložíme přes druhou.
45
Pracovní postup – věnec 7:
Konce postupně svážeme tak, jako zavazujeme kličku na botách.
46
Pracovní postup – věnec 8:
Věnec přeložený na pomaštěný plech ještě dotvarujeme. Jiná možnost je mašli pouze naskládat na sebe.
47
Dále pokračujeme natíráním a pečením stejným postupem jako u beránka.
Dokončení: Dále pokračujeme natíráním a pečením stejným postupem jako u beránka.
48
Kraslice Kohoutci a kuřátka
Podle vlastní fantazie můžeme vyrobit i další na Velikonoce vhodné tvary. Kraslice Kohoutci a kuřátka
49
Otázky přípravné a dokončovací práce
1. Co uděláme před začátkem práce na přípravě kteréhokoli pokrmu? 2. Čím přípravu pokrmu zahájíme? 3. Na co dbáme během celé kuchyňské úpravy surovin? 4. Co provádíme s použitými pomůckami? 5. Čím zakončíme práci v kuchyni? 6. Pokus se vytvarovat nějakou dekoraci z kynutého těsta podle vlastní fantazie.
50
Odpovědi přípravné a dokončovací práce
1. Před začátkem práce na pokrmu si umyjeme ruce vodou a mýdlem a osušíme je. 2. Přípravu pokrmu zahájíme shromážděním potřebných surovin a pomůcek. 3. Během celé kuchyňské úpravy surovin dbáme na pořádek a čistotu na pracovišti. 4. Použité pomůcky, které už nebudeme pro přípravu pokrmu potřebovat, odkládáme do dřezu, nebo stranou na linku, aby nepřekážely a dále se neznečišťovaly. 5. Práci zakončíme pečlivým umytím nádobí a úklidem kuchyňské linky a jejího okolí.
51
Zdroje V prezentaci jsou použity vlastní fotografie,
recept a zkušenosti přenášené v naší rodině z generace na generaci ústním podáním. Děkuji své babičce Marii Smetanové ( † 1974 ) za trpělivost při jejich předávání. Ivana Skalická
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.