Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaké máme alternativy k MS Office Lehce informační prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaké máme alternativy k MS Office Lehce informační prezentace."— Transkript prezentace:

1 Jaké máme alternativy k MS Office Lehce informační prezentace

2 Proč něco měnit ?? kancelářský balík firmy Microsoft kancelářský balík firmy Microsoft –formáty DOC a XLS jsou dnes standardem, jimž jen tak něco konkurovat nemůže. Samotným MS Office pak již ano. –Kdo z nás může dá za sadu několika programů několik tisíc korun (cena Office XP se pohybuje okolo 17000 Kč) pouze pro domácí použití? Asi nikdo, to si je raději nechá u někoho vypálit. Proto několik firem přišlo s nabídkou kancelářského balíku zdarma. Více nebo méně však trpěly chybami, zejména pak (ne)kompatibilitou s MS Office. Proto několik firem přišlo s nabídkou kancelářského balíku zdarma. Více nebo méně však trpěly chybami, zejména pak (ne)kompatibilitou s MS Office.

3 Software 602 Kde se vzal? Kde se vzal? –Software602 je původně česká počítačová firma. českápočítačováčeskápočítačová –V roce 1989 vznikl v Československu při Svazarmu počítačový klub s registračním číslem „602“. Tímto číslem označovali své produkty, například textový editor T602 a manažer souborů M602. 1989ČeskoslovenskuSvazarmuT602M6021989ČeskoslovenskuSvazarmuT602M602 –Po sametové revoluci mohla být založena firma. Neboť produkty 602 používalo půl miliónu uživatelů, rozhodli se zachovat jméno. Dnes má firma zákazníky z 200 zemí celého světa. sametové revolucisametové revoluci –Časopisy Computer World, PC World a CHIP uváděli produkty Software602 s prestižními oceněními Křišťálový disk na výstavě Invex. V roce 1998 byly 602Pro Servers doporučovány na COMDEXu s testem CRN. A Information Week udělil ocenění „WHAT'S HOT“. Computer WorldPC WorldCHIPKřišťálový diskInvex1998COMDEXuInformation WeekComputer WorldPC WorldCHIPKřišťálový diskInvex1998COMDEXuInformation Week –V roce 1999 uvolnil Software602 první produkty pod Unlimited User License policy. V roce 2000 byl vydán zdarma úplně první kancelářšký balík FREE OFFICE SUITE pro komerční i nekomerční užití. Dnes má tuto alternativu k Microsoft Office zaregistrováno přes 2 miliony uživatelů, o čemž přinesly zprávu CNN, US Today, Forbes a TechTV. 19992000Microsoft OfficeCNNForbesTechTV19992000Microsoft OfficeCNNForbesTechTV –V roce 2003 vyšla nová verze LAN SUITE s vestavěným firewallem a podporou pro antivirus. V roce 2004 byl přidán Bayesovský spam filter a filtr webu pro přístup k Internetu. 2003firewallemantivirus2004spamwebuInternetu2003firewallemantivirus2004spamwebuInternetu

4 602Office garantuje funkčnost nejlepšího alternativního kancelářského balíku k MS Office OpenOffice.org doplněnou o komerční licenci personálního databázového systému. garantuje funkčnost nejlepšího alternativního kancelářského balíku k MS Office OpenOffice.org doplněnou o komerční licenci personálního databázového systému. Obsahuje následující aplikace: Obsahuje následující aplikace: –textový editor Writer, –tabulkový procesor Calc, –editor grafiky a obrázků Draw, –prezentační program Impress –relační databázi 602SQL, kterou ocení všichni nároční a pokročilí uživatelé. To vše za zlomek ceny MS Office a navíc s možností provozu na operačním systému Windows i Linux. To vše za zlomek ceny MS Office a navíc s možností provozu na operačním systému Windows i Linux.

5 Hlavní rysy 602Office Přesvědčí vysokou úrovní kompatibility s většinou rozšířených typů kancelářských dokumentů. Jeho aplikace tak zajišťují bezproblémovou spolupráci, výměnu a sdílení dokumentů s uživateli kancelářského balíku MS Office. Přesvědčí vysokou úrovní kompatibility s většinou rozšířených typů kancelářských dokumentů. Jeho aplikace tak zajišťují bezproblémovou spolupráci, výměnu a sdílení dokumentů s uživateli kancelářského balíku MS Office. Umožňuje plnohodnotný provoz na operačních systémech Windows i Linux. Volba mezi oběma operačními systémy je jen na Vás. Pro změnu se můžete podle potřeby rozhodnout i kdykoli v budoucnu bez nutnosti pořízení nové licence. Umožňuje plnohodnotný provoz na operačních systémech Windows i Linux. Volba mezi oběma operačními systémy je jen na Vás. Pro změnu se můžete podle potřeby rozhodnout i kdykoli v budoucnu bez nutnosti pořízení nové licence. Poskytuje výstup do široce přijímaného formátu PDF z každé aplikace a připravuje prezentace v multimediálním formátu Macromedia Flash (SWF). Poskytuje výstup do široce přijímaného formátu PDF z každé aplikace a připravuje prezentace v multimediálním formátu Macromedia Flash (SWF). Obsahuje kontrolu pravopisu v řadě jazyků. Obsahuje kontrolu pravopisu v řadě jazyků. Umožňuje rychlejší a efektivnější práci díky dokonalé integraci všech aplikací a unifikovaným základním nástrojovým lištám a příkazům v nabídkách. Umožňuje rychlejší a efektivnější práci díky dokonalé integraci všech aplikací a unifikovaným základním nástrojovým lištám a příkazům v nabídkách. Je dodáván formou RTU licence (RTU = Right to Use, neboli právo na používání). Je dodáván formou RTU licence (RTU = Right to Use, neboli právo na používání).

6

7 Kde se vzal OpenOffice.org ?? Předchůdcem OpenOffice.org (dále jen OO) byl balík StarOffice. Předchůdcem OpenOffice.org (dále jen OO) byl balík StarOffice. Před pěti lety vydala firma Sun poslední verzi 5.2, která ještě byla freeware a o něco později oznámila, že verze 6.0 bude za peníze. Zároveň ale uvolnila část zdrojových kódů pro licenci GNU a vznikla tak "organizace" OO, která již delší dobu tento freeware balík vyvíjí. Před pěti lety vydala firma Sun poslední verzi 5.2, která ještě byla freeware a o něco později oznámila, že verze 6.0 bude za peníze. Zároveň ale uvolnila část zdrojových kódů pro licenci GNU a vznikla tak "organizace" OO, která již delší dobu tento freeware balík vyvíjí. Po mnoha betaverzích a 18 měsíčním vývoji byla 1.5.2002 uvolněna verze 1.0. Po mnoha betaverzích a 18 měsíčním vývoji byla 1.5.2002 uvolněna verze 1.0. OpenOffice.org 1.1 - textový procesor, tabulkový procesor, prezentační nástroj a ještě více. OpenOffice.org 1.1 - textový procesor, tabulkový procesor, prezentační nástroj a ještě více.

8 CO OO 1.0 obsahuje? standardní verze instalace standardní verze instalace –Textový editor OO Writer - základní kámen každého kancelářského balíku, alternativa MS Word –Tabulkový kalkulátor OO Calc - tabulky, tabulky, tabulky... bez nich by to nebyl kancelářský balík, alternativa MS Excel –Tvůrce prezentací OO Impress - prezentovat se dá vše a tento nástroj je právě k tomu, alternativa MS PowerPoint –Nástroj pro malování OO Draw - bitmapový grafický nástroj –OO HTML Editor - WYSIWYG editor pro snadnou tvorbu HTML stránek, alternativa MS Front Page –Editor rovnic OO Math - sázení rovnic pro snadnější použití v dokumentech, alternativa MS Editor rovnic

9 OpenOffice 1.1 Textový procesor Textový procesor –OpenOffice.org Writer je plně vybavený textový procesor. Mocné nástroje Navigátor a Stylista umožňují snadné změny ve formátování dokumentu. Úplný popis aplikace naleznete na stránkách produktu: Úplný popis aplikace naleznete na stránkách produktu: –http://www.openoffice.org/product/ Tabulkový procesor Tabulkový procesor –OpenOffice.org Calc poskytuje plnou funkčnost tabulkového procesoru, včetně velikého množství statistických a vědeckých funkcí, pivotní tabulky a grafy.

10 OpenOffice 1.1 Prezentační nástroj Prezentační nástroj –OpenOffice.org Impress je rozsáhlý prezentační nástroj, který umožňuje vytváření a úpravování diagramů a obrázků přímo v rámci programu. Kresby a diagramy Kresby a diagramy –OpenOffice.org Draw je kreslící nástroj podporující jak vektorové, tak bitmapové obrázky. Mocný nástroj Spojnice umožňuje vytváření komplexních diagramů a grafů.

11 OpenOffice 1.1 Přístup k databázím Přístup k databázím –S databázovými nástroji v OpenOffice.org mohou uživatelé snadno přistupovat k datům a vyhodnocovat je, vytvářet komplexní zprávy nebo používat hromadnou korespondenci z databáze zákazníků. Je podporováno mnoho databázových systémů s otevřeným kódem i komerčních. Kompatibilita s Microsoft Office Kompatibilita s Microsoft Office –OpenOffice.org je schopen načítat a zapisovat soubory Microsoft Office. To uživatelům umožňuje otevírat a ukládat soubory Wordu, Excelu a PowerPointu na jejich upřednostňované platformě, vč. Windows, Linuxu a Solarisu.

12 OpenOffice 1.1 Export do PDF jedním klepnutím Export do PDF jedním klepnutím –OpenOffice.org 1.1 zavádí funkci exportu do PDF jedním klepnutím, která vám umožní snadno vytvářet PDF soubory bez potřeby dodatečného software. Tato funkce dělá ze sdílení dokumentů ve standardním formátu "pouze pro čtení" triviální záležitost. Export do formátu Macromedia Flash (.SWF) Export do formátu Macromedia Flash (.SWF) –OpenOffice.org teď může prezentace a výkresy exportovat do formátu Macromedia Flash (.swf). Tím pádem je možné prohlížet prezentace i v obyčejném webovém prohlížeči s nainstalovaným zásuvným modulem Flash.

13 OpenOffice 1.1 OpenOffice.org 1.1 mohou používat postižení lidé, kteří mají například zhoršený zrak. OpenOffice.org 1.1 mohou používat postižení lidé, kteří mají například zhoršený zrak. –OppenOffice.org 1.1 poskytuje režim s vysokým kontrastem a ve spojení s dalšími nástroji je dokonce možné používat speciální vstupní zařízení Podpora mnoha původních jazyků Podpora mnoha původních jazyků Otevřený formát souborů XML Otevřený formát souborů XML –Pro bežné uživatele to znamená, že obsah dokumentů bude i nadále přístupný, i kdyby OpenOffice.org zanikl. Nahrávání maker Nahrávání maker

14 OpenOffice 1.1 Cizí doplňky Cizí doplňky –Nový rámec pro doplňky a nový nasazovací nástroj (utilita "pkgchk") umožňují vývojářům snadno začlenit nové komponenty a cizí doplňky do existující instalace OpenOffice.org. XML souborový filtr XML souborový filtr –Oblíbený způsob využití XML souborového filtru je podpora nových XML souborových fotmátů Microsoft Office 2003. ActiveX prvek ActiveX prvek –umožnuje prohlížení dokumentů OpenOffice.org v okně prohlížeče (Internet Explorer) Podpora souborových formátů DocBook a PDA Podpora souborových formátů DocBook a PDA –uživatelům umožní nosit dokumenty s sebou na svých Palm Pilotech a Pocket PC Integrace MySQL Integrace MySQL –databáze s otevřeným kódem může být použita pro hromadnou korespondenci a vytváření zpráv

15 Závěr OO dle stránek přiznivců Kdo nemá legální kancelářský balík MS Office, je pro něj OO jako udělaný Kdo nemá legální kancelářský balík MS Office, je pro něj OO jako udělaný Pro mnohé je snadnější používat OO namísto MS Office, protože neobsahuje zbytečné funkce a naopak umí to, co je v kanceláři potřeba (hlavně OO Writer nabízí lepší vlastnosti pro formátování nežli MS Word). Pro mnohé je snadnější používat OO namísto MS Office, protože neobsahuje zbytečné funkce a naopak umí to, co je v kanceláři potřeba (hlavně OO Writer nabízí lepší vlastnosti pro formátování nežli MS Word). Instalace se rozhodně vyplatí. Zatím má MS Office některými řešeními navrch, ale v budoucnu dávám větší šance OO. Instalace se rozhodně vyplatí. Zatím má MS Office některými řešeními navrch, ale v budoucnu dávám větší šance OO.

16

17 Srovnání Windows Windows, Linux, Solaris pouze Windows a Mac Multiplatformnost dostatečná velmi dobře zpracovaná dostatečná, pomocníkNápověda snadné relativně snadné (velmi podobné MS Office) díky lokalizaci dostatečná Snadnost použití velmi velké, ale některé chybí velmi velké, vesměs užitečné velmi velké, mnohé nikdy nepoužijeme Množství funkcí ano (pouze MS Office, ale nedokonale) anone Podpora konkurenčních formátů český produktano ano (nápověda pokulhává) Lokalizace do češtiny 0 Kč cca 17000 KčCena 602Pro PC SuiteOpenOffice.org Microsoft Office 2000/XP

18 TextMaker - nová odlehčená alternativa MS Wordu pro Linux? Na obzoru se rýsuje další alternativní word procesor pro platformu Linux. Pochází z dílny německé společnosti SoftMaker a v budoucnu by jej měla doprovodit sada dalších nástrojů, takže výsledkem by měl být plnohodnotný "Office" balík. Zatím je k dispozici druhá beta verze textového procesoru TextMaker Na obzoru se rýsuje další alternativní word procesor pro platformu Linux. Pochází z dílny německé společnosti SoftMaker a v budoucnu by jej měla doprovodit sada dalších nástrojů, takže výsledkem by měl být plnohodnotný "Office" balík. Zatím je k dispozici druhá beta verze textového procesoru TextMaker Výhody, nevýhody Výhody, nevýhody –Hlavní výhodou TextMakeru budou nízké nároky na hardware a příjemné ovládání. Naopak nevýhodou pro našince prozatím bude neúplná podpora českého jazyka - onen trochu neobratný výběr CE fontů, absence českého slovníku, vzorů dělení slov a thesauru. plnohodnotný SoftMaker Office (komerční), který poběží na platformách MS Windows (verze Windows 95 a vyšší), Windows CE a Linux. plnohodnotný SoftMaker Office (komerční), který poběží na platformách MS Windows (verze Windows 95 a vyšší), Windows CE a Linux.SoftMaker OfficeSoftMaker Office Po dokončení portace TextMakeru pro Linux bude následovat Linuxová verze tabulkového procesoru (PlanMaker), databáze (DataMaker) a také kompletní systém pro správu dokumentů (groupwarové řešení). SoftMaker Office bude mít všechny vlastnosti verzí pro platformy Microsoft Windows. Po dokončení portace TextMakeru pro Linux bude následovat Linuxová verze tabulkového procesoru (PlanMaker), databáze (DataMaker) a také kompletní systém pro správu dokumentů (groupwarové řešení). SoftMaker Office bude mít všechny vlastnosti verzí pro platformy Microsoft Windows.

19 Co je to Linux ? Linux je voľne šíriteľný viacužívateľský a viacprocesový (multiuser a multitasking) UNIXTM operačný systém. Linux je voľne šíriteľný viacužívateľský a viacprocesový (multiuser a multitasking) UNIXTM operačný systém. Veľmi dobre solupracuje s existujúcimi operačnými systémami ako Microsoft, Novell a Apple, a vyniká podporou sieťového prostredia, svojou stabilitou, množstvom aplikácií, širokou škálou prostriedkov pre prácu s Internetom a v neposlednom rade cenou - je zadarmo. Veľmi dobre solupracuje s existujúcimi operačnými systémami ako Microsoft, Novell a Apple, a vyniká podporou sieťového prostredia, svojou stabilitou, množstvom aplikácií, širokou škálou prostriedkov pre prácu s Internetom a v neposlednom rade cenou - je zadarmo. Tento OS spája stabilitu a overené postupy UNIXu s množstvom aplikačných programov a veľmi živou vývojovou základňou. Tento OS spája stabilitu a overené postupy UNIXu s množstvom aplikačných programov a veľmi živou vývojovou základňou.

20 Je Linux bezpečný? Linux je oveľa bezpečnejší ako by sa na prvý pohľad zdalo. Linux je oveľa bezpečnejší ako by sa na prvý pohľad zdalo. –Tento fakt pramení z vlastnej podstaty voľne šíriteľného softwaru. –Ako aj vlastné Linuxovské jadro, tak aj 99% aplikácií je k dispozícii v zdrojovom kóde. To umožňuje nielen kontrolu toho, čo vlastne program robí, ale pomôže veľmi ľahko lokalizovať chyby a bezpečnostné diery. –Keď sa objaví problém, prípadne nejaká bezpečnostná diera, riešenie je k dispozícii väčšinou behom niekoľkých hodín, maximálne dní. – Na posilnenie bezpečnosti je k dispozícii veľké množstvo programov: od bezpečnostných WWW serverov, cez rôzne šifrujúce utility, PGP, až po širokú škálu bezpečnostných scannerov, ktoré vám pomôžu postarať sa i o ďalšie, menej vybavené počítače. –Väčšina distribúcií obsahuje Firewall, pomocou ktorej môžete zabezpečiť vašu sieť pred nežiaducimi návštevníkmi a môžete filtrovať IP adresy. Bezpečné vzdialené prihlásenie zase zabezpečí ssh. –Väčšina distribúcií obsahuje Firewall, pomocou ktorej môžete zabezpečiť vašu sieť pred nežiaducimi návštevníkmi a môžete filtrovať IP adresy. Bezpečné vzdialené prihlásenie zase zabezpečí ssh.

21 Čo sú to distribúcie Linuxu a aké sú k dispozícii? Paralelným vývojom Linuxu v rôznych vývojových tímoch po celom svete vznikli rôzne verzie, tzv. distribúcie. Paralelným vývojom Linuxu v rôznych vývojových tímoch po celom svete vznikli rôzne verzie, tzv. distribúcie. Distribúcia Linuxu je Linuxové jadro a rozsiahly súbor programov, spojený inštalačným programom. Inštalačný program vás povedie celou inštaláciou, dá vám možnosť si vybrať príslušné programové balíky a dbá na to, aby boli zachované väzby medzi jednotlivými komponentami systému. Distribúcia Linuxu je Linuxové jadro a rozsiahly súbor programov, spojený inštalačným programom. Inštalačný program vás povedie celou inštaláciou, dá vám možnosť si vybrať príslušné programové balíky a dbá na to, aby boli zachované väzby medzi jednotlivými komponentami systému. Existuje veľa distribúcií, líšia sa väčšinou inštalačným programom (jeho vzhľadom, zložitosťou,...), spôsobom ako sú jednotlivé programové balíky uložené a väčšinou aj umiestnením niektorých konfiguračných súborov. Existuje veľa distribúcií, líšia sa väčšinou inštalačným programom (jeho vzhľadom, zložitosťou,...), spôsobom ako sú jednotlivé programové balíky uložené a väčšinou aj umiestnením niektorých konfiguračných súborov.

22 Příklady distribucí 1. RedHat Prepracovaná distribúcia spracovaná firmou RedHat. Momentálne táto distribúcia je aj najrozšírenejšia. Obsahuje jednoduchý a užívateľsky priateľský grafický inštalačný program vrátane automatickej detekcie hardwaru a nastavenie grafického prostredia X Windows systému. Obsahuje veľa silných nástrojov na správu siete a multi-užívateľského systému. RedHat umožňuje ľahký udate a upgrade systému. Táto distribúcia má aj silne komerčnú verziu Enterprise, ku ktorej firma RedHat poskytuje profesionálne služby. RedHat Prepracovaná distribúcia spracovaná firmou RedHat. Momentálne táto distribúcia je aj najrozšírenejšia. Obsahuje jednoduchý a užívateľsky priateľský grafický inštalačný program vrátane automatickej detekcie hardwaru a nastavenie grafického prostredia X Windows systému. Obsahuje veľa silných nástrojov na správu siete a multi-užívateľského systému. RedHat umožňuje ľahký udate a upgrade systému. Táto distribúcia má aj silne komerčnú verziu Enterprise, ku ktorej firma RedHat poskytuje profesionálne služby. RedHatEnterprise RedHat Enterprise RedHat Mandrake Táto distribúcia bola založená na RedHate a dá sa povedať, využíva všetky výhody RedHat Linuxu. Je viac zameraná na domáce desktop využitie, ale má všetky nástroje potrebné pre výkonný server. Vyznačuje sa veľkým množstvom aplikačných programov. Pomocou aplikácie Mandrake Control Center z jednoho miesta môžete nakonfigurovať a sledovať celý systém. Mandrake Táto distribúcia bola založená na RedHate a dá sa povedať, využíva všetky výhody RedHat Linuxu. Je viac zameraná na domáce desktop využitie, ale má všetky nástroje potrebné pre výkonný server. Vyznačuje sa veľkým množstvom aplikačných programov. Pomocou aplikácie Mandrake Control Center z jednoho miesta môžete nakonfigurovať a sledovať celý systém.

23 Příklady distribucí 2. Debian Jedna z najstarších distribúcií a asi jediná, ktorá nemá komerčnú verziu. Táto distribúcia je určená hlavne pre serverové systémy. Inštalácia a konfigurácia tejto distribúcie vyžaduje hlbšie znalosti, ale na druhej strane dáva väčšiu voľnosť pri konfigurácii. Distribúcia je textovo orientovaná. Debian Jedna z najstarších distribúcií a asi jediná, ktorá nemá komerčnú verziu. Táto distribúcia je určená hlavne pre serverové systémy. Inštalácia a konfigurácia tejto distribúcie vyžaduje hlbšie znalosti, ale na druhej strane dáva väčšiu voľnosť pri konfigurácii. Distribúcia je textovo orientovaná. S.u.S.E. Distribúcia S.u.S.E. je jednou zo silne komerčne založených distribúcií. Vyznačuje sa rýchlou a jednoduchou inštaláciou a veľkým množstvom aplikačných programov. S.u.S.E. Distribúcia S.u.S.E. je jednou zo silne komerčne založených distribúcií. Vyznačuje sa rýchlou a jednoduchou inštaláciou a veľkým množstvom aplikačných programov.


Stáhnout ppt "Jaké máme alternativy k MS Office Lehce informační prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google