Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
2
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Zpracovali : Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová Tereza Bláhová Petr Studík
3
Hlad a hladomor Hlad = pocit vyvolaný nedostatkem potravy, vyvolávající potřebu jíst Zdravý člověk může přežít při dostatku tekutin okolo 50 dní bez příjmu potravy (samotný pocit hladu se dostavuje již po několika hodinách od posledního přijímání jídla) Na světě zemře každý den přibližně lidí hlady a to převážně v chudých rozvojových zemích. Lidé masově umírají nejen podvýživou, ale jsou také mnohem více náchylní různým chorobám Hladomor = označení pro hromadné vymírání obyvatelstva na určitém území v důsledku dlouhodobého hladovění
4
Příčiny: důsledky přírodních katastrof
sucho živelná pohroma infekční onemocnění klíčových plodin a další úmyslné vyvolání – nejdrastičtějším případem je hladomor, který Stalinova vláda uměle vyvolala ve 30. letech v oblastech SSSR, kdy zahynuly milióny lidí během válek
5
Situace ve světě 1,02 miliardy lidí trpí na zemi hladem, denně umírá hlady více než lidí jen asi 15 milionů lidí, kteří trpí podvýživou, pochází z rozvinutých zemí Nejhůře postižené oblasti: Asie a Oceánie subsaharská Afrika Latinská Amerika a Karibik Blízký východ a sever Afriky
7
Důsledky hladovění Kwashiorkor=syndrom těžkého nedostatku bílkovin a nedostatečného přívodu energie; nerozšířenější druh podvýživy na světě Marasmus=nedostatečná výživa, dlouhodobé hladovění (nedostatek všech živin) Avitaminóza=je chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitamínu nedostatek vit C -> kurděje nedostatek vit A -> šeroslepost, noční slepota, vysychání rohovky Nedostatek thiaminu (vit B1) -> beri-beri nedostatek niacinu (vit B3) ->belagra Nedostatek kobalaminu (vit B12) -> anémie (chudokrevnost) nedostatek vit D -> rachitida(křivice)
8
Jak zabránit nedostatku jídla?
snížit populační růst hospodaření s přírodními zdroji podpora zemědělství od vyspělých zemí zvýšit výrobu potravin (zvlášť pak zajistit její rovnoměrnější rozdělování a ochranu potravin před škůdci, zejména hlodavci) Humanitární pomoc od světových organizací: OSN (Organizace spojených národů) WHO(WorldHealthOrganization) FAO (Food and Agriculture Organization) WFP (World Food Programme) UNICEF(Dětský fond OSN)
9
Jaké plodiny by mohly mohly pomoci ?
Žlutá rýže –obsahuje karoteny a vit. A Tritikále -„žitovec“- vysoký výnosový potenciál
10
Zdroje : http://helena.xixao.com/afrika-a-hlad/ www.wikipedia.cz
11
KONEC děkujeme
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.