Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor): KČ 3. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast: Přílohy a doplňky k pokrmům na objednávku Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění učiva přípravy a technologických postupů příloh a doplňkům k pokrmům na objednávku Šablona číslo materiálu: III/
2
Přílohy a doplňky k minutkovým pokrmům
3
Charakteristika příloh
rozhodující činitel při volbě příloh je podle charakteru minutky nejběžnější přílohy: brambory, rýže upravená různými způsoby zelenina na přírodní způsob, zeleninové saláty studené a teplé omáčky, speciální omáčky pochoutková másla, pečivo www. commons wikimedia.cz
4
Přílohy z rýže Tepelná úprava:
Dušená, vařená s různými doplňky a přísadami (koření, šunka, žampióny, sýr, zelenina) podle doplňků nazýváme např. rýže se žampióny, kari rýže(indická) www. commons wikimedia.cz
5
Přílohy z brambor Tepelná úprava: Vařením, opékáním, smažením:
Hranolky, lupínky, sláma,( pommes frites, chips) Krokety, americké brambory www. commons wikimedia.cz
6
Saláty ze syrové a vařené zeleniny:
K lehce stravitelným pokrmům můžeme podávat saláty spojené majonézou (Francouzský salát) K těžce stravitelným pokrmům(smaženým) podáváme saláty s marinádou ( jednoduchý bramborový salát) Masové druhy salátů(vlašský, drůbeží, humrový) Zásadně nepodáváme k masitým minutkovým pokrmům www. commons wikimedia.cz
7
Omáčky Podáváme k méně výrazným pokrmům,mohou být teplé nebo studené
K lehce stravitelným pokrmům podáváme studené majonézové omáčky (tatarská, bernská) K těžce stravitelným pokrmům podáváme speciální studené omáčky(camberland – brusinková: Brusinkový kompot, červené víno, hořčice, pomerančová a citrónová šťáva, pepř, cukr, sůl) Vinaigrette: studený vývar, sůl, ocet, cukr, hořčice, nasekaná pažitka, uvařené vejce natvrdo,nakrájené okurky,cibule, olej vše zamíchat www. commons wikimedia. org
8
Pochoutková másla je to směs másla, koření a doplňků
Podáváme k pokrmům připravovaných na roštu grilu Hovězí masa: hořčicové, křenové, pažitkové, petrželové máslo Telecí maso: bylinkové máslo Vepřové maso: křenové, hořčicové, karotkové máslo Technologický postup: rozměklé máslo spojíme s přísadami(např. nasekané bylinky, sůl),vytvarujeme do válečku, zabalíme do potrav. folie a necháme ztuhnout v chladnu, při podávání krájíme ozdobným nožem
9
Pochoutková másla www. commons wikimedia. org
10
Obložení Jsou to doplňky, které tvoří vlastní pokrm
Podle jejich charakteru je pokrm pojmenován Obložení sestavujeme z brambor, zeleniny, rýže, hub Tyto složky svou chutí, barevností vytvářejí gastronomický celek jednotlivých druhů pokrmů www. commons wikimedia. org
11
Použité zdroje www. commons wikimedia.org.
Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.