Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní seminář mládeže 2004 „Mládež a politika v Evropě“  Mezinárodní seminář mládeže 2004 byl pořádán Evropskou unií ve spolupráci s durynským městem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní seminář mládeže 2004 „Mládež a politika v Evropě“  Mezinárodní seminář mládeže 2004 byl pořádán Evropskou unií ve spolupráci s durynským městem."— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní seminář mládeže 2004 „Mládež a politika v Evropě“  Mezinárodní seminář mládeže 2004 byl pořádán Evropskou unií ve spolupráci s durynským městem Gera 11.-22. října 2004.  Projektu se účastnili zástupci (ve věku mezi 15 a 18 lety) z České republiky, Polska, Litvy, Rumunska a samozřejmě z Německa jakožto hostitelské země.  Seminář měl za cíl informovat o různých aktuálních tématech jako je politika mládeže, kultura, možnosti vzdělávání v rámci EU, zařízení pro volný čas, …  Každou zemi reprezentovalo 8 vybraných studentů ze středních škol.  Komunikačním jazykem byly němčina a angličtina.

2 Exkurze do Erfurtu 14. 10. 2004 jsme se vypravili do metropole Durynska. Erfurt je poklidné univerzitní město, jež na nás dýchalo svou tajuplností křivolakých uliček, mohutností chrámů i nesporně bohatou minulostí. Erfurt se pyšní rozmanitostí stavebních stylů, v nichž bylo zbudováno mnoho historicky cenných domů. Gotika, renesance ani secese mu nejsou cizí. V durynském hlavním městě pobývala také řada významných osobností, jako například Napoleon Bonaparte, Johann Wolfgang Goethe či známý německý reformátor Martin Luther. Erfurt nás okouzlil, i když jsme zde pobyli jen krátce.

3 Návštěva Zemského sněmu v Erfurtu  Náš každodenní program se skládal z přesně stanovených aktivit, návštěv orgánů a organizací, jež měly co do činění s politickými, hospodářskými a sociálními otázkami.  Porovnávali jsme řešení některých problémů v zemích, z nichž studenti pocházeli.  Absolvovali jsme prohlídku durynského zemského sněmu a následně i besedu s představiteli polických stran.  Naším následujícím cílem se stalo Evropské informační centrum, kde jsme se účastnili přednášky, jejíž hlavním úkolem bylo zvýšit naši informovanost o výhodách a postojích EU. Obzvláště zdůrazňovány byly možnosti studia v rámci Evropské unie.  Měli jsme k dispozici velké množství písemných materiálů.

4 Brusel – centrum Evropy „Hlavní město Evropské unie“ nás uvítalo pestrobarevností vlajek, jež nám mávaly na pozdrav. Velkolepost metropole ještě zvýraznilo osvětlení pamětihodností i významných staveb. Z architektonického hlediska nás velice zaujala budova Evropské komise, ačkoliv jsme neměli možnost ji navštívit. Dopolední výlet na známé bojiště poslední Napoleonovy bitvy u Waterloo nás ani v nejmenším neunavil. Ještě nám přebývalo mnoho energie k prohlídce města, nakoupení suvenýrů, pohledů a krajek, jimiž je Brusel proslulý. Jediné, co jsme opomenuli, byla ochutnávka pravých belgických pralinek.

5 Evropský parlament  Naše poslední bruselské vzpomínky patří právě Evropskému parlamentu, po jehož zhlédnutí jsme se vypravili na desetihodinovou cestu zpět do Gery.  Exkurzi jsme zahájili přednáškou, která nám poskytla informace ohledně nejdůležitějších orgánů EU.  Dozvěděli jsme se, že je značně nepraktické a velmi drahé vydržovat dvě sídla parlamentu. I když se ve Strassburgu konají pouze plenární zasedání (a to pouze jednou měsíčně), náklady spojené s dopravou a ubytováním poslanců samozřejmě neblaze zasahují do rozpočtu EU.  V parlamentu v současnosti zasedá 732 poslanců, jejichž zasedací pořádek je sestaven nikoli dle národnosti, nýbrž podle politických stran.  Velkou úlohu při fungování parlamentu hrají tlumočníci, bez jejichž práce by dorozumívání bylo obtížné.

6 Kulturní a sportovní vyžití  V průběhu pobytu jsme měli možnost si i aktivně zasportovat - badminton a stolní tenis byly osvěžením těla i duše.  Prezentace jednotlivých zemí příjemně zpestřovaly seminář. Získali jsme nejen množství nových informací, ale došlo také na ochutnávky národních jídel a nápojů.  Naše prezentace byla připravena svědomitě. Jak je možné vidět na fotografii, pro zaujmutí publika jsme záměrně zvolili poutavou formu. V plzeňských krojích jsme vystoupili s českým národním tancem – polkou.  Námi přednášená fakta byla prokládána fotografiemi a videozáznamy, které se ostatním velmi líbily.  Celkově nás seminář obohatil o mnoho kamarádů, informací, zážitků a zároveň nám rozšířil naše obzory i jazykové znalosti.

7 Na závěr  Semináře se z naší školy zúčastnili studenti: Eliška Šmídlová z 3. A, Eliška Polcarová z oktávy A a Adam Bohunčák z oktávy B.  Pedagogický dozor zajišťovala Mgr. Alena Vyčítalová.  Celý projekt byl následně mediálně zpracován formou filmu, časopisu a fotografií.  Tuto prezentaci zpracovala Eliška Polcarová.


Stáhnout ppt "Mezinárodní seminář mládeže 2004 „Mládež a politika v Evropě“  Mezinárodní seminář mládeže 2004 byl pořádán Evropskou unií ve spolupráci s durynským městem."

Podobné prezentace


Reklamy Google