Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DENNÍ A NOČNÍ HODNOST PLANET

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DENNÍ A NOČNÍ HODNOST PLANET"— Transkript prezentace:

1 DENNÍ A NOČNÍ HODNOST PLANET
Jiří Kubík EUKARPIE 2013

2

3

4 Ptolemaios, Tetrabiblos
Ptolemaios, Tetrabiblos, 7. O denních a nočních planetách Podobně, poněvadž ze dvou nejviditelnějších intervalů, které určují čas, je den více mužský kvůli svému teplu a aktivní síle a noc více ženská díky své vlhkosti a svému daru odpočinku, stalo se tudíž tradicí, že Měsíc a Venuše jsou noční, Slunce a Jupiter denní a Merkur podobně jako dříve obojí – denní, když je jitřenkou, a noční jako večernice. Každému z rodů také přísluší dvě destruktivní hvězdy, avšak v tomto případě ne podle principu podobných povah, ale právě naopak; když se totiž hvězdy stejného druhu spojí s hvězdami se stejnou povahou, vzroste jejich užitečný vliv, ale jestliže se spojí nepodobné hvězdy s hvězdami destruktivními, zruší se největší část jejich škodlivé síly. Proto je studený Saturn přiřazen horku dne a suchý Mars vlhkosti noci, protože takto každý z nich dosahuje správného poměru v dané kombinaci a je řádným členem svého rodu, který představuje umírněnost.

5

6 Maternus Sledujte také, pokud je horoskop denní, kolik planet je v denní hodnosti a kolik planet má potěšení v noci. Pokud denní planety v denním horoskopu jsou v důležitých nebo v rohových domech, předpovídají velký nárůst štěstí. Pokud jsou ale v denním horoskopu v důležitých domech či v rohových domech noční planety, znamená to nekončící neštěstí a neustálé katastrofy. V nočním horoskopu je tomu naopak. Jan Kefer – Praktická astrologie 37. Důležitý je ohled na denní či noční zrození a denní či noční planety. Denní planety jsou Slunce, Jupiter, Saturn a Uran, noční Luna, Mars a Neptun. Merkur a Venuše jsou denními, předcházejí-li o 20 st. Slunce. Jinak jsou nočními. 38. Stojí-li při denním zrození většina planet nad obzorem, je to příznivým znamením. Jsou-li pod obzorem, je to znamení nepříznivé. Na V. dům se však toto pravidlo nevztahuje. Při denním zrození působí více kladné znamení a denní planety, zvláště východní. 39. Stojí-li při nočním zrození většina nočních planet nad horizontem, je to dobré znamení. Opak nastává, jsou-li pod obzorem mimo V. dům. Při nočním zrození působí více záporná znamení a noční planety, zvl. západně.

7 JUDr. Jiří Kubík

8 JUDr. Jiří Kubík

9 SOUVISLOSTI Helénští astrologové hodnotili pozici planety v domě i v závislosti na tom, jaké planety se nacházely na hlavních osách Jupiter s Venuší dávali pozici příznivější význam, Saturn s Marsem negativní, zejména pokud byli mimo svoji hodnost (v denním horoskopu Mars na ose, v nočním Saturn) JUDr. Jiří Kubík

10 Merkur jako jitřenka a večernice A co transsaturny?
JUDr. Jiří Kubík 10

11

12 Jan Kefer – Praktická astrologie
Jan Kefer, Praktická astrologie str. 207, Luna v VIII. domě. Při nočním zrození postavení velmi šťastné. Možnost manželství s vdovou. Při dobrém ozáření: dědictví, zisk, velké věno, k Jupiteru: bohatství, vyznamenání, sláva. Maternus říká, že pokud je přibývající Luna v tomto domě v nočním horoskopu a není v aspektu k neblahým planetám, Jupiter je vůči ní v dobrém aspektu a nachází se ve svém vlastním znamení, nebo ve znameních Venuše, Merkura a Jupitera, předpovídá velké štěstí, velké bohatsví, velkou slávu, pozemskou moc a výjimečné uznání ve světě. Podobně jí hodnotí Pavel Alexandrijský.

13 Julius Firmicus Maternus, Matheseos Libri VIII
Julius Firmicus Maternus, Matheseos Libri VIII, str. 82 1. Mars na ASC v nočním horoskopu v mužském znamení přinese vojáky. Při jeho ranním východu bez aspektů Jupitera přináší temné bojovníky, spíše vysoké, ochotných dát více než dostávají. Jejich vystupování je časté a jejich aktivity jsou často sledovány veřejností. 2. Ale pokud je v noci ASC v Beranu nebo v mužských znameních, Mars je v tom samém znamení jako Jupiter se kterým je v konjunkci a nebo je v dobrém aspektu k Jupiteru, bude činit vůdce ve válce, kterým byla svěřena celá armáda a moc nad životem a smrtí. 3. Mars na ASC ve dne činí muže troufalými, vychytralými, tuláky, nestálými v každém směru, neschopnými dokončit co zamýšleli; cokoliv podniknou, odpluje z jejich rukou a jejich odkaz je zničený. Také ztratí jejich živobytí, jejich ženy a děti, nic není zachráněno z jejich dědictví po otci, kterého ztratí v mladém věku.

14

15 Maternus – k Marsu Ve všech horoskopech je dobré, pokud jsou Venuše s Jupiterem v dobrém aspektu k Marsu z jakéhokoliv domu. Útoky Marsu tak budou slabší, mírněny jinými planetami. Musíme vždy doufat, že Mars se nebude nacházet na hlavní ose v denním horoskopu. JUDr. Jiří Kubík

16 Julius Firmicius Matternus, Matheseos Libri VIII, str. 93
Slunce v desátém domě ve Střelci v denním horoskopu nebo ve Lvu činí krále, generály, guvernéry, konzuly nebo prokonzuly – všechny, kteří zdědili jejich pozici od jejich otců. Tato pozice přináší úspěch jenom po překážkách, nebezpečích nebo nemocech, pokud je Mars na hlavní ose.

17

18

19

20 Julius Firmicius Maternus, Matheseos Libri VIII, sr. 114
Pokud se Luna nachází v desátém domě, to je na MC, v nočním horoskopu ve znameních ve kterých je příznivá nebo povýšena, dorůstá a je chráněna prospěšnými aspekty Jupitera, bude činit velké císaře a silné vládce s mocí nad životem a smrtí. Také vytváří regulerně zvolené konzuly... Měsíc ve dne na MC dává průměrné horoskopy v životě i ve všech činnostech.

21

22 Luna Luna se v jakémkoliv domě projevuje lépe, pokud jde o noční horoskop a pokud je přibývající (od novoluní do úplňku) Přibývající Luna se projevuje aktivně, ubývající pasivně Kefer str. 167, bod č. 57 Běží-li Luna od konjunkce k opozici se Sluncem, převládne v životě člověka objektivita. Běží –li však od opozice ke konjunkci, uplatní se subjektivita. Luna není příznivá v denních znameních a Slunce v nočních. JUDr. Jiří Kubík

23

24

25

26

27 JUDr. Jiří Kubík

28

29

30

31 JUDr. Jiří Kubík

32

33

34 LITERATURA A ZDROJE Hand, Robert: Night and Day, Planetary Sect in Astrology, Arhat 1995, Retson Crane, Joseph: Astrological Roots, The Hellenistic Legacy, Wessex 2007 Firmicius Matternus: Matheseos Libri VIII, The Astrology Center of America 2005 Kefer Jan, Praktická astrologie Jiří Kubík, DEN A NOC Hodnost planet v astrologii,

35 Děkuji za pozornost Jiří Kubík


Stáhnout ppt "DENNÍ A NOČNÍ HODNOST PLANET"

Podobné prezentace


Reklamy Google