Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

písemná práce z AJ úroveň Z zadání v ČJ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "písemná práce z AJ úroveň Z zadání v ČJ"— Transkript prezentace:

1 písemná práce z AJ úroveň Z zadání v ČJ
Writing písemná práce z AJ úroveň Z zadání v ČJ

2 Zkušební test 1. část – vypravování
Napište vypravování / povídku o své zkušenosti s cestováním v rozsahu slov. Tyto body vám mohou pomoci: místo; lidé; co se stalo; jak jste se cítili; další informace. max. 24 bodů Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu.

3 Zkušební test 2. část – návod, instrukce
Vaši rodiče mají výročí svatby a vy a váš mladší bratr jste slíbili, že uvaříte slavnostní jídlo. Napište bratrovi instrukce co má udělat v rozsahu slov. Postupujte podle bodů: uklidit kuchyň; prostřít stůl; připravit jídlo; dát vychladit pití do lednice; zapnout troubu; další informace. max. 12 bodů Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu.

4 Zkušební test 1. část – popis
Napište popis ideální školy v rozsahu slov. Postupujte podle následujících bodů: prostředí a atmosféra školy; vyučované předměty; hodiny a jejich průběh; mimoškolní aktivity; ostatní. max. 24 bodů Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu.

5 MAG Podzim 2010 – 1. část PP 1. ČÁST max. 24 bodů
Kamarád/ka z Anglie vás požádal/a o radu týkající se jeho/její budoucí dovolené v České republice. Napište mu/jí dopis v rozsahu 120–150 slov, ve kterém: sdělíte důvod, proč mu/jí píšete; poradíte 2 místa vhodná k návštěvě během pobytu; zdůvodníte, proč by je měl/a navštívit; uvedete, co by si neměl/a zapomenout zabalit s sebou a proč; popřejete, aby se mu/jí dovolená líbila. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

6 MAG Podzim 2010 – 2. část PP 2. ČÁST max. 12 bodů
Zanedlouho budete slavit narozeniny a plánujete uspořádat večírek, na který chcete pozvat několik svých anglicky mluvících přátel. Napište pozvánku v rozsahu 60–70 slov, ve které: své přátele oslovíte a pozvete je na narozeninovou oslavu; uvedete, kde a kdy se bude oslava konat a jaký program je pro ně připraven; vyjádříte, že se na ně těšíte. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

7 Ilustrační test I. sada 2011 – 1. část PP
1. ČÁST max. 24 bodů Časopis pro studenty anglického jazyka vyzval své čtenáře, aby napsali článek na téma: „My favourite place“ Autor/ka nejlepšího článku bude oceněn/a. Rozhodl/a jste se na výzvu reagovat. Napište článek v rozsahu 120–150 slov. Ve svém článku: • vysvětlete, proč jste si dané místo vybral/a (uveďte alespoň 2 důvody); • popište dané místo; • vyprávějte o jedné události, kterou jste na místě zažil/a. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

8 Ilustrační test I. sada 2011 – 2. část PP
2. ČÁST max. 12 bodů Představte si následující situaci: Trávíte část letních prázdnin studiem anglického jazyka v Anglii a na nástěnce ve škole jste objevil/a následující inzerát: FOR SALE: A PAIR OF NEW INLINE ROLLER SKATES. PRICE: £ 60 IF YOU ARE INTERESTED, PLEASE CONTACT ME AT Nabídka vás zaujala a rozhodl/a jste se na ni reagovat. Napište na uvedenou ovou adresu v rozsahu 60–70 slov, ve kterém: • uvedete, proč píšete; • zeptáte se alespoň na dvě informace, které jste se z inzerátu nedozvěděl/a; • požádáte o schůzku (kdy, kde apod.). Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

9 Ilustrační test II. sada 2011 – 1. část PP
1. ČÁST max. 24 bodů Představte si následující situaci: Právě jste se vrátil/a z dvoudenního výletu na horách. Výlet se vám velmi vydařil, i když se vám na zpáteční cestě stalo něco nepříjemného. O své zážitky se chcete podělit se svým kamarádem/svou kamarádkou z Anglie. Napište mu/jí dopis v rozsahu 120–150 slov, ve kterém: • sdělíte základní informace o výletu (kdy, kde, s kým apod.); • popíšete, co jste na výletu dělal/a; • vysvětlíte, co se na zpáteční cestě přihodilo; • zhodnotíte výlet. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

10 Ilustrační test II. sada 2011 – 2. část PP
2. ČÁST max. 12 bodů Představte si následující situaci: Anglicky mluvící kamarád/kamarádka vás pozval/a o víkendu do kina. Bohužel máte spoustu učení a nemůžete jít. Napište mu/jí v rozsahu 60–70 slov na následující ovou adresu: Ve svém u: • poděkujete za pozvání; • vysvětlíte, proč s ním/ní nemůžete jít; • navrhnete jiný termín návštěvy kina. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

11 Maturita jaro 2011 – 1. část PP 1. ČÁST, max. 24 bodů
Představte si následující situaci: Vaši anglicky mluvící přátelé Henry a Eve, se kterými jste se seznámil/a na kurzu angličtiny ve Velké Británii, k vám přijedou příští měsíc na návštěvu. Napište jim dopis v rozsahu 120 – 150 slov, ve kterém vyjádříte radost, že přijedou; navrhnete alespoň dvě aktivity, které společně podniknete, a uvedete proč; zdůvodníte, proč si myslíte, že se jim pobyt bude líbit; zeptáte se jich na podrobnosti související s jejich příjezdem. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

12 Maturita jaro 2011 – 2. část PP 2. ČÁST, max. 12 bodů
Představte si následující situaci: Ztratil/a jste knihu, kterou jste si půjčil/a od své lektorky angličtiny Maggie. Napište jí v rozsahu 50 – 70 slov, ve kterém se omluvíte, že jste knihu ztratil/a; popíšete, jak ke ztrátě došlo; navrhnete, jak jí ztrátu nahradíte. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

13 Ilustrační test maturita 2012 - ČLÁNEK
1. ČÁST, max. 24 bodů Časopis pro studenty anglického jazyka vyzval své čtenáře, aby napsali článek s názvem “A Person I Admire” o osobě, které si váží. Rozhodl/a jste se na výzvu reagovat. Napište článek v rozsahu 120–150 slov, ve kterém: představíte danou osobu; vysvětlíte, proč si dané osoby vážíte; charakterizujete ji/ho (vlastnosti, záliby, chování, apod.). Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

14 Ilustrační test maturita 2012 - OZNÁMENÍ
2. ČÁST, max. 12 bodů Představte si následující situaci: Jste na jazykovém kurzu v Anglii. Odpoledne jste si v učebně jazykové školy zapomněl/a tašku. Když jste se později do učebny vrátil/a, taška tam už bohužel nebyla. Napište oznámení na školní nástěnku v rozsahu 60–70 slov, ve kterém: uvedete kdy a kde jste tašku zapomněl/a; uvedete informace o tašce (např. vzhled, obsah); napíšete, jak vás nálezce může kontaktovat. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

15 Maturita jaro 2012 – 1. část PP 1. ČÁST max. 24 bodů
Představte si následující situaci: Nedávno jste se přestěhoval/a se svými rodiči do nového bytu/domu a chcete ho popsat kamarádce Mary z Anglie. Napište jí dopis v rozsahu 120–150 slov, ve kterém: sdělíte, proč píšete; popíšete podrobně svůj nový byt/dům a porovnáte ho s vaším bývalým bytem/domem; uvedete, co se vám na novém bydlení líbí nebo nelíbí, a vysvětlíte proč; pozvete Mary na návštěvu. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

16 Maturita jaro 2012 – 2. část PP 2. ČÁST max. 12 bodů
Představte si následující situaci: Na konci jazykového pobytu v Anglii, kterého jste se zúčastnil/a, jste si se svými spolužáky naplánovali víkendový pobyt v horách. Místo pobytu je však špatně dostupné a vy bohužel nemáte auto. Rád/a byste se proto svezl/a se svým spolužákem Johnem, který pojede vlastním vozem. Napište mu v rozsahu 60–70 slov, ve kterém: ho požádáte, zda byste mohl/a jet s ním; se zeptáte na podrobnosti odjezdu (čas, místo apod.); navrhnete, jakým způsobem si rozdělíte náklady za dopravu. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

17 Maturita podzim 2012 - ČLÁNEK
1. ČÁST, max. 24 bodů Ve vašem školním anglickém časopise byla zveřejněna následující výzva: I want to have… Write an article about something you want to have, saying why you want to have it and what difference it would make in your life. The writer of the best article will win a notebook computer. Rozhodl/a jste se soutěže zúčastnit a napsat článek v rozsahu 120–150 slov, ve kterém: napíšete, co si přejete (uvedete jednu věc nebo jedno přání); uvedete alespoň dvě informace o tom, co si přejete; vysvětlíte, proč si to přejete; popíšete, jak by vám to ovlivnilo život. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

18 Maturita podzim 2012 - VZKAZ
2. ČÁST, max. 12 bodů Představte si následující situaci: Jste na jazykovém kurzu ve Velké Británii a bydlíte na koleji. Právě se chystáte odejít na společenskou akci. Napište své/svému spolubydlící/spolubydlícímu vzkaz v rozsahu 60–70 slov, ve kterém: uvedete, na jakou akci jdete; uvedete dvě informace o akci; nabídnete mu/jí, aby také přišel/přišla na akci; uvedete důvod, proč by měl/a na akci přijít. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

19 Ilustrační test maturita 2013 – 1. část PP
1. ČÁST max. 24 bodů Chcete přispět do anglického školního časopisu. Rozhodl/a jste se napsat článek o školní akci (např. sportovní nebo kulturní akce, výlet, projektový den), které jste se zúčastnil/a se svou třídou. Napište článek v rozsahu 120–150 slov, ve kterém: uvedete, jaké akce jste se zúčastnil/a; uvedete, kdy a kde se akce konala; popíšete akci (např. účel, průběh, účastníci); napíšete, co se vám na akci líbilo nebo nelíbilo; zdůvodníte svůj názor. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

20 Ilustrační test maturita 2013 – 2. část PP
2. ČÁST max. 12 bodů Chystáte se uspořádat sraz spolužáků základní školy. Rád/a byste pozval/a i vaši bývalou britskou učitelku angličtiny paní Sally Shaw. Napište jí v rozsahu 60–70 slov, ve kterém: ji pozvete na třídní sraz; jí připomenete vaši třídu (např. škola, rok, spolužáci, společný zážitek); uvedete, kdy a kde se sraz koná; sdělíte jí, že se na ni těšíte. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

21 Maturita jaro 2013 – 1. část PP 1. ČÁST max. 24 bodů
Představte si následující situaci: Jste na letní brigádě v zahraničí. Rozhodl/a jste se napsat svému anglicky mluvícímu kamarádovi Brianovi a chcete se s ním podělit o svou zkušenost a své zážitky z brigády. Napište mu v rozsahu 120–150 slov, ve kterém: uvedete, proč píšete; uvedete alespoň tři informace o brigádě (např. typ, místo, délka); napíšete o jedné události, kterou jste během brigády zažil/a; zhodnotíte brigádu. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

22 Maturita jaro 2013 – 2. část PP 2. ČÁST max. 12 bodů
Na konci vašeho ročního studijního pobytu v Anglii chcete prodat jednu z věcí, kterou jste si v průběhu roku pořídil/a, protože si ji nemůžete odvézt domů. Rozhodl/a jste se proto napsat sdělení na internetovou sociální síť (např. Facebook). Napište sdělení v rozsahu 60–70 slov, ve kterém: uvedete, co prodáváte; popíšete věc, kterou prodáváte; sdělíte, proč věc prodáváte; uvedete, jak vás mohou případní zájemci kontaktovat. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

23 Maturita podzim 2013 – 1. část PP
1. ČÁST max. 24 bodů Váš učitel angličtiny Richard Smith se před koncem školního roku musel vrátit domů do Skotska, a tak s vámi nemohl jet na závěrečný několikadenní školní výlet. Po návratu jste se rozhodl/a, že mu o výletě napíšete. Napište dopis v rozsahu 120–150 slov, ve kterém: vyjádříte lítost, že s vámi nemohl jet; uvedete alespoň dvě informace o místě pobytu (např. ubytování, okolí); budete vyprávět o tom, co jste na výletě se svou třídou dělali; se zeptáte na jeho prázdninové plány. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

24 Maturita podzim 2013 – 2. část PP
2. ČÁST max. 12 bodů Na nástěnce ve škole jste si přečetl/a následující inzerát: English native speaker wants to learn Czech. English conversation in return. Write to Tato nabídka vás zaujala, a proto jste se rozhodl/a na inzerát odpovědět. Napište Sandře v rozsahu 60–70 slov, ve kterém: uvedete, proč píšete; se představíte (např. jméno, věk, zájmy); navrhnete, kde a jak často by se mohly hodiny konat; se zeptáte alespoň na jednu další informaci, která vás ohledně inzerátu zajímá. Nezapomeňte na formální náležitosti daného typu textu. © Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)


Stáhnout ppt "písemná práce z AJ úroveň Z zadání v ČJ"

Podobné prezentace


Reklamy Google