Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
2
příznivě ovlivňují vlastnosti krmiv, zdraví zvířat nebo jejich užitkovost
jsou doplňovány do krmiv v nepatrných dávkách (obvykle do 1 %) zvyšují využití krmiva a biologickou hodnotu a jakost živočišných produktů, zlepšují užitkovost a odolnost zvířat, podporují jejich reprodukční kondici a umožňují kontrolu reprodukce
3
Do doplňkových látek zahrnujeme:
barviva emulgátory stabilizátory zhušťující a želírující látky regulátory kyselosti enzymy mikrobiologicky účinné látky vitamíny antioxidanty mikroelementy zchutňovadla pojiva konzervanty
4
Mikrobiologicky účinné látky
1. Chemoterapeutika 2. Antikokcidika 3. Probiotika
5
Antikokcidika používané ve velkochovech drůbeže
proti propuknutí kokcidiózy se provádí imunizace kuřat živou vakcínou preventivně se používají u jehňat, telat a kožešinových zvířat
6
Probiotika Mikrobiotika
- živé mikrobiální kultury symbiotických mikroorganizmů - potlačují růst podmíněně patogenních a patogenních zárodků Probiotika enzymového typu - účinnou složku tvoří intracelulární nebo extracelulární enzymy - zlepšují stravitelnost a využitelnost živin krmiva Izokyseliny - kys. izovalerová, izomáselná a metylmáselná - jsou esenciálním růstovým faktorem pro celulolytické bakterie
7
Antioxidanty zabraňují oxidaci živin v krmivech
jde především o oxidaci látek obsahujících dvojné vazby (vitamín A, nenasycené mastné kyseliny a další) používají se především tokoferoly, kys. askorbová, etoxyquin, butylhydroxyanizol, butylhydroxytoluen a estery kyseliny gallové
8
Zchutňovadla látky pozitivně ovlivňujících vůni a chuť krmiva
povzbuzují vylučování trávicích šťáv a podporují trávení extrakty z rostlin a živočichů, éterické oleje a chemické (syntetické) sloučeniny jako umělé sladidlo se používá především sacharin, cyklamáty, sorbit, manitol, sladidla na bázi aminokyselin a podobně
9
Konzervanty látky s konzervačním účinkem založeným na principu usmrcení bakterií a plísní, případně zastavení jejich množení a růstu v krmivech látky snižující pH – organické kyseliny (kys. benzoová a její soli, kys. octová a její soli, kys. mravenčí a její soli, kys. propionová a její soli) dalšími konzervačními látkami jsou oxid siřičitý, stříbro, dusitany a dusičnany, chlór a jeho sloučeniny a mnoho dalších
10
Barviva Dělení: 1. Barviva rostlinného či živočišného původu - karotenoidy, antokyany, flavony, chlorofyl, betain, karamel…… 2. Barviva syntetická látky přidávané do krmiv, které mění nebo zintenzivňují jejich barvu
11
Emulgátory, stabilizátory, zhušťující a želírující látky
látky fyzikálně upravující konzistenci krmiv Zahušťovadla - v přítomnosti vody se mění v husté gely (želatina, škroby, deriváty celulózy, pektiny, algináty, galaktomanany, agar, arabská guma) Emulgátory - snižují povrchové napjetí látek Stabilizátory - používají se k ochraně krmiv před nežádoucími fyzikálními, případně chemickými, změnami
12
Rostlinná aditiva působením na čichové a chuťové receptory zvyšují příjem krmiva zvyšují využitelnost živin a užitkovost zvířat zvyšují kvalitu živočišných produktů (masa, vajec a mléka) nejčastěji používané jsou heřmánek, fenykl, sléz, česnek, tymián, mateřídouška, máta, dobromysl snížují zátěž prostředí cizorodými látkami - nezanechávají rezidua v živočišných produktech
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.