Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PREZENTACE ODBORNÝCH PROFESÍ A ŘEMESEL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PREZENTACE ODBORNÝCH PROFESÍ A ŘEMESEL"— Transkript prezentace:

1 PREZENTACE ODBORNÝCH PROFESÍ A ŘEMESEL
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.22/ Název projektu: Prezentace odborných profesí a řemesel Název příjemce podpory: Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, přísp.org. Název a číslo globálního grantu: CZ.1.07/1.1.22 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji II Název a číslo oblasti podpory: 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Datum zahájení realizace projektu: Datum ukončení realizace projektu:

2 VLASTIVĚDNÉ MUZEUM A GALERIE V ČESKÉ LÍPĚ

3 25 ODBORNÝCH PROFESÍ A ŘEMESEL Archeolog SKLÁŘ Entomolog Výtvarník
VLASTIVĚDNÉ MUZEUM A GALERIE V ČESKÉ LÍPĚ NABÍZÍ ŽÁKŮM ZÁKLADNÍCH ŠKOL LIBERECKÉHO KRAJE KONZULTACE ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ 25 ODBORNÝCH PROFESÍ A ŘEMESEL Archeolog SKLÁŘ Entomolog Výtvarník Geolog Fotograf Zoolog Restaurátor Historik Ekolog Etnograf Včelař Botanik Knihař Mykolog Řezbář Lesník Rybář Strážce přírody Umělecký sklenář Preparátor Umělecký kovář Správce muzejních sbírek Knihovník Kartograf

4 SKLÁŘ

5 SKLÁŘSTVÍ Sklářství je řemeslo a průmyslové odvětví,
zabývající se výrobou a zpracováním skla.

6 SKLÁŘSTVÍ Sklářství patří k nejstarším řemeslům.
K objevu skla došlo již kolem roku 3000 př. n. l.

7 SKLÁŘSTVÍ Severní Čechy jsou označovány jako „Kolébka českého sklářství“ a proto i vazba vlastivědného muzea je úzce spjata s tímto oborem.

8 SKLÁŘ je kvalifikovaný pracovník, který zhotovuje výrobky z dutého, lisovaného a technického skla.

9 NÁPLŇ PRÁCE SKLÁŘE - obecně
Klasické i moderní techniky výroby a zpracování skla. Malování, rytí, broušení, umělecké sklenářství. Výroba dřevěných forem. Obsluha sklářských strojů na výrobu užitkového skla. Tvarování výrobků ze skloviny. Seřizování, ošetřování a údržba sklářských zařízení. Obsluha lisovacích strojů. Zhotovování výrobků z technického skla (zkumavky, kapiláry, teploměry…). Foukání vánočních ozdob.

10 Pracovní činnosti skláře
Tvarování výrobků ze skloviny různými metodami a technikami. Rozfukování a foukání z volné ruky nebo do forem. Roztáčení. Nalepování. Vrstvení skel. Vytváření od ruky i vícenásobný ohřev.

11 Pracovní činnosti skláře
Zhotovování výrobků z technického skla Zkumavky, kapiláry, teploměry, včetně laboratorních, skleněné potrubí a další armatury.

12 Pracovní činnosti skláře
Tvarování sklářských výrobků uměleckého charakteru ve spolupráci s výtvarníkem a podle přání zákazníka.

13 Pracovní činnosti skláře
Foukání vánočních ozdob - z volné ruky i do forem.

14 Pracovní činnosti skláře
Seřizování, ošetřování, údržba a drobné opravy sklářských zařízení. Obsluha lisovacích strojů na výrobu skleněných a ozdobných předmětů.

15 Pracovní činnosti skláře
Klasické a moderní techniky výroby a zpracování skla: Malování Rytí Broušení Umělecké sklenářství Hutní tvarování Lehání skla Výroba dřevěných forem Obsluha sklářských strojů na výrobu užitkového skla.

16 Sklář dutého skla Sklář dutého skla zhotovuje výrobky z dutého skla.
Pracovní činnosti Ošetřování, údržba a drobné opravy sklářských zařízení. Přilepování a leštění výrobků ohněm včetně seřizování ohně. Tvarování sklářských výrobků uměleckého charakteru ve spolupráci s výtvarníkem a podle přání zákazníka.

17 Sklář dutého skla Sklář dutého skla zhotovuje výrobky dutého z skla.
Pracovní činnosti Tvarování výrobků z různých druhů skloviny vícenásobným přejímáním a podjímáním. Tvarování výrobků ze skloviny nalepováním, vrstvením skel. Tvarování výrobků ze skloviny rozfukováním a foukáním z volné ruky nebo do forem. Tvarování výrobků ze skloviny roztáčením.

18 Sklář lisovaného skla Sklář lisovaného skla zhotovuje lisované výrobky ze skla. Pracovní činnosti Mačkání na Kopalově mačkadle, rotačním mačkadle. Nabírání Lisování Dotvarování ohněm leštěných hladkých i dezénovaných, tvarově obtížných a povrchově náročných sklářských výrobků ze všech druhů sklovin.

19 Sklář lisovaného skla Sklář lisovaného skla zhotovuje lisované výrobky ze skla. Pracovní činnosti Obsluha lisovacích strojů na výrobu skleněných předmětů. Příprava forem včetně ověření funkčnosti a rozměrů prostřednictvím zkušebních výrobků. Ruční mačkání na více mačkadlech a mačkání náročných tvarů. Seřizování, ošetřování, údržba a drobné opravy sklářských strojů a zařízení.

20 Sklář technického skla
Sklář technického skla zhotovuje výrobky z technického skla. Pracovní činnosti Seřizování Ošetřování Údržba Drobné opravy sklářských strojů a zařízení

21 Sklář technického skla
Pracovní činnosti Zatavování výrobků ohněm včetně seřizování ohně. Zhotovování výrobků z technického skla, např. Zkumavky Kapiláry Skleněná potrubí Skleněné armatury

22 Brusič skla Brusič skla provádí: Broušení Leštění
Úpravu dekorací skleněných výrobků. Vybrušování nejrůznějších motivů na skle. Povrchovou úpravu vzorů skleněných výrobků.

23 Brusič skla Pracovní činnosti
Čištění, ošetřování a údržba technického vybavení. Jednoduché opravy vybavení. Chemické leštění zušlechtěného olovnatého, sodnodraselného a přejímaného skla. Přípravy lešticí lázně. Udržování lázně v potřebné koncentraci a teplotě. Kontrola pracovního procesu a výsledků práce.

24 Brusič skla Pracovní činnosti
Obrušování a vybrušování různých dekoračních motivů. Provádění vnějšího i vnitřního sámování a zavrtávání výrobků. Příprava brusných materiálů. Příprava pracovních pomůcek. Seřizování strojů a pomůcek (např. seřízení kotouče). Ruční broušení, jemnění a leštění sklářských výrobků na strojích a zařízeních.

25 Brusič skla Pracovní činnosti
Tvorba výtvarně náročných vzorů a dekorací vybrušováním skleněných výrobků na kotoučích s různými profily při využití všech technik broušení. Vybrušování plastik, reliéfů apod. Vytváření dekoračních motivů a celků. Stanovení pracovních postupů pro jednotlivé dekorační techniky. Zušlechťování skla broušením a leštěním na brousicích strojích.

26 Umělecký sklář Umělecký sklář vytváří sklářské výrobky:
Z hutnického skla ručním tvarováním do forem. Foukáním do forem. Foukáním a tvarováním skleněných plastik. Foukáním a tvarováním dekorativních předmětů volně. z ruky podle výtvarných návrhů. Spolupracuje s výtvarníkem. Využívá všech sklářských technik a technologií.

27 Umělecký sklář Pracovní činnosti
Konečná úprava uměleckořemeslných výrobků. Obsluha strojů při výrobě uměleckořemeslných výrobků. Příprava a úprava surovin a materiálů. Volba pracovních postupů pro zhotovení uměleckořemeslného výrobku. Vytváření uměleckořemeslného výrobku ručně nebo s použitím nástrojů.

28 Umělecký sklář Pracovní činnosti Příprava uměleckořemeslného záměru.
Studium podkladů. Zpracování výtvarného návrhu. Zpracování technické dokumentace. Volba materiálu. Vlastní realizace uměleckořemeslného záměru.

29 Potřebné předpoklady pro povolání SKLÁŘ
Potřebnými předpoklady pro úspěšný výkon sklářského povolání jsou nejen odborné znalosti týkající se technologie výroby a zpracování skla, ale především: Zručnost Fyzická zdatnost Estetické cítění Prostorová představivost Dobrý zrak a dech Zájem o daný obor

30 Potřebné vzdělání Nejvhodnější přípravu pro povolání:
Sklář dutého skla Sklář lisovaného skla Sklář technického skla poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru sklář, sklářské práce. Alternativou je střední vzdělání s výučním listem nebo s maturitní zkouškou v oboru výtvarné a uměleckořemeslné práce.

31 SKLÁŘ – MOŽNOSTI STUDIA – SŠ, SOŠ, VOŠ
Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Kamenický Šenov Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod Střední škola řemesel a služeb, Jablonec nad Nisou Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Valašské Meziříčí Střední průmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Nymburk Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou Obchodní akademie, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Třeboň

32 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ – SŠ, SOŠ Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor
Sklářská škola v Novém Boru jako jedinečná vzdělávací instituce nabízí kompletní vzdělávání od učebních oborů až po vyšší odbornou školu v rámci jedné školy.

33 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ – SŠ, SOŠ Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor
Vzdělávací instituce s dlouholetou tradicí a celorepublikovou působností nabízí kompletní vzdělávání od učebních oborů až po vyšší odbornou školu v rámci jedné školy. Tato škola přijímá i žáky se specifickými poruchami učení.

34 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ – SŠ, SOŠ Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor
Absolventi učebních oborů sklářské školy díky svému širšímu praktickému zaměření na rukodělnou řemeslnou zručnost získávají uplatnění ve sklářských firmách a ateliérech.

35 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ – SŠ, SOŠ Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor
Studijní obor: Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla 3-letý učební obor zakončený učňovskou zkouškou a ziskem výučního listu Během studia žáci poznají klasické i moderní techniky výroby a zpracování skla: Malování Rytí Broušení Umělecké sklenářství Hutní tvarování Fusing Lehání skla Výroba dřevěných forem. Obsluha sklářských strojů na výrobu užitkového skla.

36 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ – SŠ, SOŠ Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor
Studijní obor: Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla Výukové programy: Rytec skla Kulič skla - zaměření – broušení skla Strojník sklářského zařízení Formař Hranař skla Malíř skla Sklář - zaměření – foukání skla

37 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ – SŠ, SOŠ Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor
Studijní obor: Výtvarné zpracování skla a světelných objektů 4-letý studijní obor Zakončený maturitní zkouškou Rytí skla Hutní tvarování skla Zpracování plochého skla Malování skla Design skla Broušení skla

38 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ – SŠ, SOŠ Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor
Studijní obor: Uměleckořemeslné zpracování skla 4-letý studijní obor Zakončený maturitní zkouškou Žáci tohoto studijního oboru jsou připravováni pro výkon realizačních činností v oblasti sklářské tvorby a výroby. Především ve sféře navrhování a realizace náročných uměleckořemeslných sklářských předmětů a výrobků.

39 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ – SŠ, SOŠ Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor
Studijní obor: Tvorba uměleckého skla 3-letý studijní program Zakončený absolutoriem a ziskem titulu DiS Vzdělávací program připravuje absolventa pro vysoce kvalifikované činnosti v oblasti: Navrhování a realizace uměleckého skla. Umístění uměleckého skla do interiéru i exteriéru.

40 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ – SŠ, SOŠ Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor
Studijní obor: Od roku 2008 nabízí tato škola kromě nabídky sklářských oborů také studium všeobecného Gymnázia s novými obory: Design interiéru Předškolní a mimoškolní pedagogika

41 Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov Havlíčkova 57, příspěvková organizace
Škola přijímá i žáky se specifickými poruchami učení. Studijní obory: Výtvarné zpracování skla a světelných objektů 4-letý studijní obor s maturitou Obor rozdělen do jednotlivých zaměření: Design světelných objektů Grafický design Sklo v architektuře Aplikace ICT Malování skla Broušení skla Rytí skla Produktový design Restaurování osvětlovadel Aplikace informačních technologií

42 Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace
Studijní obory: Technologie skla 4-letý studijní obor s maturitou Průmyslový design Výtvarné zpracování skla a světelných objektů

43 Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace
Studijní obory: Design skla – specializace Broušení a tavená technika Hutní tvarování Malba a dekor Ryté a reliéfní sklo Design technickodekorativního skla a skleněných figurek Design šperku, bižuterie a módních doplňků

44 Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace
Studijní obory: Aplikovaná chemie – specializace Analytická chemie Farmaceutické substance Ochrana životního prostředí Výpočetní technika v chemii Chemická technologie Podnikový management

45 Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou, Sázavská 547 Studijní obory: Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla 3-letý učební obor zakončený učňovskou zkouškou Zisk výučního listu Brusič skla Sklář Výtvarné zpracování skla a světelných objektů 4-letý studijní obor s maturitou Hutní tvarování skla Malba skla Broušení a rytí skla

46 Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou, Sázavská 547 Studijní obory: Uměleckořemeslné zpracování skla 4-letý studijní obor s odborným výcvikem zakončený maturitní zkouškou Hutní tvarování skla Umělecké vitráže Malba skla Broušení a rytí skla

47 Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou, Sázavská 547 Studijní obory: Zkrácené studium pro získání středního vzdělání s výučním listem Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla Brusič skla 1-letý učební obor s výučním listem Sklář Nástavbové studium Úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou Sklářský průmysl 3-leté dálkové studium

48 Střední škola řemesel a služeb, Jablonec nad Nisou Smetanova 66, příspěvková organizace
Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla 3-letý učební obor zakončený učňovskou zkouškou Zisk výučního listu Denní studium Přijetí bez přijímací zkoušky

49 Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Valašské Meziříčí Zašovská 100
Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla 3-letý učební obor zakončený učňovskou zkouškou Zisk výučního listu, denní studium Užitá malba 4-letý studijní obor zakončený maturitní zkouškou, denní studium Průmyslový design Výtvarné zpracování skla světelných objektů 4-letý studijní obor zakončený maturitou

50 Střední průmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary náměstí 17
Střední průmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary náměstí 17. listopadu 12 Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla 3-letý učební obor zakončený učňovskou zkouškou Ziskem výučního listu Denní studium Přijetí bez přijímací zkoušky Zaměření Brusič skla Sklář - duté a lisované sklo

51 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Nymburk, V Kolonii 1804
Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla 3-letý učební obor zakončený učňovskou zkouškou Zisk výučního listu

52 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Třeboň, Vrchlického 567
Škola přijímá i žáky se specifickými poruchami učení. Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla Zaměření Brusič skla 3-letý učební obor zakončený učňovskou zkouškou zisk výučního listu Uměleckořemeslné zpracování skla 4-letý studijní obor s odborným výcvikem zakončený maturitní zkouškou

53 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY
Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor, Wolkerova 316, příspěvková organizace Škola přijímá i žáky se specifickými poruchami učení Tvorba uměleckého skla 3-letý studijní program zakončený absolutoriem a ziskem titulu DiS

54 MOŽNOSTI STUDIA V OBORU SKLÁŘ VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY
Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou, Sázavská 547 Škola přijímá i žáky se specifickými poruchami učení Řízení sklářské a keramické výroby 3-letý studijní program zakončený absolutoriem

55 Sklářské nástroje, pomůcky a zařízení
Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou: Sklářské píšťaly Pece Lisy Foukací a tvarovací stroje Chladící agregáty Nástroje pro ruční tvarování Šikovné ruce 

56 UPLATNĚNÍ PROFESE SKLÁŘ
Ve sklářských oborech - výroba a zpracování skla, design skla, osvětlovací zařízení. V týmech sklářských a designerských a interiérových studií či ateliérů. Ve sklářských ateliérech. V reklamních agenturách. Ve sklářských firmách. Ve školství.

57 Možnosti uplatnění Absolvent se uplatní při výkonu povolání v oblasti sklářské výroby jak v zaměstnanecké, tak podnikatelské sféře. Podle svého zaměření vykonává úkony v celém procesu příslušné sklářské výroby: Výroba dutého a lisovaného skla. Výroba technického skla. Broušení a rytí skla. Malba skla. Výroba sklářských forem. Tavení skloviny. Obsluha strojních zařízení. pro výrobu technického skla. Výroba a zušlechťování. silikátových vláken.

58 Možnosti uplatnění Absolventi maturitních oborů se mohou uplatnit:
Ve sklářských oborech výroba a zpracování skla design skla osvětlovací zařízení Ve sklářských ateliérech. V reklamních agenturách. V týmech designerských studií. V týmech sklářských studií. V týmech interiérových studií. V malých sklářských firmách.

59 Možnosti uplatnění Absolventi středních sklářských škol mohou pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách nebo vysokých školách: v uměleckých oborech v pedagogických oborech ve společenskovědních oborech

60 Možnosti uplatnění Poptávka trhu práce po tomto povolání je určována
především přítomností skláren v daném regionu a jejich prosperitou. Povolání skláře je vykonáváno ve sklářských provozech a dílnách, kde je nutné počítat s nepříznivými vlivy vysokých teplot a prašnosti.

61 POZVÁNKA DO VÝSTAVNÍCH EXPOZIC VLASTIVĚDNÉHO MUZEA A GALERIE V ČESKÉ LÍPĚ

62 POZVÁNKA DO VÝSTAVNÍCH EXPOZIC VLASTIVĚDNÉHO MUZEA A GALERIE V ČESKÉ LÍPĚ

63 POZVÁNKA DO VÝSTAVNÍCH EXPOZIC VLASTIVĚDNÉHO MUZEA A GALERIE V ČESKÉ LÍPĚ

64 POZVÁNKA DO VÝSTAVNÍCH EXPOZIC VLASTIVĚDNÉHO MUZEA A GALERIE V ČESKÉ LÍPĚ

65 POZVÁNKA DO VÝSTAVNÍCH EXPOZIC VLASTIVĚDNÉHO MUZEA A GALERIE V ČESKÉ LÍPĚ

66 Kontakty na odborné lektory a pracovníky muzea, na které je možné se obracet se svými dotazy a konzultacemi Pavel Tille Zástupce ředitelky školy pro praktické vyučování ) Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola v Novém Boru Mobil: 774 825 089, ,  317

67 Kontakty na odborné lektory a pracovníky muzea, na které je možné se obracet se svými dotazy a konzultacemi Na níže uvedeném kontaktu mohou žáci volící si své budoucí povolání získat potřebné informace k vybrané odborné profesi či řemeslu: Ing. Tereza Kaiserová Koordinátorka Ekoporadny ORSEJ Mobil: Obecné informace o 25 odborných profesích a řemeslech Archeolog, Entomolog, Geolog, Zoolog, Historik, Etnograf Botanik, Mykolog, Lesník, Strážce přírody, Ekolog Správce muzejních sbírek, Knihovník, Kartograf Výtvarník, Fotograf, Restaurátor, Knihař Preparátor, Včelař, Řezbář, Rybář Sklář, Umělecký sklenář, vitrážista, Kovář, umělecký kovář Tiskové informační materiály k jednotlivým profesím Sjednání konzultace s odborným lektorem vybrané profese Prohlídka expozice a expozičního katalogu dané profese Možnost zapůjčení Katalogu odborných profesí a řemesel Možnost zapůjčení Souboru počítačových prezentací odborných profesí a řemesel na DVD Nabídka pro školy: Souhrnná komentovaná počítačová prezentace 25 odborných profesí a řemesel Komentovaná počítačová prezentace vybrané odborné profese či řemesla

68 Dílčí informace a podklady pro tento vzdělávací materiál byly použity z internetového zdroje Wikipedie, otevřená encyklopedie, z encyklopedie profesí Užité fotografie byly poskytnuty z osobních archivů lektorů, z archivu VMG, GP a uveřejněny se souhlasem jejich autorů.

69 Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě budova bývalého augustiniánského kláštera, založeného v roce 1627 Albrechtem z Valdštejna

70 Prezentace odborných profesí
a tradičních řemesel CZ.1.07/1.1.22/


Stáhnout ppt "PREZENTACE ODBORNÝCH PROFESÍ A ŘEMESEL"

Podobné prezentace


Reklamy Google